Indrukwekkend bezoek aan de meest bekende sloppenwijk Dharavi, Mumbai – India
|Ik bezocht tijdens mijn eerste keer in Mumbai een indrukwekkend bezoek aan de bekende sloppenwijk Dharavi. Toen ik voor het eerst naar India ging, in 2009 had ik de film Slumdog Millionaire gezien die afspeelt in de sloppenwijk Dharavi. En nu ging ik dan zelf ervaren hoe het is om in Dharavi rond te lopen.
Indrukwekkend bezoek bekendste sloppenwijk ter wereld
Sloppenwijk Dharavi in Mumbai – India
Hoe groot is Dharavi?
Het deel Dharavi van Mumbai is ontzettend groot, het omvat maar liefst delen van 4 wijken. Namelijk stukken van de wijk Sion, Bandra, Kurla en Kalina. Het gebied omvat maar liefst 2,4 vierkante kilometers.
Hoeveel mensen wonen er in Dharavi?
Een lange tijd was Dharavi de grootste sloppenwijk ter wereld. Er wonen 600.000 tot 1 miljoen mensen. Dit is natuurlijk een schatting. Er zijn zoveel huizen en plekken waar mensen wonen en verblijven.. Dit is nooit te tellen.Toen ik in Mumbai was moest ik uiteraard deze grootste sloppenwijk Dharavi, die ik kende uit Slumdog Millionaire bezoeken en zelf voelen hoe het is om daar rond te lopen.
Waar staat Dharavi bekend om?
De wijk Dharavi is tevens bekend omdat het een goede kleinschalige industrie heeft. Deze industrie bestaat voor een groot deel uit recycling, leerproductie, aardewerk en textiel. Doordat er zoveel gerecycled wordt in Dharavi en een zgn recyclezone heeft, kun je Dharavi nog eens een zeer duurzame wijk te noemen.
Vooruitstrevend duurzaam Dharavi
Doordat in Dharavi echt alles gerecycled wordt is er wel eens gezegd dat Dharavi de weg naar een duurzame toekomst zou kunnen zijn voor India. In Dharavi wordt namelijk 80% van al het plastic gerecycled. Om een vergelijking te maken, de cijfers voor Nederland waren 46% en dat is dan toch een beetje schaamtevol, niet?
Heb je een adres in Dharavi?
Wel is er op een bepaald moment gezegd dat wat er nu woont een adres heeft en krijgt, op papier. Daarna is er natuurlijk wel weer volop bijgebouwd alleen hebben deze woningen geen adres…en hebben officieel geen stroom. Alles wordt natuurlijk onderling geregeld en is het dus het enige wat er dan nog mist een adres.
Wandeling in de grootste sloppenwijk van Azië, Dharavi
De jaarlijkse omzet is rond de 665 miljoen geschat. De sloppenwijk Dharavi is een vruchtbare sloppenwijk waar enorm veel wordt omgezet. Er wordt enorm veel gewerkt en er zijn duizenden bedrijfjes in de kleine straatjes. Vele van deze bedrijven zijn illegaal. De manier waarop gewerkt wordt is natuurlijk ook niet meer van deze tijd. Er zijn geen regels...over het grootste deel is het dus erg ongezond. Geen afvoer van giftige stoffen/dampen in de recycling van plastic en bij het verven van stoffen of leer.
Om die reden wilden ze niet hebben dat er foto’s gemaakt zouden worden. Dit is een afspraak die gemaakt werd om op die manier toch een mooie en veilige rondleiding te kunnen organiseren. Vele bedrijven zijn natuurlijk bang dat ze op internet alsnog gezien worden en de regering/gemeente langs komt of om te eisen dat ze anders gaan werken en natuurlijk om belasting te eisen.
Dharavi exporteert goederen in de hele wereld
Hardwerkende man in de sloppenwijk Dharavi
Ook al is de industrie zo enorm en is de omzet zo groot is er toch veel armoede. Als je bedenkt dat er voor al die mensen maar zo’n 700 gedeelde toiletten zijn. Deze worden door de gemeente schoongemaakt….maar die komen niet altijd.
Water aanvoer is ook een probleem
Ze hebben dan wel ongelimiteerd toegang tot het water.. maar dat is twee keer per dag. De leiding wordt de andere periodes van de dag afgesloten omdat er anders teveel modder en dergelijke ontstaat. Dit komt omdat het allemaal openbare kranen zijn en mensen niet altijd netjes de kraan weer dichtdraaien.
De Bekende sloppenwijk Dharavi, Mumbai
Dharavi heeft grote problemen rond volksgezondheid
Toen ik vroeg hoe het met de brandveiligheid zat werd er op gereageerd dat er weinig tot geen branden zijn. Die branden die er zijn worden al snel gedoofd doordat er altijd mensen thuis zijn en er dus een goede buurtcontrole is in de sloppenwijk. Ik kan dat toch niet geloven en daarom heb ik natuurlijk even op internet gezocht.
Ik kwam hier tegen dat er in 2024 toch ook weer grotere branden zijn geweest in de sloppenwijk Dharavi..
Het deel van de sloppenwijk Dharavi waar we het eerste deel hadden gelopen was een moslim wijk, daarnaast is er ook een heel deel van de wijk Hindoe. Daar is het veel netter en veel beter geregeld is. Daar heeft men wel een toilet in de woning, daar is wel stromend water. Hoe komt dit vraag je je af? Dit zijn gezinnen met twee verdieners. Hier wordt ook hard gewerkt net als in het andere deel van de sloppenwijk alleen mogen de vrouwen hier ook werken.
Wat dan wel weer opvallend was is dat ze wel werken voor de moslim fabrieken uit het andere deel van de sloppenwijk Dharavi maar omdat daar de vrouwen niet mogen werken moeten ze dus thuis werken. Dit is natuurlijk alleen maar handig omdat ze dan de kinderen op kunnen vangen als zij van school thuiskomen. Dit deel van de sloppenwijk was echt schoon, vrolijk gekleurd en zag er echt goed uit.
Dharavi werkt hard aan een Goede Toekomst
Ik voelde me veilig terwijl ik in sloppenwijk Dharavi rondliep. Met vele Dharavi bewoners had ik contact en wisselde blikken en glimlachen uit. Met een medewerker uit een kleine ateliertje ben ik op de foto gegaan. Niet omdat ik de foto maakte…ik heb mij netjes aan de regels gehouden..maar omdat hij graag een foto maakte met zijn telefoon. Wat zou ik het leuk vinden als ik die ergens op het internet zou tegen komen 🙂
Zoek maar eens op #Dharavi #DharaviSlum op IG en je komt wel allerlei foto’s tegen!
Na de Tour zijn we even geweest in de school waar zij de verdiende centen in stoppen. Zij hebben een school voor kinderen maar ook voor volwassenen. Erg goed werk wat zij verrichten. Zij geven sollicitatie of computerles, dus de skills die volwassenen daadwerkelijk nodig zijn om verder te kunnen.
Mooi om te zien!
Is het veilig om de sloppenwijk Dharavi te bezoeken?
Als je met een lokale gids wandelt, is het volkomen veilig om sloppenwijk Dharavi te bezoeken. Ik zou het echter niet aanraden om alleen naar binnen te gaan. De ‘straten’ zijn niet gemakkelijk te volgen en ik denk dat je gemakkelijk verdwaald in de wirrewar van kleine steegjes.
Vergeet niet dat je hier in de armste wijk van Mumbai bent en dat je de rijke toerist bent. Alles wat je bij je hebt is iets wat ze misschien nooit zullen bezitten. Het is daarom een risico om alleen te gaan wandelen. Je weet niet welke straten/steegjes veilig zijn om in te gaan en welke niet.
Ik raad aan om een rondleiding te boeken en op die manier de plekken te zien die de moeite waard zijn om te bezoeken en te horen over het leven in sloppenwijk Dharavi.
Informatie en Foto’s van sloppenwijk Dharavi
Ik voelde me welkom in de sloppenwijk Dharavi. Ik kan het iedereen aanbevelen om een tour te maken met Reality Tours. Deze trip boekte ik online en had snel een reactie. Een dag later kon ik al meedoen met een tocht, super geregeld!
Doordat je geen foto’s mag maken tijdens de tocht door de sloppenwijk zorgt Reality Tours dat je een link krijgt waarop je een aantal mooie foto’s kan downloaden. Een aantal van deze foto’s heb ik gebruikt voor deze blog.
Wil jij ook deze sloppenwijk Dharavi toer boeken?
Zoek je een zachte landing in India? Als je voor het eerst in een land komt kan, met name India, wel erg overweldigend zijn. Zoek dan een fijn hotel uit, bijv The Leela
Als jij deze tip leuk vond deel hem dan!
Wil je meer van India zien?
Tijgers Spotten in India – Ranthambore NP
Khumbalgarh Fort en Ranakpur Tempel bezoeken
Eten op Straat – Food Walk Delhi
Tips voor Vrouwen – Veilig Reizen in India
Of wil je eerst meer zien over Mumbai?
Check dan even deze volledige reisgids voor Mumbai!
Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!
Dit is mooi, de manier waarop je deze belevenis beschrijft geeft me een beetje het gevoel dat ik er ook middenin zit. Zo’n cultuurschok is moeilijk te verwoorden, zeker aan iemand die dit leest vanuit zijn luie zetel omgeven door alle luxe en comfort zoals wij dit hier in de Benelux gewoon zijn. Maar, het is je goed gelukt hoor…je hebt me aan het denken gezet. De wereld is mooi, maar is nog heel veel werk aan om deze voor iedereen even mooi te krijgen. Misschien moeten we met z’n allen die gedachte voor een tijdje vasthouden, beseffen hoe supergoed wij het wel hier wel hebben, en een pak minder zagen over futiliteiten. Mooie post!
Dank je Jempi! India is en blijft een cultuurshock, hoe vaak je er ook komt krijg ik het idee 🙂 Dit was alweer mijn 3e bezoek en ik was op bepaalde punten weer net zo verbaasd 🙂
En wat je zegt, waar zeuren we hier over. Wij hebben het super goed voor elkaar!!
Nice topic has been covered from mumbai slums
I loved this visit. It was so interesting to see how they managed to make a good life for themselves!!