Naar de sigarenboer in de Vallei van Viñales – Cuba – Tips voor de Vallei van Viñales

Als de vallei van Viñales (Valle De Viñales) wordt genoemd dan is het al snel duidelijk. Je gaat natuurlijk naar de sigarenboer in de Vallei van Viñales! De beste sigaren ter wereld komen uit Cuba en dan met name uit deze regio en dus mag je dit ook echt niet missen! Je kunt op allerlei manieren naar een sigarenboer en ik vond dat juist wel leuk om dat tijdens een hike in de omgeving te doen.

Ik hou ervan om wandelend een omgeving te verkennen. Je krijgt veel meer het gevoel om er deel van uit te maken, de geuren en kleuren komen dan extra goed binnen! En als je in de vallei van Viñales loopt dan loop je in een uniek gebied met om je heen geweldige uitzichten op de karst stenen rotsen!

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Wandelen in de Vallei van Viñales

Ik besprak via mijn casa deze trip. Er was ook al een ander stel aangemeld voor deze trip en dus kon ik zo mee met hen op deze hike trip de natuur in en bij een sigarenboer op bezoek.

Mij leek het helemaal te gek!

We gingen op pad en al snel waren we bij de sigarenboer. We kregen een rondleiding over de boerderij en zagen de schuur waar ze de tabacco bladeren te drogen hangen. Even later zaten we weer aan tafel en liet de man mij zien hoe hij heel kunstig in no-time een sigaar had gedraaid.

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Naar de sigarenboer in de Vallei van Viñales

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Hij vertelde erbij dat de ‘staat’ alles eigenlijk opkocht. Ze mochten zelf wel wat sigaren draaien maar daarbij mochten ze geen stoffen gebruiken die de sigaar langer houdbaar maakt.

Deze is voorbehouden aan de ‘staat’ en dus kunnen alleen zij in grote hoeveelheden produceren en dit naar het buitenland exporteren. De boer moet zijn hele opbrengst verkopen aan de ‘staat’ en zij mogen een klein deel zelf houden. Daar mogen zij dan dus sigaren van draaien en verkopen.

Deze zijn van een andere kwaliteit en eigenlijk dus ook veel natuurlijker, met het enige nadeel dat ze minder lang houdbaar zijn.

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Maar onderling verkopen is natuurlijk niet de opbrengst waar zij op hopen en dus willen ze heel graag aan de toeristen verkopen. Omdat ik hierna nog een paar maand door ging reizen heb ik er maar 5 gekocht. Toch een klein beetje sponsoren en ik kan een aantal mensen thuis blij maken 🙂

Een echte Cubaanse sigaar!

Hierna gingen we weer verder lopen en dit is toch wel iets waar ik echt blij van word. Geweldige uitzichten, mooie meertjes en hoge karst stenen rotswanden om ons heen. De kleur van het zand, die typische rood/bruine kleur. Ik vind het heerlijk!

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Naar de sigarenboer in de Vallei van Viñales – Cuba

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Zo nu en dan komen we langs een boerderij of langs mensen die op hun land aan het werk zijn. We zwaaien even en zeggen Ola! Geweldig toch? Eerder die middag had het nog geregend dus alles zag er fris en groen uit!

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

De natuur in de Vallei van Viñales – Cuba

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Op een gegeven moment  gingen we een berg op, een mooi uitzicht hoort natuurlijk bij een mooie hike! Het was nog even een leuke klim, ondertussen nog een paar keer stilstaan zodat mijn mede hikers op adem konden komen.

Uiteindelijk boven konden we genieten van dit geweldige uitzicht!

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Al snel zagen we in de verte een gier  zitten, er liep een pad naartoe. Natuurlijk probeerde ik zo dicht mogelijk te komen om deze gave foto te maken!

Wat een mooi beeld gaf dat met die karst stenen rotswand op de achtergrond!

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Ontdek de Vallei van Viñales – Cuba

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Ik vind ze er altijd een beetje luguber uitzien. Dat komt vast omdat je weet dat ze zo’n kale kop hebben om die helemaal in een kadaver te steken en zo niet helemaal onder het bloed te zitten en vies te worden… Jakkes! Maar indrukwekkend zijn ze wel!

We gingen weer naar beneden en liepen het stuk terug naar Valle De Viñales. Ik vond het heerlijk en keek goed om me heen om te kijken wat er allemaal zoal gebeurde. Wie er allemaal rondliep en wat ze allemaal deden in hun dagelijkse ritme waarin ik een klein inkijkje kreeg.

Vind jij dat ook altijd zo geweldig?

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Heerlijke Cubaanse uitzichten in de vallei

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

En niet veel later liepen we weer over de verharde weg. De grote weg die dwars door het plaatsje Valle de Vinales loopt. We namen afscheid van onze gids, een leuke jonge vrouw die in de middag nog een keer een trip zou lopen gaf ze aan. Toch zag ik haar stiekem in de middag in het stadje lopen 🙂 Ik moest wel een beetje lachen toen ik haar zag lopen. Ach … we willen toch altijd graag iedereen laten geloven dat we heel hard werken..

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

Ik vond het een super middag. De vallei goed verkent te voet is voor mij echt wel een topper! Ik zag daarentegen ook dat een aantal mensen te paard de vallei gingen verkennen.

Ook een hele leuke optie natuurlijk!

Naar de sigarenboer bij Valle De Viñales - Cuba

De sigarenboer in de vallei van Viñales moet je bezoeken
maar wat kun je hier nog meer doen?

Fietsen in de vallei van Viñales

Ik ging nog lekker een ochtend fietsen. Ik was deze dag aan de rechterkant gebleven van het plaatsje en bedacht me dat ik de andere kant ook wilde zien. Daarnaast had ik gelezen over een mooi hotel (Hotel La Ermita) waar je een super uitzicht over de vallei had en daar wilde ik natuurlijk ook naartoe! Ik heb er even een verkoelend drankje gedaan en hierna ben ik verder gefietst. Het biedt inderdaad een mooi uitzicht!

De sigarenboer in de vallei van Viñales

Ook kwam ik bij een boer uit die achter op zijn land de ingang had naar een grot, Cueva de la Vaca. Ook leuk om daar even te lopen en rond te kijken. Ik was niet echt gekleed op een grot bezoek en dus genoot ik ook hier van het uitzicht. De ingang va de grot zit namelijk op hoogte in de karst stenen wand.

De sigarenboer in de vallei van Viñales

De sigarenboer in de vallei van Viñales

De sigarenboer in de vallei van Viñales

Ik vind het heerlijk om alle tijd te hebben om rond te dwalen. Om ergens wat meer tijd aan te besteden dan dat een ander misschien zou hebben gedaan. Ik heb me goed vermaakt en ben flink verdwaald tijdens deze fietstocht 🙂

Uiteindelijk hield het pad wat ik gekozen had om te fietsen op te bestaan… omdat ik niet helemaal meer terug wilde ben ik een droge rivier bedding overgestoken om in een weiland uit te komen. Even later kwam ik in iemands tuin uit 🙂  Ik heb vrolijk gegroet en ik werd terug begroet, ik liep over hun pad terug naar de openbare weg en zag waar ik was. Ik hou ervan!

De sigarenboer in de vallei van Viñales

De sigarenboer in de vallei van Viñales

  • Een fiets huren kostte mij voor 3 uur wel 3 euro. De fietsen zijn uiteraard niet de beste maar om een paar uur de omgeving te verkennen zijn ze heel goed!

Fietsen en wandelen in Cuba

Cuevas de Santo Tomas

Ook is de grot Santo Tomas een leuke dagtrip. In een middag kun je hier naartoe en krijg je een rondleiding door de grot. Dit grottenstelsel is maar liefst 45 kilometer lang en daarmee de langste van Cuba en een van de grootste van Latijns Amerika.

De sigarenboer in de vallei van Viñales

De sigarenboer in de vallei van Viñales

Als je op de terugweg even vraagt of de taxi chauffeur even een stop maakt bij de Mural de Prehistorica heb je ook gelijk deze vreemde en eigenlijk super lelijke tekening gezien. Ik had het mooier gevonden als de muur nog zijn natuurlijke kleuren zou hebben..

De sigarenboer in de vallei van Viñales

Zeg nou zelf…dit is toch een vreselijke tekening?

De sigarenboer in de vallei van Viñales

En in Cuba is dit natuurlijk je vervoer!

Vond je deze post leuk? Deel hem dan!

De sigarenboer in de vallei van Viñales

Wil je meer lezen over mijn tijd in Cuba?

Fietsen naar het strand van Playa Ancon – Trinidad, Cuba

Paardrijden in Topes de Collantes – Trinidad, Cuba

Lopen tussen Habana Vieja en Vedado in Havana – Cuba

Boek jij een Casa of een Hotel? – Cuba

Wandeling door Kleurrijk Trinidad – Cuba

Jij begint je reis ook vast in Havana, bekijk eens wat je daar allemaal niet mag missen

Neem de tijd voor hoofdstad Havana van Cuba – Verblijf een paar dagen in Havana – Cuba

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!

Tags:,
3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *