Snorkelen met de Zwartpuntrifhaai – Pulau Payar – Maleisië

In de laatste week van mijn 3 maanden reis in 2014 ging ik naar het eiland Langkawi van Maleisië. Ik wilde daar mijn geweldige reis afsluiten met wat relaxen aan het strand. En Langkawi is er een geweldig eiland voor! Het word niet voor niks The Jewel of Kedah genoemd!

Ik boekte een kamer bij het resort The Lanai (deze is nu gesloten) en had een heerlijk zwembad en kon vanaf daar zo het strand op lopen en de Andaman Zee induiken. Op een van die laatste dagen besloot ik een trip te boeken om te gaan snorkelen.

Hele dagen niks doen is toch niks voor mij 🙂 En al helemaal niet op een mooie locatie!!

Ik werd die ochtend opgepikt in een grote bus waar al veel toeristen in zaten.. Oei, die had ik niet verwacht!

Snorkelen met de Zwartpuntrifhaai – Pulau Payar

We werden naar een haven gebracht en voor ik uitstapte kreeg ik een armbandje wat aantoonde wat ik geboekt had. Ik hoorde toen dat er ook gedoken kon worden en dat kon ik natuurlijk altijd nog bijboeken.

Sjonge, het was echt massa toerisme.Ze ahdden het goed geregeld hoor maar ik was dit niet gewend. Ik had nog niet zoiets meegemaakt tijdens mijn reis. Dat is het voordeel van alles bij lokale  kleine bedrijfjes boeken.. Dit had ik via het resort geboekt..

We gingen met twee verschillende ferries en waren ongeveer een uur onderweg.  We werden afgezet en liepen als mieren over de lange houten boardwalk naar het eiland.

 Pulau Payar Marine Park.

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark - Pulau Payar

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark - Pulau Payar
Dit was nog in de tijd dat ik best veel selfies maakte 🙂
En ja…als een solo reiziger….wie zal ze anders maken voor me?

Toen ik daar was zag ik dat de baai waar we zouden gaan snorkelen best klein was. Ik keek om me heen en zag minstens 300 toeristen allemaal zich klaar maken om te gaan snorkelen. Op dat moment was ik best teleurgesteld… Dit was niet mijn idee van een snorkeluitstapje en ik had niet het idee dat er na een half uur nog een vis in de buurt zou zijn..

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark - Pulau Payar

Snorkelen met de Zwartpuntrifhaai – Pulau Payar – Maleisië

Ga ook de skybrigde wandelen als je op Langkawi bent!!

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark - Pulau Payar

Nou ja, toen ik mijn snorkel had en me klaar gemaakt had ben ik maar gelijk de zee in gegaan. In de hoop dan nog de vissen te zien die er nu nog waren.. Verder was er ook niet veel te doen op het eiland naast een restaurant en een reisbureau’tje waar je iets te drinken kon kopen.

Ik was een van de eersten die het water inging. Gelijk zag ik veel verschillende visjes om mij heen zwemmen. Ik was echt verbaasd!! Ze zwommen op nog geen 15 meter vanaf het strand en ik zag ook veel verschillende vissoorten. Dit was toch ook wel leuk!!

Snorkelen met de Zwartpuntrifhaai – Pulau Payar

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark - Pulau Payar

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark - Pulau Payar

En toen… OMG.. Er was een klein wit visje dat me begon aan te vallen!! Het beet me, hij kwam ook nog achter me aan!! Ik denk dat die vis iets moest verdedigen ofzo maar ik vond het niet leuk! Door het zoute water beet het wondje iets, een wondje wat ik met het blote oog nog niet gelijk kon zien 🙂


Maar om eerlijk te zijn.. Ik ben altijd bang geweest om bij vissen te zwemmen. Deze angst is vroeger ontstaan toen ik in de Noordzee een kwal tussen mijn knieën heb gehad. Ik kan je vertellen.. Dat doet pijn!! Ik ben daarna altijd bang geweest voor vis…

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

De groep onder de jetty is daar een groep engelvissen aan het bekijken

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

Na een half uur was de baai gevuld met 300+ toeristen. Ik heb geen foto dat de baai zo vol lag maar het was echt massaal. Ik had echt niet verwacht dat die vis dan nog zou blijven..

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

Deze fot0’s maakte ik vanaf de jetty

Snorkelen met de Zwartpuntrifhaai – Pulau Payar – Maleisië

Tussen de middag kregen we een simpele lunch. Een beetje pittige bouillon, kip, ei en een worstje. Een appel en een stukje cake als toetje. Het was simpel maar genoeg om daarna weer met frisse moed verder te gaan snorkelen!!

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

Er waren mensen die de vissen begonnen te voeren met rijst. Ik hoorde de hele ochtend al mensen praten over de haaien die zouden komen.. Omdat ik het niet echt geloofde had ik er niet veel aandacht aan geschonken. Je kunt je voorstellen dat mijn verbazing dan ook eg groot was toen ik ineens haaien rond zag zwemmen. Ik keek vanaf de jetty naar beneden en ja de haai … die herken je gelijk wel!!

Het waren kleine zwarttiprifhaaien

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

De vis aan het voeren met rijst

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

Ik begon foto’s te nemen om de haaien op de foto te krijgen. Vanaf de jetty kon je ze goed zien! En toen ging ook ik in het water!! Hoe apart zeg! Sommigen waren 50 tot 75 cm lang. Ik vond het echt apart om ze zo dichtbij mij te zien!!

Er ging een soort spanning door mijn lijf maar ik bleef wel in het water!

Als ze wat zouden doen… je staat daar zonder enige bescherming aan..

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

Op een gegeven moment kwam er een man bij mij vragen of ik de grote tandbaars al had gezien. Nou dat had ik dus niet door dat visje wat me in de ochtend was gaan bijten 🙂 Hij was van de organisatie en nam me op sleeptouw mee om de tandbaars te gaan bekijken. We zwommen naar wat dieper water en daar waren nog vele andere vissen. Ik zag zee-egels en engelvissen en natuurlijk die grote tandbaars.

Best lelijke vis met zijn grote mond 🙂

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

Tandbaars

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

Zee-egel

Op een gegeven moment kwamen er nog grotere haaien aanzwemmen. En nog een, en nog een.. Ze werden steeds groter, deze kwamen wel bij de 1 a 1.5 meter. Het was toch best indrukwekkend!! En het besef is er dan ineens… Je bent aan het snorkelen met de zwartpuntrifhaai!!

Snorkelen met de Zwartpuntrifhaai
Pulau Payar – Maleisië

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

Zwartiprifhaai bij Pualu Payar

De mensen gooiden eten naar ze .. Ik kan het toch echt niet aanbevelen om dit te doen. Het is de reden dat de haaien hier overdag naartoe komen. Het is uiteraard niet de natuurlijke gang van zaken. Om die reden zou ik dit tripje zeker niet weer boeken en ook niet aanbevelen om hier naar toe te gaan.

De haaien begonnen te vechten om het eten… Toen kwamen ze ook een beetje te dichtbij ons. De man die met me mee was zei me dat ik met hem mee moest gaan naar ondieper water. Hij vond het ook niet veilig meer. Je weet maar nooit of de haai jou toevallig aanbijt en het daardoor allemaal uit de hand loopt. Zo’n risico mag je nooit lopen natuurlijk!

Snorkelen met de Zwartpuntrifhaai - Pulau Payar

Als je gewoon rustig zwemt tussen deze haaien is er niks aan de hand

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

In de weken hiervoor had ik duiklessen gehad en gedoken in Thailand en De Filipijnen.

Toch moet ik zeggen dat ik niet zoveel had gezien dan tijdens dit snorkel avontuur. Ik heb wel een leuke dag gehad al vond ik het te toeristisch en zou ik dit zeker niet weer doen omdat de vissen gevoerd werden en er daarom haaien kwamen.

Snorkeling with the Blacktip Reef Shark at Pulau Payar

De zonsondergang vanaf het strand bij Resort The Lanai!

Wil je meer Maleisie avonturen lezen?

3 Dagen in de Jungle van Kota Kinabatangan

Uitdagende wandeling op Machinchang Trail – Langkawi

Kookles bij Pickles and Spices – Penang

Vrijwilligerswerk bij Juara Turtle Project – Tioman Island 

Het spookt in Kellie’s Castle – Batuh Gaja nabij Ipoh

Of kan ik je inspireren om naar Sumatra te gaan?

De Orang Oetan bewonderen – Bukit Lawang, Indonesië

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *