5 Tips – Veilig rijden in het buitenland

In deze update deel ik een aantal tips met jou om je op weg te helpen in het buitenland! Veilig Rijden is natuurlijk een must als jij op reis een auto huurt. Veilig rijden is over het algemeen niet zo heel erg lastig…vooral als je een aantal fijne tips hanteert! Lees daarom mijn 5 tips eens over veilig rijden in het buitenland!

Want… dan stap je eindelijk in je huurauto.

Het is druk op straat en de eerste straat rij ik gelukkig zonder problemen door. Dan kom ik bij de eerste grote rotonde aan. Ik heb het gevoel dat iedereen langs me crost en zonder een vaste koers aan te houden kris kras zijn weg zoekt over de rotonde.

Ik probeer er maar langzaam tussen te kruipen. Ondertussen heb ik het gevoel dat niemand me ertussen gaat laten. Dus probeer ik het maar op die zelfverzekerde manier zoals iedereen hier zijn auto overal tussen lijkt te drukken over te steken. En een wonder lijkt zich af te spelen voor mijn ogen …het verkeer laat me er tussen!

En zo baan ik me een weg over de rotonde en vind ik de afslag die ik zocht.. Het was best spannend! Er leek soms maar een centimeter tussen mij en het overige verkeer te zitten maar het ging super!

Rijden in Marrakesh was een uitdaging!

Rijden in de binnenstad Marrakesh, Marokko was zeker een uitdaging. Maar als je het eenmaal gewend bent gaat het geweldig. Je wordt makkelijker met invoegen en afslaan in bepaalde richtingen op manieren die je thuis nooit zou doen. En als je er goed over nadenkt, misschien zelfs wel strafbaar zijn in Nederland!

Hoe kun je jezelf goed voorbereiden op veilig rijden in het buitenland? Wat zijn nu simpele maar handige tips om rekening mee te houden.

Ik heb voor mijn voormalige werk meerdere opleidingen gevolgd om veilig te rijden. Om juist met vooruitziende blik te rijden in het verkeer. Ik heb daar in het buitenland handig gebruik van gemaakt. Uiteraard zijn de tips die ik geef in deze update vanuit mijn visie en achtergrond. Het blijft altijd situatie- en persoonsgebonden hoe jij je beweegt in het verkeer, hoe jij het handig vindt en hoe het verkeer op jou reageert.

Verkeersregels, verkeersborden en je rijbewijs

Ik reed maar liefst 10.000 km alleen in Namibie

Lees mijn 5 tips om veilig te rijden in het buitenland

1 Verdiep je in de verkeersregels van het betreffende land

  • Vaak verschillen ze niet zo heel erg van de onze maar het is wel goed om te weten hoe hard je op bepaalde wegen mag. Als je met je eigen voertuig gaat reizen is het wel goed om te weten dat je winterbanden moet hebben als je in de winter naar Duitsland rijdt bijv. Zo heeft elk land toch zijn specifieke regels.
  • De verkeersborden zijn over het algemeen ook universeel. Dit verschilt maar heel weinig. Wel vind je natuurlijk leuke borden in het buitenland die je in Nederland niet vind. Altijd leuk om even vast te leggen. Zoals een oversteekplaats voor olifanten die ik in India zag 🙂

5 Tips – Veilig rijden in het buitenland

  • Mag je er rijden met je Nederlandse rijbewijs

Er zijn internationale rijbewijzen die je kan aanvragen. In Europa is dat niet nodig maar als je verder de wereld in gaat en je wil een auto huren is het wel goed om je daar even in te verdiepen. Je kunt ze makkelijk aanvragen en deze is een jaar geldig en kost 18.95 euro. Let op dat als je naar een land buiten Europa gaat je misschien een ander formaat internationaal rijbewijs nodig bent.

Er zijn verschillende modellen en het kan zijn dat je naar een land wil wat een afwijkend model wil hebben. Zo is er voor Somalië nog steeds het model 1926. De andere modellen zijn: 1949 (Azië / Afrika / Zuid of Noord Amerika) en model 1968 (Europa). Veel van de Noord Amerikaanse landen zijn ze niet nodig maar de VS vraagt toch wel weer om model 1949. Ook in Zuid Amerika is het NL rijbewijs niet geldig zonder het bijbehorende IRB model 1949

veilig rijden
  •  Rijden ze er links of rechts op de weg?

Toen ik in Namibie reed zat had ik het foefje aangeleerd dat ik elke keer als ik een weg op draaide zelf aan de middenlijn uit moest komen. Dus daar waar jij aan het stuur zit moet de middenlijn kant zijn. Een handig foefje wat je heel makkelijk eigen maakt. Of je nu rechts rijdt of links rijdt het klopt altijd.

Ook heb ik gemerkt dat het handig kan zijn om in het begin bij elke afslag even voor jezelf te benadrukken dat je aan de andere kant van de weg moet uitkomen. Dus als je linksaf slaat neem je de korte bocht en als je rechtsaf slaat de ruime bocht. Zo kan je makkelijk onthouden op de cruciale punten aan welke kant je uit moeten komen op de weg. Als er veel overig verkeer op de weg is gaat het natuurlijk makkelijker goed dan dat je een lege straat indraait en toch ineens weer rechts gaat rijden.

  • Zit het stuur aan de andere kant?

Hier was ik verbazingwekkend snel aangewend. Ik dacht dat dit wel een moeilijk punt zou worden maar totaal niet! Het schakelen doe je in een mum van een tijd zonder er bij na te denken met je linkerhand. Heb je er toch moeite mee dan kun je uiteraard altijd overwegen om een automaat te huren. Je moet al aandacht schenken aan het rijden aan links rijden dus ik kan me er zeker iets bij voorstellen.

2 Kijk ver vooruit!

Om alvast op situaties voorbereid te zijn is het van belang ver vooruit te kijken. Dan zie je de afslag komen en weet je dus dat je op verkeersborden kan gaan letten. Ook geeft het aan dat er overig verkeer de weg op kan komen etc. Ik denk dat dit, ook in Nederland, een handige tip is. Wees voorbereid op wat er op je pad kan komen en let daarop. Veel mensen kijken maar een paar meter voor hun voertuig of kijken naar het voertuig wat voor hen rijdt en volgt deze.

Vaak kun je aan het landschap zien dat er een zijweg komt dmv een rij met bomen, of in de stad aan de verkeerslichten of hogere lantaarnpalen in een woonwijk.

Ja .. vaak staan er op doorgaande wegen hogere lantaarnpalen dan op de zijwegen in een wijk. Ook de kleur van de verlichting wijzigt van wit naar geel. Dit heeft allemaal te maken met de Taal van de Weg. Het meeste zal je onbewust weten of gezien hebben. Misschien zul je het nooit nodig hebben maar om je er bewust van te zijn zal het je in sommige situaties kunnen helpen

  • Lees de borden en aanwijzingen juist!

De borden zien er iets uiteraard anders uit. Maar wat bijna overal hetzelfde is, zij geven heel duidelijk aan wat een stad is en wat een attractie is. Wat binnen een plaats ligt en wat er buiten. Bij de toeristische attracties zijn de woorden bijv. op een wit vlak gezet zodat deze beter opvalt. Als je dit weet kan je heel gericht de borden lezen en dat bespaart je weer tijd.

Lees de borden goed, zorg dat je ze snapt!

Veilig rijden

5 Tips – Veilig rijden in het buitenland

Niet goed gelezen? Wacht op een volgende aanwijzing/verkeersbord, draaien kan altijd nog. Zoals ik in mijn volgende punt zet, neem geen overhaaste beslissingen.

veilig rijden

   Je ziet op dit bord in Zuid Afrika duidelijk wat een attractie of vliegveld betreft en wat een plaats aanduidt

  • Wat zijn de snelwegnamen?

De wegcode van de snelweg is kort en zoveel makkelijker te lezen dan al die buitenlandse namen. Als je weet welke afslag je moet hebben hoef je daarna alleen nog maar de code te lezen, elke weg en afslag heeft zo’n code. Deze codes rechtsboven op het verkeersbord. Zo hou je het voor jezelf heel overzichtelijk en vaak dus minder stressvol.

Om te navigeren gebruik ik Google Maps / Waze. Met internet zoek en plan ik de route en laadt deze in en download de mappen die ik nodig ben. Als je telefoon of tablet dan offline gaat zal hij wel de route blijven aangegeven. Er zijn opties om de maps te downloaden (van een land of regio) zodat je ze offline kan gebruiken en dat hij ook kan herberekenen als dat nodig is.

Mui Ne verkennen

3 Neem geen overhaaste beslissingen

Als je dan toch een afslag mist ga dan niet overhaast alsnog. Ga zeker geen rare / onberekenbare bewegingen maken op de weg. Er komt altijd weer een mogelijkheid om je fout te herstellen, nieuwe afslag of andere route naar dezelfde stad. Ervaring leert mij dat ik door verkeerd te rijden of te dwalen soms juist op de mooiste plekjes kom.

Veilig rijden in het buitenland – Zinvol Reizen

Als je verkeerd voorgesorteerd staat geef dan goed aan waar je naartoe wil, als medeweggebruikers dat zien zijn ze vaak bereid je een plekje te geven. Communiceren in het verkeer is een vak apart. Zet je richting aan om aan te geven wat je wil.

Maak oogcontact met medeweggebruikers waar mogelijk, de meeste medeweggebruikers zijn bereid je voor te laten gaan. Oogcontact is altijd belangrijk, je weet dan dat jij gezien bent en kan daar gebruik van maken.

Wat je veel ziet is dat er twijfelachtig gereden wordt of erg zachtjes om alles goed te kunnen lezen. Dit veroorzaakt alleen maar onveilige situaties. Het overige verkeer gaat er vanuit dat men een bepaalde snelheid rijdt op een weg. Te langzaam rijden of soms zelf bijna stilstaan kan gevaarlijk zijn.

4 Let goed op het overige lokale verkeer, hoe gedragen zij zich in het verkeer.

Dit is echt een landgerichte tip 🙂 In het chaotische verkeer van Azië of Afrika moet je soms gewoon gaan. Stuur een kant op en je krijgt de ruimte om te gaan. Het overige verkeer speelt in op jou beweging door het verkeer. Pas als je stil gaat staan gaat het mis.

Stoppen voor rood? Natuurlijk moet dat,  maar alleen als het overige verkeer dit doet

Voetgangersoversteekplaatsen? In sommige landen zijn ze heilig….andere niet.. In sommige landen kun je uiteraard alles op de snelweg verwachten, van fietsers tot zelfs paard en wagen? Dat is tevens de charme ook van het rijden in allerlei landen!

veilig rijden

5  Kun je overal stoppen om een foto te maken?

Wij zijn natuurlijk ergens om ervan te genieten en om ons te verwonderen en te verbazen. Maar ook om het vast te leggen zodat we de herinnering bewaren en dit aan ons thuisfront willen laten zien.

Zoek altijd een veilige plek om te stoppen. Bij plekken die bekend staan dat er veel gefotografeerd wordt door toeristen is vaak ruimte gecreëerd om te stoppen.

Perfecte plek voor een foto!

veilig rijden

In sommige landen stopt men overal en is dit normaal, ook al is dit langs de snelweg.

veilig rijden

Achteraf bleek dat we hier best konden stoppen, nog steeds spijt dat we dit niet gedaan hebben. (Marokko)

In India is mijn ervaring dat je overal kan stoppen. Men vraagt, via een openstaand raam, op de snelweg of je even wil stoppen zodat er een selfie gemaakt kan worden. En ja, dat hebben we vaak gedaan tijdens onze Rickshaw Challenge van Mumbai naar Chennai.

Hoe doe jij dat? Veilig rijden in het buitenland

Als je dit dan wel doet zijn er een tweetal tips die ik je wil meegeven.

  •    Ga nooit verder dan de auto staan maar erachter, dwz een stukje terug lopen.
  •     Draai je banden van de weg af.

Waarom achter de auto staan vraag je je af? Mocht iemand tegen de auto aan rijden dan schiet deze uiteraard naar voren, als je daar dan staat is het leed niet te overzien.

Als je de banden dan ook nog wegdraait van de weg zal de auto in zo’n ongelukkig voorval van de weg afschieten en niet de weg op wat nog meer ongelukken kan veroorzaken.

veilig rijden

Hier heb ik zelf niet gereden 🙂 Old Delhi, India

Maar ik reed wel in door half India met de Rickshaw. Dit deed ik samen met medebloggers Aniek en Diana maar ook met collega’s Maaike en Nicole (Zie link bij stoppen op de snelweg). In die wedstrijd streden we met andere teams om de hoofdprijs, 1000 euro korting op een volgende trip en natuurlijk eeuwige roem 🙂

Lees meer over mijn eerste Rickshaw Challenge.

Tamil Nadu - Rickshaw Challenge - India

Ik heb deze tips geschreven nadat ik in een heel aantal landen heb gereden zoals bijv Namibië, Jordanië en meerdere keren India.

Daarnaast heb ik de nodige ervaring opgedaan bij de politie om te rijden met ontheffing. Dat wil zeggen: met toestemming (toeters en bellen of zoals het netjes heet met optische en geluidsignalen) rijden naar noodsituaties waar je zo snel mogelijk moet zijn.

Dan moet je dus door het verkeer manoeuvreren terwijl het overige verkeer een beetje zenuwachtig van je wordt. Ze willen je best voor wil laten maar niet altijd weten ze hoe ze dat handig kunnen doen.

Op dat soort momenten wordt er van mij gevraagd dat ik het inzicht heb om juist te reageren. Om ons daarin te helpen kregen wij tips waaronder de Taal van de Weg en het ver vooruit kijken en situaties al ver vooraf in leren schatten.

Ik hoop dat ik jou met deze tips op weg kan helpen in het soms chaotische verkeer van jou vakantieland! Veilig rijden begint bij jezelf!

5 Tips – Veilig rijden in het buitenland

Ik hoop dat je op jouw reis ook zelf gaat rijden en enkele van deze tips je kunnen helpen tijdens je reis. Het is een leuke uitdaging en echt de moeite waard om te ervaren!

Welke ervaringen heb je in het buitenland met zelf veilig rijden of juist niet?
En is het bevallen of ga je dat nooit weer doen?

Deel je deze post met anderen?

Wil je meer tips om veilig te reizen in het buitenland:

Tips voor Veilig Reizen met je Dagtas

Veilig op Safari

Wat doet hoogteziekte met je?

Trekkingstokken: Totall Workout en Veiligheid

Veiligheidsinstructie Vliegtuig: Letten we nog wel op?

Deel dit bericht:

33315 Tips – Veilig rijden in het buitenlandhttps://zinvolreizen.nl/5-tips-veilig-rijden-in-het-buitenland/

Reageer op dit bericht

Je email adres wordt niet gepubliceerd of gedeeld. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Reacties (9)

  1. Vincent Rondwijk

    Ik vond het ook een uitdaging om in het buitenland auto te rijden. Helemaal omdat ik net geslaagd was voor mijn rijbewijs. Ik heb goed op alle borden gelet en mij verdiept in de regels van de landen die ik heb bezocht. Alles is goed gegaan!