Fietsen langs de mooiste molens van Leiden – Nederland

Natuurlijk hebben we in Nederland geweldig mooie molens staan en dus ging ik samen met mijn tante fietsen langs de mooiste molens van Leiden. We hadden er fijn weer bij en genoten van elke kilometer die wij fietsten in dit mooie Nederlandse landschap.

Vaak staan die molens ook nog eens op de mooiste plekjes!!

En daarom hebben ze in Leiden een leuke fietstocht uitgestippeld die langs de vele molens gaan die Leiden en omgeving rijk is.

Fietsen langs de mooiste Molens van Leiden

Het is een flinke tocht en je mag er wel vanuit gaan dat je er een hele dag mee bezig kan zijn. Wij hebben de tocht niet afgemaakt. Ik fietste samen met mijn tante die met haar 75+ jaar en met tegenwind het op een gegeven moment wel mooi vond. Ik ook hoor moet ik eerlijk zeggen!

Mijn tante woont in Oegstgeest en de eerste molen van Leiden staat bij de het Winkelcentrum De Lange Voort.

Fietsen langs de mooiste molens van Leiden

Dit betreft een houten wipmolen op stenen voet. Hij staat ten noorden van het oude dorp in de voormalige polder Oudenhof. Deze dateert uit 1783. Hij heeft een prominent plekje in het park en het ligt er prachtig bij. Vooral als de bomen in de zomer weer helemaal groen zijn en je de flat hierachter niet meer ziet staan!

Kikkermolen - Leiden

Dit is de Kikkermolen tussen Oegstgeest en Leiden.

De Kikkermolen is een wipmolen aan de Oegstgeesterweg in Leiden. De molen dateert uit 1752 en is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Kikkerpolder en verving een in 1747 afgebrande molen.

We hebben een aantal hele mooie molens gezien en zelfs nog een molenaar gesproken net buiten Oegstgeest. Hij was druk aan het werk om de doeken die over de wieken gaan weer waterafstotend te maken en hij vertelde uiteraard vol passie over zijn molen. Hij was er vrijwilliger en verzette er elk jaar veel werk.

Sommige molens zullen in werking zijn, dat is toch helemaal leuk!

https://www.instagram.com/p/BDa8wMUuGde/?taken-by=safeandhealthytravel

De Kikkermolen in bedrijf

Fietsen langs de mooiste molens van Leiden

Ooit stonden er 19 molens op de wallen van Leiden. Deze molens vormden een krans rond de stad en waren al van ver te zien. De molens in Leiden waren voornamelijk houten standerdmolens, te herkennen aan een taps toelopende voet met daarbovenop een rechthoekig molenhuis. In de loop van de 18e eeuw werden de houten molens vervangen door hogere bakstenen molens.  De Leidse molens werden niet alleen gebruikt voor het malen van graan, zij werden ook ingezet voor de beroemde lakenindustrie van Leiden

Molens van Leiden

Onderweg fiets je over mooie paden en oude bruggen, Leiderdorp.

Fietsen langs de mooiste molens van Leiden

De Rodenburgermolen.

Deze is bewoond en dus verder niet te bezichtigen.

Molens van Leiden

Stevenhofjesmolen, Veenwateringweg – Leiden

Ook deze is bewoond, wat een geweldig idee zeg!

Wonen in een molen!

Fietsen langs de mooiste molens van Leiden

Fietsen langs de mooiste molens van Leiden

Met links op de achtergrond molen De Herder. Een zaagmolen van de stad Leiden. De Herder is alleen op de Leidse Molendag te bezoeken en dat is om het jaar (elk oneven jaar).

De Route & Informatie

Een aantal jaren geleden hebben ze deze route fietsen langs de mooiste molens van Leiden vastgesteld. Het is goed lezen en goed opletten maar dan lukt het prima. Het is een mooie route door de stad, de dorpen en het landschap. Wat wil je nog meer! Je doet een aantal dorpen in de omgeving aan en ziet dus best veel van Leiden en omgeving. Je kunt de route gratis downloaden. Mijn tante en ik hadden een boekje met de beschrijving en samen met google maps kwamen we er wel 🙂

 

Op het internet kon ik de route niet vinden die wij gefietst hebben maar wel een andere alternatieve die ook in de omgeving langs vele molens en mooie uitzichten gaat. Ook deze is wel voor een heel dagje uit, deze is 35 km. Deze kun je vinden als je zoekt op: “Molenroute Leiden en Kagerplassen”. Deze is te downloaden op de site van Top Route Netwerk.

Ik vond het super om te fietsen door een ander landschap dan gewoon in je eigen omgeving.  Trek er een dagje voor uit en neem wel wat te eten en te drinken mee voor onderweg. Lang niet overal waar je langs geleid wordt kun je wat drinken.

Fietsen langs de mooiste molens van Leiden

Theehuis De Leidsehout

Wij zaten bij Theehuis De Leidsehout nog even lekker wat verse muntthee te drinken. Je kunt hier heerlijk zitten en genieten van alle dieren die ze er hebben lopen. Het theehuis is gesitueerd in het gelijknamige park aan de rand van Leiden en Oegstgeest.

Fietsen langs de mooiste molens van Leiden

Erg leuk uitzicht tijdens de thee. Vele dieren in de tuin en het park.

Molens van Leiden

Als je deze blog leuk vond om te lezen deel hem dan met anderen op de sociale media 🙂

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *