Wassu & Kuntaur / 3 dgn – 2 nachten – Ga op avontuur in het binnenland van The Gambia
|Als je naar The Gambia gaat moet je toch ook wat van het land ontdekken! Er zijn veel resorts aan de kust en ik hoor van veel toeristen dat ze voor de all inclusive optie gaan. Dat is niet aan mij besteed… Maar ik koos wel voor een resort en had dus wel de volle 2 weken mijn kamer met uitzicht op een heerlijk zwembadje maar ging toch een paar keer lekker op pad het binnenland van The Gambia in 🙂
Wat is er nu fijner om op een fiets de omgeving te verkennen? Ik deed dat bij Wassu en diezelfde dag stapte ik ook nog op de boot en mocht ik de chimpansee bewonderen op Baboon Island. Mijn dag kon niet meer stuk!
Ik wilde eigenlijk alleen gaan reizen. Ik doe dat overal dus waarom hier niet? Het werd me constant afgeraden en dus koos ik uiteindelijk om een lokaal maatje mee te nemen.
Lees mijn afwegingen hier.
Wassu & Kuntaur
Georgetown – Janjanbureh, The Gambia
Ik ging dus het binnenland in met Aka.
Of ‘Captain’ of ‘Captain Aka’. Wist je dat iedereen bijnamen heeft in The Gambia! Aka zijn echte naam is namelijk Amadou.
We hadden het super gezellig en de volgende plaatsen stonden op mijn lijstje! Georgetown, Kuntuar & Wassu. Ik had een reservering bij Kairoh Garden in Kuntaur waar we 2 nachten zouden verblijven en vanuit daar konden we de omgeving goed verkennen. We vertrokken vroeg in de ochtend vanuit Bijilo naar Kanifeng, Serekunda waar de bus zou vertrekken. Dit was de grote touringcar bus van de maatschappij GPTS (Gambia Public Transport Service).
In totaal heeft de bus er zo’n 5 uur over gedaan met wat korte tussenstops. Ik keek mijn ogen uit en vond het super om het land aan mij voorbij te zien trekken. Dorpjes, mensen die net naar buiten komen als de dag begint, kinderen die naar school lopen en het werk op het platteland.. Ik hou ervan!!
Eindpunt van onze tocht was Georgetown, Janjanbureh, een plaats die je niet mag overslaan vind ik. Een wandeling is genoeg maar de slavernij geschiedenis kan je daar een beeld geven van hoe het eraan toe ging. Hoe naar het ook is…
Ga op avontuur in het binnenland van The Gambia
Na deze wandeling maakten we de overtocht over de rivier Gambia. De rivier is bij Banjul ongelooflijk breed maar hier zou je binnen een paar minuten zwemmend aan de overzijde zijn…ware het niet dat er krokodillen in zwemmen. Dus we hebben we netjes gewacht op de pont 🙂
Wassu & Kuntaur
The Gambia
Steencirkels en Baboon Island
We waren snel aan de overzijde maar daar moesten we zeker een uur wachten totdat de bushtaxi vol zat. Een bus waar tenminste 20 man in kan. Ja, niet in Nederland maar wel in Gambia 🙂
Na een ritje van ongeveer 40 minuten stonden we op de grote weg langs het plaatsje Kuntaur gingen we lopen. Al snel kregen we een lift van een man die ook daarheen ging. Aan de weg staat een bord Kairoh Garden en dat zou op 1 km afstand liggen van de weg…nou..maak er maar 3 van. Maar je hebt dan wel gelijk een wandeling door het plaatsje Kuntaur gehad.
Kairoh Garden vond ik echt een heerlijk plekje!!
De volgende ochtend wild ik natuurlijk de omgeving gaan verkennen en aangezien ik twee mountainbikes had zien staan vroeg ik of ik die kon huren. Uiteraard kon dat en ik mocht daar dan achteraf voor geven wat ik het waard vond. Ze verhuurden ze namelijk niet maar waren gewoon eigen fietsen 🙂
We zijn het dorp doorgefietst, de grote weg overgestoken en recht op de Steencirkels van Wassu afgefietst. Er is een klein museum en daar staat wat uitleg en liggen wat stenen. Hier werd mij duidelijk dat ze eigenlijk niet zeker weten of het graven, plekken voor offers of wat dan ook is geweest. Dus net als bij de hunebedden of de Plain of Jars in Laos is het niet helemaal duidelijk of het graven zijn of iets anders.
Wist je dat de steencirkels van Wassu op de UNESCO werelderfgoed lijst staan?
De Steencirkels
Wassu & Kuntaur
Had jij er ook van gehoord?
De steencirkels van Wassu
Ga op avontuur in het binnenland van The Gambia
We hebben heerlijk rondgefietst door Kuntaur en de omgeving. Zo’n dorp is toch wel apart om door te fietsen. Er zijn weinig tot geen westerse invloeden.
En dan dat platteland met die enorme bomen, geweldig toch?
Het voordeel van een lokaal maatje meenemen is dat hij toch overal mensen tegenkomt die hij kent. The Gambia is zo klein en met zo weinig bevolking (2 miljoen inwoners) dat hij ze kent van familie, van werk of noem het maar op.
Zo werden we dus uitgenodigd bij deze familie om even binnen te komen, thee te drinken maar ook om even op hun heuvel te staan voor het uitzicht! Net als Nederland is The Gambia ontzettend plat 🙂 Dus een heuvel in je achtertuin is al een mooie attractie! Het uitzicht vond ik ook super!
Wassu & Kuntaur, The Gambia
We hebben er ook nog wel even tijd voorgenomen om wat vogels te spotten… Je kan ze haast niet missen maar om ze op de foto te krijgen ben je wel wat tijd nodig 🙂 Ik spotte namelijk mijn meest favoriete vogel, de scharrelaar. De purple breasted roller, met die mooie blauwe kleur op de vleugels!
Chimpansees – Baboon Island
Even heerlijk relaxen in de tuin van Kairoh Garden en toen was het tijd om de boot op te stappen.
We gingen naar Baboon Island.
De beste tijd is aan het eind van de middag want… Ja, dan worden ze gevoerd. Deze chimpansees zijn terug de jungle ingebracht en ze zijn in principe weer zelf onderhoudend maar ze worden nog bijgevoerd en dit vinden ze natuurlijk maar al te handig.
Chimpansees spotten
Wassu & Kuntaur
Als ik het goed onthouden heb dan zijn dit vader en zoon.
Vader is Djambo en hij is 42 jaar oud.
Daarnaast viel het me op dat ze pinda’s krijgen.. Die zijn voor hun natuurlijk ook wat lastiger te vinden en op die manier komen ze natuurlijk altijd wel naar de rand van het eiland om die te pakken…En zo blijft het toerisme tripje ook goed bestaan want je gaat ze zeker zien!!
Wildlife bij de Rivier Gambia
Wassu & Kuntaur
Hoe leuk is het om ze zo te zien zitten?
We zitten aapjes te kijken…en zij kijken terug 🙂 En .. zij hebben er nog lekker pinda’s bij!
Er zijn meerdere eilanden waarop de chimpansees leven en ze hebben ze in 4 groepen onderverdeeld. Op dit moment zijn er 125 chimpansees. Ze kunnen zo’n 50-55 jaar oud worden en de oudste die hier leeft is 45 jaar. Vanaf hun 14e jaar kunnen ze zwanger worden en de draagtijd is 8-9 maand.
Onderweg kwamen we nog meer tegen natuurlijk!
Ook deze aap keek ons verbaasd aan vanaf het eiland 🙂
Ik vind het ook altijd heerlijk om vogels te spotten!
Maar wat dacht je van deze nijlpaarden?
Het was een hele familie!
Wassu & Kuntaur
Je zit ongeveer 1,5 a 2 uur op de boot en vaart over de Gambia rivier. Er is genoeg te zien en de temperatuur is warm genoeg dat het koele briesje super welkom is! Het had van mij nog wel een uurtje mogen duren…
En als je iets later komt, tegen de zonsondergang dan kun je hier vele wevers zien vliegen. Ik herkende de nestjes die je kan zien hangen in de boom. De gele wevers vliegen dan aan de onderkant van zo’n nestje erin… zo apart ook om te zien. Ik zag dat ooit in Zuid Afrika 🙂
—
Zoek je meer zomerse bestemmingen in de winter?
Kijk dan eens deze tips van Denise van Follow My Footprints over bestemmingen die lekker warm zijn in onze winter!
Verblijf Wassu & Kuntaur
- Kairoh Garden is een super plekje aan de rivier Gambia.
Je kunt er verschillende kamers boeken. Een kamer met douche, wasbak en ecotoilet of je kiest voor een kamer zonder dit alles en dan gebruik je het toilettenblok op het terrein waar meerdere toiletten, douches en twee wasbakken zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het fijn vond dat ik een douche en wasbak op mijn kamer had maar dat ik het ecotoilet niet heb gebruikt maar naar de openbare toilette ging 🙂 qua prijs maakt het niet super veel verschil. Het is allebei gewoon super goedkoop!! Rond de 10 euro per nacht is toch een fijne prijs! Daarvoor heb je een plekje in een heerlijke tuin aan de rivier. Het eten is er prima en super betaalbaar!
Ik kan Kairoh Garden niet vinden op de bekende boeking website maar je kunt altijd direct bij ze boeken!
- Vervoer Wassu & Kuntaur
De heenweg ging ik met een touringcar bus, ook daar was het niet dat ik een kaartje moest kopen voor het instappen. Gewoon de bus achterhalen welke naar plaats van bestemming gaat en als die gaat rijden komen ze langs en moet je betalen. Terug ging ik gewoon met de lokale taxi. Als je langs de weg vraagt welke bushtaxi ernaar de plaats gaat waar je naartoe wil kan het haast niet missen. Als je een beetje oplet wat een ander betaald weet je ook gelijk wat er betaald moet worden.
- WiFi / Internet
Er is geen WiFi aanwezig. Ik had een Gambiaans SIM kaartje maar ook het internet werkte niet naar behoren. Elke dag heb ik 1 foto op Instagram kunnen plaatsen maar verder geen info binnen kunnen halen of verzenden. Ik merk dit vaker, als het internet heel slecht is werkt Instagram nog wel. Op die manier kun je dus ook gelijk wat plaatsen op Facebook en Twitter 🙂
- Boot en toegang gebied Baboon Island
Huur van de boot kost te alle tijde 2000 Dalasi. Als Gambiaan mag je altijd gratis mee en hoef je nergens voor betalen. Ik deelde de boot met 2 andere Nederlanders en dus kon ik de kosten delen. Als buitenlander betaal je daarnaast ook 100 Dalasi voor de toegang tot Baboon Island, ook al ga je niet aan land 🙂 Er komt dan wel een officiële gids aan boord die je alles vertelt over de chimpansees en de achtergrond van dit eiland.
Ga op avontuur in het binnenland van The Gambia
Vond je deze trip ook leuk? Deel hem dan!
Wil je meer lezen van mijn reis in The Gambia?
Surfen in Kartong – The Gambia
Eten bij de lokale bevolking in The Gambia
Op de fiets naar de vis van Tanji – The Gambia
Lees meer over de slavenhistorie van Georgetown / Janjanbureh
Een bezoek aan Fort James eiland – Juffureh
Of kan ik je inspireren om naar de Masai Mara in Kenia te gaan?
Ik hoop dat jij net zo kan genieten van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!
Lijkt me een geweldige trip die je hier laat zien Jacomijn! Jij was er in het voorjaar.. veel muggen dan? (Gambia lijkt me zeker de moeite, maar twijfel ivm malariarisico)
Hey Yvonne. Ik vond het erg meevallen hoor met de muggen. Bij de rivier hadden een aantal er wel last van. Ik had nog een goedje uit Vietnam wat mij heel goed beschermde. Maar het waren er maar een paar, echt niet veel. Ik heb om die reden geen tabletten ingenomen tegen malaria.