Veilig Reizen in The Gambia?

Eerder dit jaar ging ik naar het geweldige The Gambia. Het is het land wat ook wel The Smiling Coast of West Africa wordt genoemd. Veilig Reizen in The Gambia moet toch zeker lukkeb met zo’n lekkere onliner? Het kleinste land van Afrika wordt helemaal omsloten door Senegal en heeft maar 2 miljoen inwoners.

Ik gaf het label VEILIG af aan The Smiling Coast of Africa, ook als je er alleen gaat reizen! Lees maar eens verder!

Er heersen nogal wat vooroordelen over The Gambia had ik al snel in de gaten toen ik vertelde dat ik hiernaar toe op vakantie ging. Het eerste wat bijna iedereen me vroeg of eigenlijk haast verwachte was dat ik dus op zoek was naar een vriend… of dat ik tenminste terug zou komen met een vriend… Of dat ik in ieder geval lastig gevallen zou worden door mannen.

Om dan ook maar gelijk met de deur in huis te vallen… Ja, ik werd door heel veel mensen aangesproken. Ik zeg mensen omdat het zowel mannen als vrouwen waren. Nu waren de mannen wel iets in de meerderheid maar dat is ook omdat er natuurlijk meer mannen op straat hangen..

Maar dan zeg ik er ook gelijk bij dat dit lang niet altijd was omdat deze mannen wat ‘met’ mij wilden maar meer dat zij wat ‘van’ mij wilden.

Veilig Reizen in The Gambia?

Laat ik dan maar gelijk beginnen met de eerste punten

 • Het alleen reizen voelde super veilig
 • Iedereen wil je helpen en is oprecht geïnteresseerd in je
 • Als vrouw wordt je door bijna elke man aan gesproken en wij Nederlanders zijn erg netjes en zeggen niet snel duidelijk wat we willen. Doe dat wel! Nee is nee en als voor hen duidelijk is dat je toch niet wat koopt…of niet op zoek bent naar een relatie dan is het goed.
 • Iedereen wil gidsen en kan je rondleiden. Ook om die mannelijke aandacht af te leiden was het handig dat ik dus een gids had. De gids die ik uiteindelijk uitzocht bleek een lokale visser te zijn maar heeft me perfect rond geleid in het land en zelf had hij ook een weekje vakantie 🙂
 • Ik heb dus niet alleen gereisd en dat was de makkelijkste manier om lokaal te reizen. Hierdoor hoefde ik niet te onderhandelen en kreeg ik de juiste prijzen. Juist in het binnenland waar niet meer overal goed Engels gesproken werd is dit een goede uitkomst geweest.

Mijn beste tip is dan ook om duidelijk te zeggen wat je wel en wat je niet van iemand verwacht.

Wees gewoon recht voor de raap, dat wordt gewaardeerd en bespaart je enorm veel tijd. Tijd voor jou maar ook tijd voor de ander.. En uiteindelijk ook veel irritatie 🙂

Veilig Reizen in The Gambia

Veilig Reizen in The Gambia

 • Babbel truc Iedereen kent je en werkt op je hotel. Ze zijn beledigt dat jij ze niet herkent.. Je kan ze dus vertrouwen en ga maar mee.
 • Niet zomaar meegaan naar een compound om te kijken hoe men leeft. Ik ben mee geweest met een gids naar zijn compound om daar te eten. Maar een andere toerist ging mee met iemand die hen op straat aansprak en deze werd vele Dalasis afhandig gemaakt. Er werd aangifte gedaan en gelukkig werden de daders al snel opgepakt maar het kostte hen 2 dagen van hun vakantie.
 • Geld wisselen op straat. Ze tellen het na waar je bij bent maar halen er ook zo weer een aantal briefjes tussen uit. Altijd natellen dus! Hoe aardig ze ook zijn .. controleren voelt toch een beetje als wantrouwen.

Toen ik in een bushtaxi van Senegambia terug reed naar mijn hotel in Bijiilo zat er een man naast me die vroeg in welk hotel ik zat. Toen ik dat eenmaal verteld had zei hij uiteraard dat hij me al dacht te herkennen en of ik hem niet herkende?

Hij zat namelijk de dag ervoor in de lobby en had daar traditionele muziek gemaakt. Ik wist zeker dat dit niet het geval was en toen ik dat dus zei was hij beledigd dat ik hem niet herkende.

Hoe mooi is het dan dat ik hem later die dag tegenkwam en hij mij niet herkende….tot ik hem daarop aansprak. Deze man kon er wel om lachen maar ging niet nog een keer het gesprek aan 🙂

Veilig Reizen in The Gambia

 • Eten op straat zag er goed uit, vooral de gefrituurde lekkernijen zijn veilig
 • Eten in een lokaal restaurant waar het druk is kan altijd
 • De fruit salades op het strand zijn altijd vers bereid en met goed water gewassen. De mensen hebben een vergunning en moeten dus aan normen voldoen.
 • Ditzelfde geldt voor de fruitshakes die je op het strand kan kopen.

Veilig Reizen in The Gambia
Eten in de compound in Brufut

Ik heb veel gegeten in een lokaal restaurant. 2 keer bij mensen thuis en de fruitsalades op het strand heb ik ook van genoten. Ik vond het allemaal heerlijk en ben er niet ziek van geworden.

Veilig Reizen met het openbaar vervoer?

 • Reizen met het openbaar vervoer kan prima. De auto’s, bussen en dergelijke hebben geen APK zoals wij dat gewend zijn en zijn dus een stuk minder goed onderhouden. Ook de wegen zijn minder goed onderhouden. Toch vond ik het prima en heb geen hele vreemde dingen meegemaakt.
 • De boot of ferry om over de rivier Gambia te gaan. In Nederland hebben we natuurlijk de regel dat er zoveel mensen als stoelen aanwezig mogen zijn in een auto…maar ook in een bus of boot. Daar is een uitzondering voor bij het openbaar vervoer zoals de bus en trein maar zo overvol als in The Gambia had ik het nog niet meegemaakt.    Als je dan voor 100 man maar 25 reddingsvesten hebt….of als de ferry vast ligt op de bodem.. Ja dat kun je je toch niet voorstellen?
 • De gordel moet gedragen worden, tenminste als je voorin zit. Je ziet dan ook dat de gordel gewoon omhangt. Het terug rol mechanisme werkt bijna nergens meer en men hangt hem om als ze op de grote weg komen of als er politie in beeld komt. Achterin maakt het niet uit, daar hoef je de gordel niet te dragen. Uiteraard is het aanbevolen om dit wel te doen 🙂

Van die boot kan niemand ooit zeggen dat het veilig is.. Ik voelde mij er ook niet helemaal op mijn gemak… Wel vind ik het dan achteraf leuk dat ik het meegemaakt maar ook dit kan ik niet aanbevelen..

Als het halverwege mis gaat is het te ver zwemmen en is het beste wat je kan doen niet zwemmen maar je krachten sparen door te drijven op je rug en langzaam toch wat richting kust te bewegen

Veilig Reizen in The Gambia

Veilig Reizen in The Gambia

Wist je dat?

 • Dalasi de valuta is van The Gambia
 • Engels de officiële taal is van The Gambia
 • Het water niet direct uit de kraan gedronken kan worden
 • 90% van de Gambiaanse bevolking islamitisch is
 • Er overal op straat wiet gerookt wordt?? Ik heb me hier heel erg over verbaasd..

En dat daarnaast:

 • In Gambia is helaas homoseksualiteit strafbaar. Dit geldt ook voor toeristen, houd dus rekening met de manier waarop je jezelf opstelt.

 • Op een aantal misdaden staat in Gambia de doodstraf. Voor moord, verraad, mensenhandel en brandstichting kun je bijvoorbeeld ter dood veroordeeld worden.

 • De alarmnummers in Gambia voor ambulance, politie en brandweer zijn respectievelijk: 116, 117 en 118.

 • Alcohol kopen en/of drinken vanaf 18 jaar mag maar voor Moslims verboden is.
  Alcohol in het verkeer is altijd strafbaar.

Veilig Reizen in The Gambia
Lokale vissers aan het werk

Wil je deze post delen? Ik zou het super vinden!!

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn avonturen?

Wassu & Kuntaur, 3 dagen en 2 nachten (Chimpansee en stenen cirkel)

Surfen in Kartong – The Gambia

Eten bij de lokale bevolking, The Gambia

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia

Of kan ik je inspireren om eens te gaan mediteren?

Vipassana 2.0 – Dhamma Pajjota, België

Ik hoop dat jij net zo geniet van onze mooie wereld dan ik.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *