De Molens van Kinderdijk – Dit mag je niet missen in Nederland!

Kinderdijk is toch echt 1 van de bekendste stukjes Nederland. Althans onder de toeristen want er zijn genoeg Nederlanders die nog nooit van Kinderdijk gehoord hebben tot mijn verbazing. Als ik dan een foto laat zijn zegt meer dan de helft daarvan alsnog.. Oh ja, dat ken ik wel 🙂 Gelukkig!

De Molens van Kinderdijk!

Want  wie kent de ansichtskaarten niet van deze rij imposante Molens van Kinderdijk nu niet??

 Kinderdijk - Nederland

Het stond om die reden al een tijdje op mijn bucketlist voor binnen Nederland. Ik had er altijd een beetje het gevoel bij dat het voor toeristen was. Dat het een beetje ervoor gemaakt was ofzo…Maar niks is minder waar las ik toen ik me er in ging verdiepen.

Kinderdijk

Nederland op zijn mooist!!

Kinderdijk - Nederland

Kun jij je voorstellen dat dit het terras van jou tuin is? Ik fietste door de hoofdstraat van het dorp Kinderdijk en keek tussen de woningen door en zag dit!!

Achtergrond Kinderdijk

De molens staan allemaal zo mooi op een rij langs het water, alsof ze er staan te poseren voor de vele foto’s die de duizenden toeristen er elke keer weer maken.

Waarom staan de molens daar nu zo dichtbij elkaar?

Kinderdijk - Nederland

Deze molens zijn vroeger gebouwd om het water uit de lager gelegen polders omhoog te pompen zoals de Alblasserwaard. De molens kunnen elk het water zo’n 140 cm hoger brengen, naar het naastgelegen water. Het had dus daadwerkelijk een functie die van levensbelang voor de omwonenden kunnen zijn. In het relatief kleine gebied staan zo’n 19 molens. Doordat bij Kinderdijk een tweetal rivieren even parallel lopen en er een aftakking is staan hier veel molens op een klein stukje land veel werk te verrichten.

Kinderdijk - Nederland

Wat zijn we nu blij met deze gang van zaken vroeger.. Misschien de bewoners van Kinderdijk soms wat minder….hun dorpje wordt overspoeld met toeristen uit de hele wereld…maar ik vond het geweldig om er even te zijn.

Roadtrip en nog even langs Kinderdijk!

Ik kwam met de camper terug uit België was ik ook nog even bij Willemstad geweest. Ook zo’n stervormig vestingstadje, echt geweldig. Toen ik verder reed zag ik ineens de afslag Kinderdijk op de bordjes staan. Nou ja…daar kon ik niet langs rijden zonder even te gaan kijken.

Ook als je vanuit Rotterdam een leuk uitstapje wil maken is Kinderdijk ideaal! En dan geeft Elisa je ook gelijk wat tips voor wat te doen in Rotterdam.

Nederland zoals de rest van de wereld het ziet

Hoe komt Kinderdijk aan zijn naam eigenlijk?

Er zijn meerdere verhalen maar de leukste vind ik wel degene waar ik op gewezen werd door een buurtbewoonster, een kennis van mij die ik leerde kennen in Maleisië toen ik daar een week vrijwilligerswerk deed op het Juara Turtle Project. Zij had vroeger op school geleerd dat de naam ontstaan was door dat  men er ooit een wiegje had zien drijven.

Dit zou na de grote St. Elisabethsvloed zijn geweest. Men zag een wiegje drijven en had niet de hoop dat er iets in zat maar toen men beter keek zag men een kat in de wieg heen en weer lopen om de balans te houden. Toen het wiegje dichtbij was gekomen kon men de wieg uit het water vissen en lag er tot grote verbazing van de mensen toch een baby in, rustig en droog te slapen 🙂

Kinderdijk - Nederland

Andere verhalen spreken over kinderarbeid, een familie met veel kinderen of dat de dijk klein en laag was en daarom een kindje onder de dijken was.

Kinderdijk - NederlandUiteraard kun je op het terrein, bij de brug een lekker schepijsje halen!

En ja… De ijscoman was traditioneel gekleed 🙂

Toegang, kosten en duur Kinderdijk

Toegang en kosten

Het gebied is vrij toegankelijk en er staat wel een entrée maar daar kun je gewoon langs lopen.
Die staat er omdat je natuurlijk ook met een bootje over het water kan om de molens van uit een ander perspectief te zien. Ik ben gaan fietsen want die had ik bij me, achterop de camper!! Voordeel van een kleine roadtrip met camper 🙂

Het was super weer en het liep er vol met toeristen. Het zou uiteraard mooier zijn als je er op een minder drukke dag bent maar ik weet ook niet eens of ik die minder drukke dag juist had… Er komen busladingen toeristen elke dag…

Nederland zoals de rest van de wereld het ziet

Kinderdijk

Nederland op zijn best!!

Ik vond het echt een super gebied. Zoals je het op de mooiste foto’s ziet….ja…zo ziet het er ook echt uit! Ik was blij verrast! Soms wil iets wel tegenvallen he? Als je er dan al vaker naar gezocht hebt en de mooiste foto’s ervan bekeken hebt. Maar zeg nu zelf!! Dit is toch geweldig!

Kinderdijk - Nederland - Yoga

Duur

Er is een pad voor de fietsers gemaakt en een pad voor de wandelaars. Op een gegeven moment wordt het wel 1 pad maar te druk was het niet meer op dat punt. Ook omdat er dan een aftakking was geweest met een brug en een zijweg. Een uurtje heb ik rondgelopen en gefietst, heerlijk! Ik had er zeker nog wel een uur kunnen lopen. Voorbij de eerste brug ben ik gegaan en daar kon je nog een heel pad aflopen. Als je een middag hebt en een paar kilometer kan lopen is dat een goede optie om het gebied goed te zien!

Kinderdijk - Nederland

Als je deze post leuk vond deel hem dan ook voor anderen 🙂

Wil je nog meer zien van wat Nederland zo mooi maakt?

Op zoek naar de Hunebedden in Drenthe

Wadlopen van Holwerd naar Ameland

Langs de Mooiste Molens van Leiden

Wandeling in het Springendal – Twente

3x wandelen in Deventer

Of wat dacht je van wandelen langs de kust in Nederland?

Nederlands Kustpad 2 – De Langste wandelroute van Nederland – LAW5

Ik hoop dat jij net zoveel geniet van deze mooie wereld dan ik!!

16 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *