Kamperen volgens het Allemansrecht in Zweden
|Kamperen volgens het Allemanrecht. Toen ik vorig jaar voor het eerst in Zweden was hoorde ik van het Allemansrätten. Of ook wel in het Nederlands het Allemansrecht. Heb jij daar wel eens van gehoord? Ik werd gelijk enthousiast en begon plannen te maken in mijn hoofd om dat zelf eens te doen. Nou ja…als je ergens van droomt dan moet je dat omzetten in doen is mijn mening dus dit jaar ging ik ook daadwerkelijk op pad met een tent in Zweden om dit Allemansrätten eens uit te proberen.
Kamperen volgens het allemansrecht in Zweden
Dus toen ik dit jaar de kans kreeg om de Kattegattleden te gaan fietsen besloot ik ook om een tent mee te nemen en te gaan kamperen volgens het allemansrecht. Ik had er super veel zin in en was goed voorbereid.
Omdat ik nog nooit eerder in een tentje geslapen had, alleen .. en niet op een camping heb ik besloten om de eerste nacht wel een camping op te zoeken. Ik wist namelijk niet of ik mijn tentje makkelijk op kon zetten, ik had het 1 keer geoefend in mijn achtertuin. Toen ik het tentje binnen een kwartier had staan en complimenten van mijn Nederlandse buren kreeg werd mijn zelfvertrouwen een stuk groter en nam ik me ook voor om de volgende dag te gaan kamperen volgens het allemansrecht.
Die eerste nacht op de Kattegattleden stond ik op een camping in Örestrand en had ik wel een heerlijk plekje hoor!!
Voordat ik de volgende dag door fietste zag ik een soort nederzettinkje in het bos. Deze zou ideaal zijn geweest voor mij om te kamperen. Ik nam me voor om op zoek te gaan naar een soort gelijke plek voor de avond!!
Dit is toch een ideaal plekje. Ik had bedacht om eventueel alleen mijn binnentent op te zetten in het gebouwtje wat je rechts op de foto ziet. Middenin zie je een plek om vuur te maken en om eten te bereiden. Daarnaast zijn dus tafels neergezet en een overkapping is geplaatst.
Hoe fijn ziet dit eruit als kampeerplek?
Wat je niet ziet op de foto maar wat ook nog deel uit maakt van deze kampeerplek in het bos is een gebouw achter mij. En in dit gebouw zit een toilet en watervoorziening!!
Ik vond dit een logische stap voor mij om langzaam aan het kamperen te wennen. Om alleen in het bos te staan met een tentje in de nacht 🙂
Toen ik later die dag voorbij Ängelholm fietste begon ik uit te kijken naar een soortgelijke plek.
Deze plekken worden op de kaart weergegeven die ik meegekregen had bij de Kattegattleden fietsroute. Ook had ik bordjes zien staan langs de wandelroute die soms samenkwam met de fietsroute en dus had ik het gevoel dat ik er zo een zou vinden. Dit viel tegen en toen ik nog een aantal km verder fietsen niks had gevonden besloot ik te vragen bij het restaurant Bjäre Fisk & Skaldjur in de haven van Magnarp Strand.
De eigenaar keek me aan en vertelde dat de plek bij Magnarp al een tijdje niet meer bestond maar dat hij het geen enkel probleem vond dat ik in het haventje, achter zijn restaurant een plekje zocht om te overnachten. Hij vermelde er nog trots bij dat dit mocht in Zweden!
Ik werd hier erg blij van en het leek me super om zo mijn eerste echte nacht door te brengen volgens het allemansrecht. Dus met toestemming van de eigenaar, dichtbij een dorpje en een restaurant waar ik mijn avondeten kon nuttigen en met een openbaar toilet in de haven voor de nacht en de ochtend.
En ook nog eens een geweldig uitzicht over zee!
Ik had mijn tent dichtbij beschutting neergezet om uit de wind te staan. De man van het rechter gebouw die ik kort sprak was zo aardig om de deur open te laten zodat ik mijn fiets daar binnen kon zetten.
Hoe gastvrij weer!!
Er liepen een aantal paarden in de baai en dan word je ook nog getrakteerd op een geweldige zonsondergang!
Wat wil een mens nog meer?
Ik was helemaal blij met mijn ervaring en zag het ook echt helemaal zitten om nog verder de wildernis in te gaan. Het kamperen volgens het allemansrecht beviel mij super goed. De gastvrijheid van de Zweedse bevolking maakte het helemaal perfect op deze manier!
Helaas voor mij was dit wel de laatste nacht die ik doorbracht in mijn tent. Het weer werd almaar slechter en de resterende 6 dagen heb ik meer regen dan zonneschijn gehad. Ik was hier begin september en met een beetje geluk is dat geen probleem alleen was het dit jaar al echt herfst aan het worden.
Vooral in de avond en nacht wordt het dan best fris en nat en dan wil je niet buiten zijn en slapen. Alles wordt nat en vochtig en je krijgt het overdag niet meer droog. Erg jammer! Ik heb wel een super goede ervaring gehad deze twee nachten. Voor mij is dat een goede reden om eerder in het seizoen nog een keer naar Zweden te gaan. Dan ga ik opnieuw het kamperen volgens het allemansrecht alleen dan meer nachten!
Zou jij ook zo willen en durven te kamperen?
Ook hier zou je een tentje op kunnen zetten, ideaal plekje!!
—
Wat is nu eigenlijk het allemansrecht?
Het allemansrecht is geen formele wet in Zweden, het is eerder een oud gewoonterecht. De Zweedse natuur staat open voor iedereen. Daarbij moet men voorzichtig zijn met de natuur en eerbied hebben voor zowel mens als dier.
Het kamperen volgens het allemansrecht in Zweden.
Er zijn uiteraard regels waaraan je moet voldoen en dat is logisch. Wat zijn die regels dan precies? Het zijn er niet veel en de meesten zijn erg logisch en had je, denk ik, zelf kunnen bedenken. Ik zal ze hieronder puntsgewijs toelichten.
- 24 – 48 uur kamperen volgens het allemansrecht
Het niet de bedoeling dat je een week op zo’n plek blijft. Het kamperen volgens het allemanrecht is voor 24 a 48 uur toegestaan. Dus 1 of 2 nachten mag je op een plek staan. Zo krijg je dat de mens natuurlijk niet de overhand krijgt op zo’n plekje. Het is en blijft natuur en we laten dan zo min mogelijk sporen achter. Als een tent ergens lang staat blijft er een plek achter op de grond waar niks meer groeit. Ik kan me dus ook bij deze regel allerlei redenen voorstellen.
- Achterhaal aan wie het land toebehoort
Sta je in de natuur en behoort dit stukje land aan iemand toe dan dien je toestemming te vragen. Mijn ervaring is tot nu toe dat de Zweden zo gastvrij zijn dat dit bijna nooit geweigerd zal worden. Grond waar een agrariër iets verbouwd is uiteraard ook niet vrij om te kamperen.
In sommige nationaal parken is het niet toegestaan of is het alleen op kampeerplekken speciaal daarvoor ingericht toegestaan. Dit staat altijd op borden aangegeven en in meerdere talen uitgelegd.
- Je kampeerplek afvalvrij achterlaten
Het lijkt zo logisch maar helaas moet het toch benoemd worden. Je mag geen afval achterlaten in de natuur. Als je echt afgelegen in de natuur staat zijn er uiteraard geen afvalbakken dus neem je dit mee totdat je een afvalbak ergens treft.
- Kamperen volgens het allemansrecht met Kampvuur
Het is toegestaan om een kampvuur te maken bij je kampeerplek! Hoe gaaf? Dit moet je op een veilige manier doen zodat er geen kans op brand ontstaat in de natuur. Heerst er droogte op dat moment dan kan het zijn dat er een vuurverbod is uitgevaardigd. Hier moet je vooraf naar informeren. Je mag hout wat je vind gebruiken voor je kampvuur. Het is wel verboden om takken af te breken van bomen of om een boom om te hakken!
- Heb je je hond meegenomen?
Ook je hond meenemen is toegestaan tijdens het kamperen volgens het allemansrecht in Zweden. Je mag je hond meenemen in de natuur en deze mag vrij rondlopen. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat het geen jachtseizoen is. Maar wees er ook van overtuigd dat je de hond onder controle hebt en deze naar je luistert. De beperkingen voor honden liggen meer in de bewoonde gebieden waar je allerlei andere situatie kan tegen komen. Denk aan kleinvee van mensen of andere onvoorspelbare situaties.
Wat valt nog meer onder het allemansrecht?
Wat ook deel uit maakt van dit allemansrecht is het feit dat je dus overal mag wandelen in de natuur. Dat je overal in de natuur mag genieten van de omgeving is toch heerlijk? En dat je ook mag genieten van alles wat deze natuur ons te bieden heeft. Het viel mij al op dat ik zoveel mensen in de bossen zag struinen. Zij kwamen het bos weer uit met tasjes waarin ik paddenstoelen zag zitten.
Zij hadden natuurlijk voor het avondeten een lekker vers paddenstoeltje geplukt!
Hoe heerlijk is dat?
De wet schrijft wel voor dat het het alleen voor eigen gebruik mag zijn. Dus als je denkt je winkel te gaan vullen met geplukte paddenstoelen dan begeef je je op glad ijs. Ditzelfde geldt voor bessen en natuurlijk mooie bloemen!!
Kijk voor meer tekst en uitleg over de rechten die gelden als je volgens het allemansrecht wil kamperen op Naturvårdsverket.
Heb jij ervaring met het kamperen volgens het allemansrecht?
Geef je reactie hieronder en inspireer mij!!
—
Vond je dit interessant deel het dan met anderen
Ben je benieuwd naar andere avonturen?
Veilig Fietsen in Zweden #Kattegattleden
Ontdek Goteborg met de GO Card
Hotel, Hostel of Botel Rygerfjord – Stockholm
Of elders in deze mooie wereld?
In een oude dubbeldekker vliegen – Polen
3 dagen in de jungle van Kota Kinabatangan – Borneo
Drijven in de dode zee – Israel
Of kan ik je inspireren om ook Yoga te gaan beoefenen?
Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.
Ik ken het al, maar nog niet gedaan. Maar gelukkig staat Zweden (en dan vooral fietsen in Zweden) hoog op mijn wensenlijstje 🙂
Ja ik kan het ook echt aanbevelen!! Super leuk, alleen dan wel eerder in het jaar gaan he?
Wat een mooie wet. Kende het eerst nog helemaal niet maar vind het iets heel moois. Dat van in een tent slapen en dat dan niks droogt – herkenbaar. Wel erg vervelend. Gelukkig heb je de andere dagen ergens anders kunnen slapen. Wel stoer dat je dit trouwens alleen hebt gedaan.
Dank je wel!! Ja ik vermaak me goed in mijn eentje 🙂 En ik ben ook niet bang aangelegd, dat scheelt natuurlijk ook als je dan in je eentje ligt in een doodstille haven 😉
Heerlijk! Het allemansrecht is zo leuk, toen ik naar school ging, kwam ik vaak onderweg kamperende mensen tegen. Ik word er toch altijd weer vrolijk van 😊
Ja super leuk!! Het gevoel van vrijheid is toch geweldig!! Ga je het ooit ook eens zelf proberen?
De eerste keer dat je in een tent geslapen hebt? Dan heb je meteen een avontuurlijke plek uitgekozen 😉 Mooi dat dit recht bestaat in Zweden. Waar heb je de andere nachten geslapen? De meeste regels voor deze wet zijn logisch, jammer dat niet iedereen ze even goed begrijpt 😉
Hmm…de eerste keer dat ik alleen in een tentje sliep.. vroeger wel gekampeerd met familie maar daarna nooit meer. 🙂
Het houdt ook in dat je zelfs in de bebouwde kom mag slapen mits je niet je tent in het zicht van een huis plaatst! Zorg wel voor een goede afsluitbare tent, die ook de muggen tegenhouden. Deze insecten kunnen je hersenvliesontsteking “bezorgen”!! Dus koop je anti-muggenspul daar! Was ook je mugdicht geweven kleding met de juiste middelen! En/of neem een maand voor je reis elke dag een (extra) teentje knoflook! Ik werd in 2006 in nog geen halve minuut gestoken door tientallen muggen in mijn voet, deze had ik helaas niet beschermd! Veel plezier! 🙂
Oh echt? Ik heb gelukkig geen last gehad van die muggen maar daar moet ik ook niet aan denken!! Ik stond inderdaad ook binnen de bebouwde kom met mijn tentje, ik wilde later wat meer achteraf gaan staan maar dat kwam er door de regen niet meer van. Dank je wel voor je tips!
Zo fijn dat het kan in Zweden! En dat iedereen de natuur respecteert daar. In Nederland zou het volgens mij één grote bende worden 😉
Daar ben ik ook bang voor. Zo jammer!!
Wat een leuk concept. Ik ben ook geen ervaren kampeerder, dus zou zeker ook even oefenen met mijn tent. Het klinkt als een ontzettend gastvrij land! Ik ben nog nooit in Scandinavie geweest, Zweden is dat wel een goede optie zo te lezen 😄
Ja Zweden is wel echt een aanrader! Heerlijk land, super gastvrij inderdaad!