Schapen offeren op het Moslim Feest Eid Ul Adha – Kashmir, India

Ik werd door Latif uitgenodigd het Moslim Feest Eid Ul Adha samen met hem en zijn familie te vieren. Als jullie mij een beetje kennen dan weten jullie dat ik zoiets uiteraard niet af sla.

Ik ben dus, samen met mijn vader, naar Srinagar afgereisd toen we in India waren voor een 3 weekse rondreis. Latif had de vluchten geregeld en ons verblijf daar om met ons Eid Ul Adha te vieren. Toen we aankwamen in Srinagar viel me al snel op dat er enorm veel leger en politie aanwezig was in de straten. Er is een negatief reisadvies voor Kashmir, dat was er toen ook al. Wij hebben op geen enkele manier hier last van gehad of ondervonden.

Moslim Feest Eid Ul Adha

Moslim Feest Eid Ul Adha

We verbleven de dagen dat we in Srinagar waren op een huisboot op het Dal meer, echt super! Het Dal meer is een geweldig meer tussen de bergen en het middelpunt voor het toerisme in Kashmir. Er liggen honderden boten op het meer waarvan er veel dienen als hotel.

Moslim feest : Eid Ul Adha

Op onze derde dag was het zover het moslim feest : Eid Ul Adha. We hadden de hele week al veel schapen gezien, overal werden ze opgehaald en naartoe gebracht. We zagen ze zelfs bootjes voor onze huisboot langs varen naar andere huisboten. Die ochtend vroeg ik mij nog serieus af of ik het allemaal wel wilde meemaken. Thuis had ik er eigenlijk niet zo over na gedacht maar nu het dichterbij kwam… Ik wil niet zien dat er een dier dood gemaakt wordt…

Moslim Feest Eid Ul Adha

We werden opgehaald door een net geklede moslim man, dus een lang gewaad aan met daaronder een wijde katoenen broek, keppeltje op en klaar voor het feest. We gingen met de boot over het Dal meer naar de auto waar Latif op ons wachtte ook in nette kleding. Zo had ik hem nog nooit gezien! We reden ruim een half uur naar de wijk in Srinagar waar Latif woont.

Het is een nette wijk met aan de ingang van elke straat een bord met alle namen van de bewoners die in de straat wonen. Ik zag op het bord Latif’s familienaam staan en we lopen verder. De straat is smal en heeft alleen hoge muren om zich heen. Ik kon dus helaas nergens naar binnen kijken. Een stuk verderop stond een poort open en daar gingen we naar binnen.

Moslim Feest Eid Ul Adha

Ik zag gelijk twee schapen staan.. Die gingen er dus aan zo meteen bedacht ik me gelijk. Maar niet teveel aandacht aan schenken want zo leuk leek me dat niet. Ik werd voorgesteld aan de vrouw van Latif, Haseena. Een mooie Indiase vrouw met een brede glimlach. Toen ik even later binnen was gaf ze mij een omhelzing en moest ze lachen. Ze kan geen Engels en echt praten zit er dus niet in. Ik krijg een kopje thee van haar en we zitten even naast elkaar op de grond in de woonkamer.

Moslim Feest Eid Ul Adha

In de woonkamer liggen kleden op de grond, er staat geen meubilair.. aan de kant van de muur liggen kussens die aangeven waar men kan zitten. Na een slokje van de chai en Haseena te hebben bedankt voor de heerlijke chai staat ze op en loopt naar buiten. Ik zit alleen in de kamer en kijk om mij heen. De muren zijn felgekleurd en kleuren het geheel mooi en terwijl de kamer bijna leeg is lijkt hij toch compleet. In de muur zit een etalage waarin allemaal beeldjes staan en foto’s, ik zag dit eerder ook in andere huizen.

Toen ik even later weer buiten kwam zag ik de kinderen van Latif, hij heeft 3 zonen. Owais, Wahid en Huzaif. Zij waren allen netjes gekleed voor de feestelijke dag. Huzaif reed op zijn fietsje heen en weer en Huzaif, de oudste, hield alles goed in de gaten. Hij was bij de schapen en zorgde dat alles klaar lag om later aan het werk te gaan. Wahid was erg geïnteresseerd in mijn fotocamera en heeft daar een tijd mee zitten spelen.

 Moslim Feest Eid Ul Adha

Het slachten van de schapen

Ik zag dat er twee mannen gekomen waren die zich bezig hielden met de schapen. Dit zijn ingehuurde, ervaren slachters vertelt Latif mij. Een van de schapen werd meegenomen naar de achterzijde van het terras langs de woning. Ik zag dat daar ook een kraan en afvoer zat. Het bassin was vol met water en daarnaast werd het schaap neergelegd. Voor ik het door had zag ik dat de man die het schaap neerlegde samen met de hand van Latif, die gezamenlijk het mes vasthielden, de keel doorsneden van het schaap. Ik keek snel de andere kant op. Dit had ik even niet verwacht. Maar ik was toch wel nieuwsgierig geworden en keek weer.

Ik zag het schaap niet bewegen maar zag wel het vele bloed wegstromen in de afvoer onder het waterbassin. Het was al gebeurd. Het eerste schaap was al geofferd. Ik zag Latif staan en ik zag ook dat hij een trotse blik had.

Sacrificing Sheep, Muslim Feest Eid Ul Adha

Moslim Feest –  Eid Ul Adha – Kashmir

Er zijn veel families die geen schapen kunnen kopen. Zij kunnen niet offeren. Het wel kunnen offeren is dus een eer. Latif legt mij uit dat als ze het vlees schoongemaakt en in stukken gesneden hebben ze het gaan verdelen. Een deel is voor hen, een deel is voor familie en vrienden en een derde deel is voor de armen. Ze gaan, nadat ze eerst lekker en feestelijk gegeten hebben van het schaap wat nu geslacht is, deze delen vlees rondbrengen. Mijn vader en ik besluiten om mee te gaan met dit traditionele verdelen van het geofferde vlees.

Trotse Latif, Moslim Feest Eid Ul Adha Het schaap wordt helemaal schoongemaakt door de slachters en in stukken gesneden. Iedereen helpt mee met het vlees verdelen over verschillende emmers en pannen. Is best veel vlees zo’n heel schaap. Binnen werd er een kleed gelegd op de vloer en de slachter nam daar plaats achter een blok hout waarop hij even later het vlees in kleinere stukken hakt. Op aanwijzing van Haseena legt hij het in de verschillende manden.

Dividing the Meat, Muslim Feest Eid Ul Adha

Even later is Haseena buiten en zie ik nog net dat ook zij, samen met de slachter, een schaap de keel doorsnijdt. Zij loopt gelijk weer weg maar ik zie nog net dat ook zij een trotse blik heeft. Het is een eer om dit te kunnen en mogen doen. Veel vlees van de geofferde schapen geven zij weg, ze is overduidelijk blij dat ze het kunnen betalen en dus mogen delen.

Verdelen van het vlees, Moslim Feest Eid Ul AdhaHet verdelen van het geofferde vleesIn de woning wordt het vlees verdeeld en worden er op briefjes namen geschreven door Haseena en Latif. De kinderen helpen mee en plakken de briefjes op de aangewezen stukken vlees.

Moslim Feest Eid Ul Adha

Vlees wat traditioneel uitgedeeld wordt

Moslim Feest Eid Ul Adha

Lokaal vieren in Srinagar – Kashmir – India

Feestelijk eten, Moslim Feest Eid Ul AdhaDe feestelijke Lunch met vlees van het geofferde schaap

Na het heerlijke eten, bereid door Haseena, stappen we met z’n allen in het kleine autootje van Latif en gaan we op pad. Geweldig om door de lokale straten van Srinagar te rijden en her en der uit te stappen om een stuk vlees aan te bieden. Wahid heeft de mand met vlees op schoot en bij elk adres wordt elk stuk vlees aangepakt door hun allemaal om te kijken voor wie het is. De briefjes zijn onderhand nat en zacht geworden en moeilijk te lezen maar uiteindelijk lukt het ons om alles te bezorgen.

Ontmoetingen in de straten van Srinagar

Geweldig toch zo’n selfie?

Later zag ik dat de man op de achtergrond met schapenvachten liep van pas geslachte schapen.

Tussendoor hebben we nog een lekkere kop thee gedronken bij de zus van Latif waar uiteraard ook een groot deel van ons vlees werd gebracht! In de keuken zaten we op de grond en de zus van Latif maakte thee en gaf ons er allerlei lekkers bij. Er werd groots uitgepakt!

Alles is mooi gekleurd in Kashmir!

Zelfs dit mooie ram!

Schaap zus Latif, Ik vind hem geweldig!

Het ram van de zus van Latif, ziet hij er niet geweldig uit?

Keuken van zus Latif
Zus van Latif in de keuken chai aan het maken voor ons.

Achtergrond informatie Moslim Feest Eid Ul AdhaLater zocht ik op internet wat achtergrond informatie over het moslim feest Eid Ul Adha. Dit festival wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. Toen Ibrahim zijn zoon ter ere van God met een mes wilde doden, sneed het mes niet. Vervolgens klonk de stem van God en die stuurde vervolgens een engel naar profeet Ibrahim die zei dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.

Elk jaar is het feest op een andere datum, wil je weten wanneer kijk dan op deze site.

Wil je meer over India lezen? Bekijk alles in dit overzicht

Lees ook eens wat zinvolle inspiratie

Mindful Leven – Wat je aandacht geeft groeit!!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

Tags:
6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *