Veilig Reizen in Sikkim – India

Veilig Reizen in Sikkim? Lees dan maar eens verder! Als ik dan weer eens naar India vertrek dan zie ik veel mensen alweer kijken. Een vrouw alleen…naar India.. Ze zien dan alleen de starende mannen met hun grijpgrage handen voor zich en mij daar als hulpeloze vrouw ergens tussen staan.

Hmm.. think again!!

Ten eerste zijn starende mannen net als blaffende honden niet gevaarlijk en grijpgrage handen kom ik helaas overal wel eens tegen. In India kan ik me dat niet herinneren. Wel toen ik in Febr 2018 in een drukke rij stond te wachten in The Gambia trouwens…

Veilig Reizen in Sikkim - India
Yuksom

Daarentegen is India wel het meest indrukwekkende land waar ik ben geweest. Waar ik mij het meest verbaas over alles en waar ik het lekkerste eten proef en waar ik elke dag weer blij ben dat ik het mee mag maken. Dus ja, ik ging voor de 5e keer naar India!

Dit keer ging ik naar Sikkim. Een deelstaat hoog in India, geklemd tussen de landen Nepal, China (Tibet) en Bhutan. Nou dan snap je het wel… Dan zit je dus in de Himalaya. Ik vond het helemaal geweldig! Ik voelde wel gelijk een hele andere sfeer dan waar ik dan ook maar had gevoeld in India. Het is er rijker, het is er schoon en ik zag veel van het Boeddhisme.

Veilig Reizen in Sikkim - India

Veilig Reizen in Sikkim – India

  • Is het veilig om in Sikkim te reizen?

Als je kijkt naar het reisadvies wat er gegeven wordt over India in zijn totaliteit dan zegt Nederland dat er in het hele land veiligheidsrisico’s zijn. Ik vind dat een beetje vreemd en vraag me soms af welke risico’s ze dan bedoelen. In heel India is geen stukje groen te vinden, alles is geel en een aantal plekken zijn oranje wat wil zeggen alleen noodzakelijk reizen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Jammu & Kashmir. Toen ik daar in 2015 was bleek dit ook het geval te zijn, los daarvan heb ik er een mooie reis kunnen maken en geen enkel onveilig moment gehad.

Sikkim is geel wat wil zeggen dat er veiligheidsrisico’s zijn

  • Veiligheid op straat in de avond

Veilig Reizen in Sikkim kan ook in de steden. Ik vond het er echt super veilig. Ik was in Gangtok, Lachung, Namchi en Pelling. Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld ook al liep ik soms in het donker omdat de straatverlichting nogal vaak van zich af laat weten. In de moderne winkelstraat was het vaak nog druk tot in de avond en daarnaast ook goed verlicht.

Veilig Reizen in Sikkim - India
MG Marg – Gangtok

Nu moet ik erbij vertellen dat ik op reis was met 2 Indiase mannen maar ook als ik, omdat zij in het Hindi met elkaar spraken, een stuk voor of achter hen liep ervoer ik geen enkele dreiging. Ik heb nergens het gevoel of idee gehad dat er naar mij gekeken werd met een verkeerde bedoeling.

Het is juist andersom enorm aanwezig geweest. Ik kreeg van vele mensen, mannen, vrouwen en kinderen een lach of een gedag. Ik vind dat altijd erg leuk en maak ook veel oogcontact om dit tot stand te brengen. Mijn medereizigers waren super verbaasd over dit gedrag van de Indiase mensen. Dit zijn ze niet gewend. Als zij wat zeggen dan worden ze aangekeken alsof ze niet goed wijs zijn zeg maar 🙂

  • Veilig om te pinnen – ATM te gebruiken

Ik heb maar 1 keer gepind maar mijn medereizigers vaker. De meeste pinautomaten zijn goed verlicht en zijn vaak afgesloten hokjes zodat je niet op straat hoeft te staan. Je krijgt dan goed de gelegenheid om je geld netjes weg te stoppen in je portemonnee en tas zonder dat er iemand over je schouder staat mee te kijken. Misschien in een straat waar iedereen elkaar kent… Als er dan een criminele groep actief is weet die exact wat je hebt en waar je het bewaard.

Veilig Reizen in Sikkim - India

Zorg daarnaast dat je overdag je geld pint.

Het is dan nog druk op straat, er is vaak toezicht van beveiliging bij de ATM’s en dat maakt het allemaal een stuk veiliger.

Vind je de plek toch niet fijn om je geld te pinnen ga bij een hotel of wisselkantoor je geld wisselen. Ik betaal liever iets meer en weet zeker dat ik veilig ben dan dat ik voor een paar cent moeilijk doe en mezelf in vreemde situaties laat komen. Dit soort afwegingen moet je goed maken. Reken eens om waar het uiteindelijk om draait, het gaat dan vaak maar om een paar euro die je bespaart. Die paar euro die je hier voor een koffie zo neerlegt zonder er over na te denken.

Veilig Reizen in Sikkim - India
Upper Pelling

Veilig Reizen in Sikkim – India

  • Veel legerbasissen in Sikkim

Om de haverklap is er een legerbasis in het hoger gelegen gebied van Sikkim. Je komt hier dichterbij de grens met China (Tibet) en Bhutan.

Hier heerst een verhoogde alertheid vanuit het leger.

Zelf heb je hier uiteraard totaal geen last van.  De enige restrictie die je hebt is dat ze niet willen dat je de legerbasis fotografeert uit veiligheidsoverwegingen. Toen ik de poort van deze legerbasis fotografeerde werd mij dat gezegd maar werd mij niet gevraagd om de foto te verwijderen.

Veilig Reizen in Sikkim - India
Lachung

Daarnaast heb ik ook een aantal politiebureau’s gezien en een aantal politie controles. Wat mij opviel is dat de politie veelal niet bewapend is. De politie op het vliegveld wel maar niet de surveillerende agent of verkeerscontrole uitvoerende agent. De enige wapens die er dan zijn zitten bij het leger.

Gastvrij Sikkim

Overal in Sikkim voelde het super fijn. De mensen zijn open en gastvrij. Veel inwoners staan open voor een praatje en zijn oprecht nieuwsgierig naar je.  Lang niet altijd wil men wat van je of aan je verkopen.

Om met de inheemse bevolking, welke nog volop in klederdracht loopt, een praatje aan te knopen is lastig. Al is Engels haast de voertaal voor een ieder, zij spreken het niet. Maar een selfie maken met hen vonden velen erg leuk! Hierna is het ijs gebroken en mocht ik vaak een foto maken van die geweldige vrouwen!!

Veilig Reizen in Sikkim - India

  • Waar moet je nu rekening mee houden als je naar Sikkim gaat?

Je bent een vergunning nodig om in Sikkim te reizen.

Om deze vergunning te krijgen wordt je naar een bureau gebracht waar je een pasfoto, een kopie van paspoort en een kopie van je visum voor India af moet geven. Je vult een formulier in en de stempel wordt al snel gezet. Je mag Sikkim in. Als je Sikkim weer verlaat wordt nergens naar gevraagd. Ik kreeg een formulier mee  waarvan ik dacht dat ik die achteraf weer in moest leveren maar dat is dus een souvenir geworden 🙂

Voor Noord Sikkim ben je nog weer een andere vergunning nodig.

Deze vergunning wordt alleen maar gegeven als je in een gezelschap bent van 2 of meer buitenlanders. Deze wordt veelal door je lokale reisbureau geregeld doordat je met een trip naar dit gebied zal gaan voor 2 a 3 dagen. Voor deze vergunning zijn we 2 pasfoto’s nodig, kopieën van je paspoort en van de eerder afgegeven vergunning en je visum van India.

Voor Tsomgo (chango) lake geldt dat je eigenlijk niet toegelaten wordt als buitenlander. Net zoals de Nathu La pass. Deze liggen zo dichtbij de Chinese grens dat ze dit risico niet willen lopen.

Veilig Reizen in Sikkim - India
Chungthang

En wat voor heel India geldt:

  • Kleed je gepast zoals in heel India van toepassing is.

Laat je je schouders bloot dan krijg je gelijk heel veel meer aandacht van starende mannen. Doe dus een shirt of bloesje aan om je fijner en vrijer te bewegen op straat.

Je moet altijd bewust zijn van het feit dat er mensen met verkeerde bedoelingen rondlopen. Daar moet je alert op zijn. Bijv. waarom vraagt iemand jou iets. Valt het binnen het normale gedrag en in een normale situatie dan is het ook goed om te beseffen dat het merendeel van de mensen die we ontmoeten goed zijn. Het goed bedoelen en oprecht geïnteresseerd zijn of je willen helpen. De meeste gevallen van oplichting of ander crimineel gedrag gebeurt in de grote stad of in meer toeristische oorden.

Als je off the beaten path bent zul je merken dat het heel veilig is, ook later in de avond.

Veilig Reizen in Sikkim - India

  • In de Indiase cultuur past het niet om gasten slecht te behandelen

Toeristen zijn gasten en in het Hindoeïsme en het Boeddhisme moet je gasten goed behandelen. Hoe je de ander behandeld zal je zelf ook behandeld worden.

Uiteraard houdt niet iedereen zich aan deze regels… Zoals wij zagen o het dak van een klooster… Er stonden wel 20 monniken, zij hadden net allen netjes in de rij gezeten en wij vermoeden gemediteerd. Toen zij opstonden er een monnik een andere monnik aanvloog. Trapte, sloeg en met een voorwerp na gooide tot een aantal maal toe. Wat ons het meest verbaasde was … niemand deed iets. Iedereen keek en liet het gebeuren.

In het verkeer is het soms hectisch in India maar hier buitenaf is het niet zozeer hectisch maar de risico’s die ze nemen zoals inhalen voor een bocht wat wij echt niet zouden doen doen zij wel. Als er getoeterd wordt weet de andere kant dat ze ook moeten oppassen. En eerlijk is eerlijk.. Doordat dit gebeurd en dus iedereen meer oplet op dat soort plekken komt het veelal goed.

Veilig Reizen in Sikkim - India
Rumtek Klooster – Gangtok

  • Er wordt veel gedaan aan voorlichting in het verkeer

Overal langs de weg kom je teksten tegen over niet met alcohol op rijden. Niet te hard rijden want je kunt beter iets later komen dan helemaal niet. En soms zijn ze er nog creatiever mee zoals deze foto.

Veilig Reizen in Sikkim - India
Yumtang Valley – Lachung

In Sikkim wordt best veel alcohol gedronken. Het is koud en mensen drinken zich warm. Meerdere keren zijn wij mensen tegen gekomen die dronken waren, die teveel hadden gehad.  Niet iedereen blijft dan vrolijk en netjes, net zoals bij ons.

Dat alcohol een probleem is erkennen ze zelf ook en daar wordt ook aan gewerkt in voorlichting en dergelijke. Het is de staat met de 3 na hoogste percentage alcoholisten.

Veilig Reizen in Sikkim - India
Poseren met Nepalese toeristen @ Tashi Viewpoint

Overall kan ik zeggen dat Sikkim een geweldige staat is met super veel variatie in natuur, cultuur en met natuurlijk heerlijk eten!!

India is voor mij een van de mooiste landen om te bereizen. Op elke vierkante centimeter kun je je verbazen en iets nieuws leren en dat vind ik echt geweldig!!

  • Boek je reis in Sikkim ook bij Sikkim Cab Rental. Uiteraard kun je het ook avontuurlijk zelf regelen. Boek het vervoer wel bij Yogesh van Sikkim Cab Rental maar zoek je favo hotels zelf in Sikkim.

Veilig Reizen in Sikkim - India

Ben jij wel eens in India geweest?

Vond jij deze veilig reizen in Sikkim tips handig?

Ik hoor het graag van je!
Ook als je nog andere tips hebt die ik niet benoemd hebt!

Mijn reikwijdte is nog niet zo groot dus zou ik het super vinden als je deze tips deelt!

Op zoek naar meer reistips?

Apps voor op reis –  Veilig en Handig

Veiligheidsinstructie vliegtuig: Letten we nog wel op?

5 Tips – Veilig Rijden in het Buitenland

5 Tips om een Zakkenroller te herkennen

Bijna de Dupe van een Wisseltruc

 

Wat te doen als je overvallen wordt?

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *