Op bezoek bij de Masai – Masai Mara, Oloolaimutia – Kenia

Als je het geweldige land Kenia bezoekt dan ga je uiteraard ook op bezoek bij de Masai. Iedereen kent dit volk denk ik wel. Zij zijn de lange mensen Kenia die heel hoog kunnen springen. Als je een safari trip boekt naar het nationaal park Masai Mara dan ga je uiteraard ook een bezoek brengen aan dit bijzondere volk.

Het is een nomadenvolk en onze Masai gids vertelde ons dat ze als dorp 9 jaar op 1 plek bleven, daarna verplaatsen ze het hele dorp.

Dit komt door de termieten onder de woning gaan zitten en zo hun huis vernietigen. Omdat er nu een school is op deze plek zullen ze over 2 jaar net heel erg ver gaan verplaatsen zodat de kinderen naar deze school kunnen blijven gaan.

Tijdens ons bezoek bij de Masai werden voor de ingang van het dorp verwelkomd door een heel aantal mannen in de traditioneel gekleurde kleden. Kort hierna begonnen ze een traditionele dans voor ons op te voeren. Deze dans wordt normaliter gedaan bij speciale gelegenheden binnen de gemeenschap.

Ze kwamen langzaam op ons aflopen en begonnen te zingen in een lage toon. Ik vond het er super indrukwekkend uitzien. Ze kwamen op ons af gelopen en net voordat ze echt bij ons waren draaiden ze zich om. Ik zette een stap terug omdat ik mij bijna geïntimideerd voelde, het geluid van het zingen, de bas in die toon voelde ik in mijn lichaam.

Echt een aparte ervaring!

Na een tijdje begonnen ze te springen en lieten ze ons zien hoe hoog ze konden springen.

Echt…ze komen hoog!!

Kijk dit filmpje even voor de hoge sprongen die ze kunnen maken!

Vooral het stukje waar ook de toeristen mee doen is hilarisch om te zien 🙂

Als je nog niet geabonneerd bent op mijn kanaal doe dat dan even. Er komen nog meer filmpjes online van mijn reis in Kenia!!

Op bezoek bij de Masai

Masai Mara, Oloolaimutia – Kenia

Later hoorde ik ook dat ze dit leren als ze een tijd weg zijn om man te worden. Dit gebeurt als ze 15 zijn. Als ze dan na een lange tijd weer terug komen dan moeten ze een leeuw doden. Dit doen ze nu 1x in de zoveel tijd samen met de vele 15 jarigen die het dorp telt. Het is dus symbolisch nog aanwezig en dus in deze tijd heeft niet elke man nog een leeuw met eigen handen gedood.

Masai Mara - Kenia

Wel hebben ze allemaal een goed mes bij zich om zich te verdedigen. Je kunt overal natuurlijk de dieren tegen komen en het is dus ook niet aan te raden om hier alleen rond te gaan lopen.

In 2010 is er nog een man om het leven gekomen die een groep olifanten tegen kwam toen hij alleen het terrein van zijn kamp afliep om eens rond te gaan kijken.

Ze oefenen in die tijd ook het springen en leren zo hoog mogelijk te gaan. Hoe hoger je springt betekent namelijk dat je minder moet betalen aan de familie van je toekomstige vrouw.

Even later werden ook wij uitgenodigd om te komen springen.
Kijk in het filmpje maar hoe dat ging :p

Onze gids vertelde dat het hele dorp familie is van elkaar. Hij stond naast een andere man en hij vertelde dat deze man zijn broer was, van een andere moeder. Want…. De Masai mag meerdere vrouwen hebben. In deze tijd lijkt het toch anders te gaan, vele mannen hebben 1 vrouw waar ze mee trouwen en kinderen krijgen. Het lijkt er dus op dat dit aan het uitsterven is.

Omdat het hele dorp familie van elkaar is moeten ze trouwen met een vrouw uit een ander dorp.

Veel kindjes in het dorp en allemaal vinden ze een selfie leuk 🙂

We werden meegenomen het dorp in.

Masai Mara - Kenia

Op bezoek bij de Masai in Kenia

En daar stond deze mooie Masai vrouw mij op te wachten

Het is een dorp wat bestaat uit lage, kleine huisjes. Deze huizen zijn gemaakt van koeienvlaai en hout. In dit dorp stonden er zo’n 20-25. Zij staan rondom een binnenplaats.

Deze binnenplaats wordt in de nachtelijke uren gebruikt om het vee te huisvesten. Op deze manier zijn ze veilig. Er lopen namelijk leeuwen, luipaarden en cheeta’s rond die ze ook wel erg lekker vinden. Ze draaien dan ook nachtdiensten om te waken over het vee.

We werden  meegenomen in 1 van de huizen. Ik liep naar binnen via een kleine hal. Aan de rechterkant gelijk een ruimte waar in de nacht soms een koe stond voor de melk of een kalf. Toen ik verder liep naar rechts kwam ik in de keuken uit met aan de linkerkant een ruimte voor de slaapkamer van de kinderen en rechts de slaapkamer van de ouders. In de keuken op de grond zag ik een vuurtje en aan de achtermuur van het huis was een heus aanrecht gesitueerd. Met kastjes en al! Ook dit was van dezelfde bruine kleur en dus koevlaai als het huis, de muren en de vloer.

Naast het huis had deze Masai zijn eigen omheining voor zijn vee.

Het zag er netjes en degelijk uit. We konden gaan zitten op een bank en ik durfde eigenlijk niet met mijn rug tegen de muur aan te leunen terwijl ik denk dat het best kon… Ook de buitenmuur was hiervan gemaakt.. Met ondersteuning van hout stond alles als een boom 🙂

Masai Mara - Kenia

Wist jij dat de vrouwen de huizen bouwen bij de Masai?

Toen we vroegen waarom werd er geantwoord door de mannen, ik weet toch niet hoe je een huis moet bouwen? Aan de inrichting kon ik merken dat er over de indeling nagedacht was vanuit een vrouwelijk perspectief. De keuken was goed en handig ingericht 🙂

Er was zelfs licht in dit huis. De eigenaar had een solar paneel van een Duitser gekregen die zo nu en dan langs kwam en bleef slapen. Ik vroeg me gelijk af waar hij dan toch sliep en daarop kreeg het antwoord dat ze een guesthouse hadden in dit dorp. Ik ben even binnen geweest maar de deur naar de kamer voor de gast zat op slot. Er is elektriciteit in dit huis en er staat een goed bed is mij verteld!

Wil jij slapen bij de Masai in dit huis?

Masai Mara - Kenia

Dus als jij unieke ervaring wil beleven kun je in dit dorp overnachten.

Het is mijn laatste dag in Kenia maar als ik dit eerder had geweten dan had ik dit zeker gedaan. Als ik ooit terug kom…. Ik heb dus de gegevens van deze man, Sammy, genoteerd en kan jou deze gegevens verstrekken om deze unieke ervaring aan te gaan!!

Voor mij zat dit korte bezoek er alweer op. Ik maakte nog een paar selfies met de mannen die ons rondgeleid hadden!! Maar ook met een traditioneel geklede Masai vrouw!!

Het verhaal bij deze foto is dat ze eerst niet wilde dat ik een foto van haar nam. Ik had wel iets gekocht maar niet bij haar. Toen ze zag dat ik wel een masker had gekocht vond ze het ineens prima en eigenlijk ook nog wel heel leuk!!

Ook kocht ik een tweetal kleden, die mooie gekleurde die ze allemaal in de ochtend en de avond dragen om warm te blijven. En dat leverde mij deze foto op!!

Zie je de kleden op de arm van Sammy? Die liggen nu bij mij in huis 🙂

Masai Mara - Kenia

Ben jij wel eens op bezoek bij de Masai geweest?

Ik hoor graag je ervaring!

Masai Mara - Kenia

Of zou je er wel willen slapen?

Neem dan even contact met me op en Sammy wil je graag ontvangen!

Op bezoek bij de Masai

Binnenkort meer over Kenia op mijn site te vinden.

Voor nu kan ik je Gambiaanse blogs bieden 🙂

Veilig Reizen in The Gambia

Eten bij de lokale bevolking –  Resirest

Surfen in Kartong – Gambia

Wassu en Kuntaur in 3 dagen / 2 nachten

Of kan ik je inspireren om te gaan fietsen?

Fietsen In de Stad Marrakesh, Marokko – Actief en Zinvol Reizen

 

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *