Alles wat je over de Wadi Rum moet weten – Wadi Rum Reisgids Jordanië

Een woestijn is magisch..en dan met name de Wadi Rum. Ik deel graag alle highlights van de magische Wadi Rum woestijn met jullie in deze Wadi Rum Reisgids Jordanië. Halverwege september 2024 ging ik naar Jordanië om kort erna mijn intrek in de Wadi Rum woestijn te doen. Ik verbleef een maand bij Desert Magic Camp. In eerste instantie verzorgde ik er een mindfulness reis en naderhand kon ik er verblijven. Hoe fijn is het om dat te mogen ervaren? Gewoon een maand wonen in die magische Wadi Rum woestijn!

Wadi Rum Reisgids Jordanië

Elke dag gaf ik een yogales en zodoende mocht ik verblijven in een van de leukste kampen in de Wadi Rum. Op de meeste dagen deed ik een wandeling rond de rots waartegen het kamp gesitueerd is. Ik kwam op dat rondje langs de Buste van Lawrence en wat inscripties. Super leuk omdat dit plekken zijn waar ook een tent met bedoeïenen staat die je dab graag een klein kopje thee schenken. Ideale rustpunten tijdens mijn wandeling dus. Ik deed over het rondje zo’n twee uur, heerlijk wandelen door de magische Wadi Rum woestijn.

De magische Wadi Rum Jordanie

Wadi Rum – UNESCO WERELDERFGOED

In 2011 is besloten tot het opnemen van de Wadi Rum in de lijst van Unesco werelderfgoed. Er is een protected area (WRPA) waarbinnen het beschermde deel van de Wadi Rum ligt, dit deel bestrijkt 74.000 hectare. In dat beschermde gebied liggen vele hoogtepunten zoals inscripties, natuurlijke bruggen maar ook plekken die Lawrence of Arabia herdenken. De plekken worden op de vele tours aangedaan die georganiseerd worden.

Om het Wadi Rum Protected Area in te gaan ben je een permit nodig. Deze is te verkrijgen bij het visitor’s centre. Je komt hier bijna altijd langs als je de Wadi Rum in gaat. Er zijn kampen die je er langs leiden en het onzin vinden dat je de fee moet betalen. De fee is er natuurlijk om het land te ondersteunen in het goed en netjes houden van zo’n plek. De fee is zo’n 7 JOD.

Hoeveel dagen in de Wadi Rum?

Als je naar de Wadi Rum gaat en de woestijn echt beleven blijf dan 2 nachten.

1 nacht is echt te kort. Ik deed het tijdens mijn eerste bezoek wel maar dan heb je dus alleen een middagtour (4 uur tour of sunset tour) na je aankomst, de avond en nacht en de volgende ochtend/middag ga je alweer.

Mijn eerste kennismaking met de Wadi Rum in 2021 - Jordanie
Mijn eerste kennismaking met de Wadi Rum in 2021 – Jordanië

Wil je echt de grootsheid van de woestijn beleven blijf dan een extra nacht. Je kunt dan na aankomst rustig acclimatiseren, wat sandboarden misschien of een kleine wandeling bij het kamp maken. De volgende ochtend evt de zonsopgang tour doen en een 6 – 8 uur toer doen die je langs de highlights brengt. Deze start rond het middag uur. Deze tours gaan allemaal door tot na zonsondergang zodat je die op een mooi plekje in de woestijn kan meemaken.

Wadi Rum woestijn temperatuur

In het hoogseizoen, oktober tot en met maart, is het goed vertoeven in de woestijn. De temperatuur kan nog makkelijk 30+ aantikken overdag maar in de avond koelt het heerlijk af. Als je vroeg in het seizoen bent is het in de avond heerlijk en ben je nog geen trui of jasje nodig. Maar meer richting eind november, december januari en februari kan het best fris worden. Het is dan wel belangrijk om een jasje, sjaal oid mee te nemen.

Beste reistijd Wadi Rum woestijn

De temperatuur in de Wadi Rum woestijn is in de zomermaanden echt te warm voor ons. Dus onze herfst, winter en lente periode is perfect om te reizen naar de magische Wadi Rum. Eind september begint het af te koelen en dus vanaf oktober begint het seizoen. Eind maart warmt het alweer aardig op.

De magische Wadi Rum woestijn - Wat te zien in de Wadi Rum

Oktober tot en met maart is een goede periode om je reis te plannen naar Jordanië en de Wadi Rum

Afval van de Wadi Rum

Jammer is dan wel om te zien dat kampen die niet meer open zijn of geen vergunning hebben gekregen om open te blijven niet opgeruimd dienen te worden. Deze blijven jaar in jaar uit staan en raken totaal in verval. Ook is het plastic hier nog een groot probleem. Veel mensen blijven het one use plastic waterflesje aanbieden. Verbazend vind ik het dan dat de toeristen het ook massaal blijven aannemen ook al staat er soms in dezelfde ruimte een bijvulstation met schoon water.

Ook op de plekken die gebruikt worden voor de lunches tijdens de lange tochten door de woestijn worden veelal niet opgeruimd. Overal zie je plastic tassen met afval liggen. Ik heb overwogen om telkens alles mee te nemen maar dan zadel ik mijn kamp op met het afvoeren van andermans rommel. Maar meer nog, het is voor hen ook al lastig om al het afval juist af te voeren en te zorgen dat het niet in de woestijn terecht komt. Lastig dilemma dus.

Dorpjes nabij Wadi Rum

Er zijn een aantal dorpjes rondom de Wadi Rum waar je je laatste boodschappen kan doen voordat jij de woestijn in duikt en in een bedoeïenkamp gaat verblijven. Het ligt eraan bij welk kamp je besproken hebt naar welk dorp je toe geleid wordt. Wadi Rum Village ligt in het beschermde gebied. Langs het beschermde gebied liggen de dorpjes Disah, At-Tuweisa, Mansir, Shakriya.

Dorpje Disah in de Wadi Rum. Kleine supermarkt in Disah

In de Wadi Rum mag geen enkel kamp een eigen winkeltje voor souvenirs of wat snacks/drinken hebben. De plekken waar souvenirs verkocht mogen worden bevinden zich bij de verschillende hoogtepunten van de Wadi Rum waar je langs komt tijdens een dagtour in de woestijn.

Voor het eten wordt gezorgd in alle kampen maar wil je dus in de avond nog wat extra te knabbelen hebben dan dien je dat zelf bij je te hebben. Nergens wordt iets verkocht.

Alles over de Wadi Rum
Wadi Rum Reisgids Jordanië

Bedoeïenen in de Wadi Rum

De meeste bedoeïenen leven niet meer in traditionele tenten in de woestijn. Ze zitten veelal in de dorpjes aan de rand van de Wadi Rum woestijn. Er wordt nog wel geleefd door een aantal bedoeïenen maar het lijkt uitstervend te zijn. De meeste kampen worden wel door de bedoeïenen gerund, ook de verkooppunten en het rijden op de kamelen bij die punten worden natuurlijk allemaal door de bedoeïenen gedaan.

Treinstation Wadi Rum

Er is een treinstation in Wadi Rum, normaliter staat de oude trein er die gebruikt zou zijn in de opstand in 1916? Nu bieden ze ook een leuke trip aan dat je een stukje met die oude trein meerijdt en voeren ze een show op die je mee terug neemt naar die opstand. Ik vond het super leuk om te zien en te beleven, lees er meer over.

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

Lawrence of Arabia en de Wadi Rum

Lawrence wordt bijna aanbeden hier in de Wadi Rum, door de bedoeïenen en dus mag deze niet missen in de Wadi Rum Reisgids Jordanië. Hij heeft veel voor hen betekend en tot op de dag van vandaag begrijp ik hebben zij daar nog voordeel van. Zo werd mij verteld dat de bedoeïenen voor een heel aantal diensten niets hoeven te betalen, zoals water en elektriciteit. Maar ook als zij willen studeren mogen zij hier gratis gebruik van maken.

In de woestijn kom je op je Wadi Rum dagtour langs een aantal plekken die Lawrence herinneren.

  • Buste of Lawrence
  • Lawrence Canyon

Bij deze mooie canyon, waar je even kan wandelen, zijn in de rots die ervoor staat twee bustes te bewonderen. Die van Lawrence en die van de koning. De koning van de tijd dat Lawrence ook in Jordanië was. De canyon op zich wordt ook Siq Um Al Tawaqi genoemd. Ik liep er tijdens mijn maand in Jordanië dagelijks door.

Sig Um Al Tawaqi in de Wadi Rum - Op weg naar huis...
Siq Um Al Tawaqi in de Wadi Rum – Bedoeïenen op weg naar huis…
  • Lawrence House

Dit is een plek waar een enkele muren nog staat met mooie grote stenen opgebouwd. Er wordt van gezegd dat het de plek was waar Lawrence zou hebben gewoond. De plek wordt nu meer gebruikt om steentjes te stapelen bij een mooi uitzichtpunt boven de bedoeïenentent.

Natuurlijk drink je dan ook even een kopje thee bij de bedoeïenen.

  • Lawrence Spring

Er zijn verschillende plekken in de Wadi Rum die de naam Lawrence dragen. Sommigen hebben echt vanuit historie de naam gekregen maar ook een aantal zijn vanuit het toerisme zo gegroeid. Los daarvan zijn het allemaal prachtige plekjes in de Wadi Rum woestijn. Op de verschillende tours door de Wadi Rum worden ze meegenomen. Elke gids heeft zo zijn vaste plekjes om te stoppen en wie weet kom jij hier.

De spring nabij Jabal Khazali schijnt niet de bron te zijn die genoemd is door Lawrence of Arabia maar de ‘echte’ bron ligt nabij de Nabateen temple en heet Ain Ash-Shallaleh. Deze staat op mijn lijstje om de volgende keer dat ik in de Wadi Rum ben een bezoek te brengen.

Wadi Rum Reisgids Jordanië

Canyons om te bezoeken in de Wadi Rum

  • Burrah Canyon

Tegenover Burdah Brigde vind je deze canyon. Een korte maar mooie wandeling van ongeveer 30 a 45 minuten bracht ons naar het eind van deze canyon en hierna liepen we weer terug. Je loopt tussen hoge rotswanden en mag zo nu en dan even klimmen over de grote rotsen. Ik hou ervan. Je loopt ondertussen afwisselend in schaduw en zon en doordat het een canyon is waait er vaak een fris windje. Een fijne afwisseling tijdens je dagtour achter in de jeep in de Wadi Rum.

Burrah Canyon in de Wadi Rum - Jordanie - Ontdek de Wadi Rum, alles wat jij moet weten
  • Khazali Canyon

Ook deze canyon is natuurlijk de moeite waard om door te lopen. Het is een lange smalle canyon en showt een aantal Nabatese inscripties. Deze canyon staat ook nog op mijn to-do lijstje voor een volgende bezoek.

Valleien in de Wadi Rum om te bezoeken

  • Valley of Colors

Tijdens de wandeling, een etappe van de Jordan Trail, kwam ik door de Valley of Colors. Wat een prachtig stukje was dit van de wandeling. Het meest mooie uitzicht van de dag kan ik je wel vertellen. Alhoewel de rest ook prachtig was is dit uitzicht en de verbazing die ik had om dit te zien me echt bij gebleven. De diepte in het landschap, en daardoor de verschillende kleuren.. Het groen is niet goed te zien maar alleen al de verschillende kleuren van het zand en de rotsen waren prachtig!

Zicht op Valley of Colors tijdens de wandeling - Wadi Rum
Zicht op Valley of Colors tijdens een wandeling – Wadi Rum

Natuurlijke bruggen in de Wadi Rum

  • Um Frouth Rock Arch

Deze natuurlijke brug is goed te bezoeken, de klim naar boven kan nog wel wat eng zijn. Er zijn voetstappen gemaakt in het eerste deel en daarna moet je even langs een wand om bij de steile stijging te komen waar je in een smal deel loopt. Als je die twee stukjes heb getrotseerd ben je bovenop en mag je naar de boog wandelen. Even een smal deel over en dan sta je boven op de boog, op de brug en kan natuurlijk de foto genomen worden.

Ook hier is beneden een fijne bedoeïenen tent waar je even in de schaduw kan zitten en genieten van een kopje thee. Zoek je nog wat souvenirs dan zijn ze ook hier natuurlijk weer te vinden in alle kleuren en maten…of geuren en smaken, wat je maar wil!

Wadi Rum ontdekken - Um Frouth Brigde
Het is wel uniek om de Um Frouth Bridge zonder mensen op de foto te krijgen…
  • Burdah Rock Brigde

Burdah Rock Bridge ga je alleen vanaf een afstand zien. Het is een overbrugging op grote hoogte van de ene enorme wand naar de ander. Wat bij het uitzichtpunt wel leuk is om te doen is Burrah canyon in wandelen. De canyon waar je met je rug naartoe staat als je kijkt naar Burdah Rock Brigde.

  • Jebel Kharaz

Prachtige natuurlijke brug ook weer. Vanaf hier startte mijn etappe op de Jordan Trail en dus was ik hier even. Achteraf vind ik het jammer dat ik niet wat meer tijd heb genomen om deze te bewonderen maar die dag wilde ik erg graag de wandeling op de Jordan Trail starten. 

Plekken uit de tijd van de Nabateeërs

Heel lang geleden leefde het volk de Nabateeërs in Jordanie, Petra en andere eeuwenoude sites zitten ook vol met inscripties en andere herinneringen aan hen. Nu is het wel zo dat er een heel aantal inscripties in de Wadi Rum getoond worden maar waarvan je je moet afvragen of ze echt zo oud zijn als dat de gids je verteld. Ik heb begrepen dat een aantal van die inscripties er 10 a 20 jaar geleden nog niet waren. Ze zijn op een mooie plek (na)gemaakt en er is een bedoeïenentent bijgezet waar je wat souvenirs kan kopen. Deze zijn dus puur toeristisch.

Los daarvan laat het wel zien hoe ze eruit zagen. Ze hebben er voor zover ik weet geen andere tekeningen van gemaakt. Het geeft dus wel een beeld van hoe de Nabateeërs dit in vroegere tijden deed. De Nabateen Temple heb ik nog niet bezocht maar een volgende keer dat ik in de Wadi Rum ben, febr ’25, ga ik mijn best doen om die te bezoeken.

Nabatese inscripties

Nabatese inscripties in de Wadi Rum - Wadi Rum Jordanie ontdekken

Berg beklimmen in de Wadi Rum?

Hoogste berg Jabal Um Ad Dami beklimmen! Hij is maar liefst 1854 meter hoog en geeft dus een flinke uitdaging.

Of de enorme berg beklimmen en Burdah Brug van dichterbij te bewonderen. Ik heb helaas (nog) niet zo’n trip gedaan maar deze staat uiteraard nog wel op mijn lijstje voor mijn volgende bezoek, maart ’25.

Brenda van Jordan Desert Journey’s biedt op haar site de klim naar Burdah Brug aan.

De magische Wadi Rum woestijn - Wat te zien in de Wadi Rum

Wandelen / trektocht in de Wadi Rum

Ik wandelde een dag van de Jordan Trail. Een lange afstand wandeling die ook door de woestijn gaat. Wil jij meerdere dagen wandelen in de woestijn? Of misschien een trektocht boeken zodat je met een paard of op de rug van een kameel de woestijn door trekt? Brenda van Jordan Desert Journey’s biedt ook zulke reizen op haar site! Ooit ga ik dat ook doen!

De Wadi Rum Reisgids Jordanië is natuurlijk niet compleet als ik je niet een overnachting bij ee prachtige bedoeïenen tent tip.

Ballonvaart in de Wadi Rum

Ook zie je bijna elke ochtend met de zonsopgang een aantal luchtballonnen in de lucht. Ik heb dit nog niet hier in de woestijn gedaan. Wat ik er wel van begreep is, is dat ze niet ver varen maar dat ze aan een kabel blijven zitten en dus puur voor een prachtig uitzicht omhoog gaan.

Ballonvaart in Wadi Rum - Jordanie Wat te doen in de Wadi Rum woestijn

Dit was het zicht uit mijn yogaruimte bij Magic Desert Camp

Verblijven in de Wadi Rum

Ik kan Desert Magic Camp echt aanbevelen. Een pareltje in de woestijn. Prachtige tenten, mooie gemeenschappelijke ruimtes en ze bieden alle trips aan die jij zou willen boeken om de woestijn te verkennen.

Boek je overnachtingen bij Desert Magic Camp

Desert Magic Camp - Wadi Rum Jordanie - zinvol wandelen op de Jordan Trail

Wil jij volgend jaar ook naar Jordanië? Als aanvulling op een mooie rondreis ga ik in deze Wadi Rum reisgids Jordanië ook even reclame maken voor mijn nieuwe mindfulness reis. Ik heb namelijk een prachtige reis naar binnen georganiseerd in de Wadi Rum. We zijn dan 7 dagen in de woestijn en gaan werken aan onszelf. Dit doen we door middel van een dag opstart met meditatie en yoga om daarna via drijfverensessies onszelf beter te onderzoeken. Waarom doe ik wat ik doe? Wat kan ik daarin beter doen? Wat zijn mijn valkuilen? Hoe kan ik beter met die valkuilen omgaan?

Meer lezen over die reis? Mindfulness Jordanië

Voorafgaand of achteraf aan deze mindfulness reis kun je natuurlijk een mooie rondreis maken door Jordanië.

Ga ook wandelen in Dana Biosphere Reserve / en in het prachtige Wadi Ghuweir

En wat dacht je van de eeuwenoude stad Petra

En bezoek de Mozaïekstad Madaba

Op zoek naar een andere reis met Zinvol Reizen? Kijk dan even op mijn Reizen Pagina

Voeg een reactie toe

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *