Fietsroute Kattegattleden, Zweden

Zat ik een paar weken voordat ik naar Zweden ging nog op de fiets in Duitsland en fietste ik een stuk van de langste fietssnelweg van Europa, de R1…nu zat ik op de geweldig fietsroute Kattegattleden van 370 km lang langs de kust van de provincie Halland in Zweden. Ik had me er nog nooit eerder zo in verdiept.. maar fietsen ipv de bus of de trein nemen om je te verplaatsen lijkt me steeds leuker worden. Langzaam ontstaan er zo toch nieuwe plannen in mijn gedachten om dat een keer doen!!

Een maandje fietsen in Europa… tentje mee.. #avontuur

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Fietsroute Kattegattleden – Zweden

Vanuit TBEX (Travel Blog EXchange) kreeg ik in Juli deze fietsroute aangeboden en deze nam ik dan ook heel graag aan. Ik vind het super om in een ander land op de fiets te zitten en om op die manier het land en het landschap te verkennen is echt super. We begonnen onze tocht in Halmstad in de provincie Halland.

 Fietsroute Kattegatleden, Zweden

De Kattegattleden

Fiesten langs de Westkust van Zweden

De Kattegattleden is een fietsroute wat langs de west kust van Zweden gaat. De gehele fietsroute is 370 km en ligt in West Zweden, in de provincie Halland. De tocht begint in Helsingborg en gaat een stuk naar boven naar Gothenburg. De fietsroute is goed aangegeven en je zou hem zo kunnen fietsen zonder dat je een boekje bij de hand hebt, heb ik het idee. Ik vind het toch altijd wel fijn om wel een routebeschrijving bij de hand te hebben zodat je wat vooruit kan plannen. Deze zijn ook te verkrijgen en kun je voor 150 kronen kopen online. Dat is dus zo’n 15 euro.

Ze hebben ook al een beetje voor je nagedacht en de fietsroute verdeeld in 8 stukken. Het langste stuk is over de 70 km en het kortste stuk is net over de 20 km. Als je de fietsroute in 8 dagen wil doen zou dat dus erg goed mogelijk zijn!!

Fietsroute Kattegattleden, 8 dagen – 370 km

De fietspaden zijn goed aangegeven op de wegen en je kunt overal vrij van ander verkeer fietsen. De fietspaden zijn grotendeels los van de wegen voor auto’s. Ook zijn er aparte voetpaden dus als fietser heb je een eigen pad en dat maakt het een zeer veilige fietsroute. In de zomer is het lang licht in Zweden, toen ik er was werd het pas rond 22 uur schemer en dus als je iets langer door fietst in de zomer is dat geen probleem. Daarnaast is er genoeg straatverlichting aanwezig. Hier zijn ze natuurlijk ook goed op ingesteld aangezien de lichturen in de winter erg weinig zijn 🙂

Veilig fietsen over de Kattegattleden fietsroute

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Cultuur en Natuur langs de fietsroute

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Langs de fietsroute kom je door veel natuurgebieden. Om dus eens van de fietsroute af te wijken is echt wel een aanrader. Wij deden dat door een mountainbike tocht te gaan maken in Haverdal.
We werden eerst welkom geheten bij het super leuke bed and breakfast Steninge Vandrarhem. Dit is eigenlijk een hostel, of een wandelaarshotel…zoals ze het noemen in Zweden. Echt een heel leuk concept hebben ze hier. Ik zal daar zal ik later wat meer over schrijven.

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Vanuit daar zijn we een stuk de natuur in gefietst, bij de schapen door de wei 🙂 Je kunt daar een tocht van een halve dag of een hele dag boeken. Zeker een aanrader om te doen. Je kunt overnachten bij het hostel en daar ook super gezond eten. Als je er overnacht vind ik het wel een aanrader om een leuke avondwandeling langs de zee, over het strand te maken. Overdag kun je dan fietsen in de natuur.

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Overnachtingen langs de fietsroute Kattegattleden

Wat ik erg leuk vond om te horen is dat er in heel Zweden een Allemansrecht bestaat. Wat een leuk woord! Wij als Nederlanders snappen dit woord dan ook gelijk. Dit houdt in dat iedereen overal mag zijn, mag lopen, mag fietsen en mag slapen. Dat wil dus zeggen dat als je met een tentje ergens langs het pad wil overnachten dit mag. Je mag je tentje gratis voor 1 nacht opzetten en er slapen, mits je dit veilig doet. Dat geldt ook voor een BBQ en een vuurtje stoken. Dit mag als je het veilig doet. Wat een geweldig land om dus te kamperen en deze route te fietsen.

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Klik hier om naar de site te gaan om het goed te kunnen lezen.

Ik vind dit wel echt een uitdaging om eens te gaan doen!! Om dus ook echt met een tentje te gaan reizen en totaal self supporting te zijn.

Ook zag ik allerlei campings en camperplaatsen langs de fietsroute. Hier kun je uiteraard gebruik van maken als je met je tent rondtrekt om te douchen en even een wasje te doen.

Hotel Tylosand – Halmstad

Daarnaast zijn er langs de kust geweldig mooie hotels waar je na een paar nachten in een tentje misschien even bij wil tanken en wil genieten van een Spa & Sauna.

Wij sliepen dan ook een nacht in Hotel Tylosand in Halmstad.

Een geweldig hotel en ook nog eens een Art Gallery. Mede-eigenaar van dit hotel is Per Gessle, hij was de zanger van de bekende popgroep Roxette. Ik begreep dat hij veel van zijn daarmee verdiende geld geïnvesteerd heeft in kunst en dit wordt tentoongesteld in Hotel Tylosand. Om die reden is Tylosand de grootste Art Gallery geworden van Zweden!!

 Fietsroute Kattegatleden, Zweden
De Receptie van het hotel, met natuurlijk kunst geëxposeerd

Fietsroute Kattegatleden, Zweden
Allerlei mooie schilderijen aan de muur

Fietsroute Kattegatleden, Zweden
En natuurlijk een portret van Roxette aan de muur

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

En wat dacht van je van mijn hotelkamer? Geheel in stijl!!

In het hoogseizoen hebben ze op het terras hier elke dag een concert van lokale bands. Is dat niet super? In de middag speelt er een band die gratis voor een ieder toegankelijk is. Daarna is er in de avond een andere band en deze is voor  gasten vrij toegankelijk maar voor buurtbewoners ook te bezoeken maar dan betaal je entrée. Het terras grenst aan het strand en dus heb je een heerlijk uitzicht over de zee.

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

 Wat geweldig! Iedereen genoot van de zonsondergang en van het concert!
Wat fijn om zo een heerlijke zomerdag af te sluiten!!

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Om de ochtend dan ook weer heerlijk te beginnen is er niets lekkerder om wat yoga poses doen met zo’n geweldig uitzicht!!

Kusthotell Varberg

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Zoals de naam zegt staat dit hotel aan de kust…Dus een heerlijk strand in de buurt!

Ook in Varberg heb ik een overnachting gehad in een super mooi Spa oord; Kusthotell. Deze was gesitueerd in een oud sanatorium. Ze zijn er gespecialiseerd in het geven van heerlijke behandelingen. Er is een lekker zwembad met verschillende sauna’s. We kregen een Thalasso therapie set mee om ons mee te verwennen in de Spa. Dat is goed gelukt!!

Daarnaast hebben ze een buitensportruimte. Je kunt er allerlei krachtoefeningen doen, de bootcamp oefeningen die je veel zit de laatste jaren. Erg leuk en uitdagend…voor mij althans!

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Bootcamp Area van Kusthotell Varberg

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Na het heerlijke ontbijt in de ochtend bieden ze ook nog een yogaklas…deze werd gegeven op het strand. Uiteraard heb ik hier aan meegedaan! Wat een heerlijk begin van de dag weer!

https://www.instagram.com/p/BICNI-lAEmL/?taken-by=safeandhealthytravel

Steden en Plaatsen langs de fietsroute Kattegattleden

Je komt langs vele steden en dorpen langs de kust natuurlijk. Ik heb maar een klein stukje van de route gefietst en dus ook maar weinig plaatsen bezocht maar die ik bezocht waren zeker wel de moeite waard!

In Halmstad ben ik eigenlijk alleen aan de kust geweest en heb ik het station gezien bij aankomst.

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Het uitzicht bij de kust en het hotel Tylosand was geweldig met het kleine eilandje voor de kust met de vuurtoren. Ik kreeg van de plaatselijke Bay Watch uitleg over hoe zij te werk gaan. Het draait er op vrijwilligers. Deze post is de grootste van de wijde omgeving en heeft als enige een opleidingscentrum. Ze leiden hier de kustwachters op van verschillende landen zelfs, Denemarken en Noorwegen kwamen ook hier om opgeleid te worden.

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

In de stad Valberg hebben wij ook een stop gemaakt. Langs de kust hebben ze een heerlijk strand, je kunt er uren kijken naar de windsurfers, de kiters en alle andere bezigheden op het strand. Het strand hier staat ook te boek als het beste strand van Noord Europa om te surfen!! Er heerst dan ook een echte beach, surfers sfeer en zo dus ook bij Surf Saloon. Ze hebben een leuke tent hier, een relaxt cafe en eethuis met daarnaast een waar surfersheaven. De kinderen waren druk aan het oefenen en vanaf het terras kun je het allemaal heerlijk gadeslaan. Boven hebben ze een heerlijk terras waar je uitzicht hebt over het strand waar je vele activiteiten ziet op de zee.

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Fietsroute Kattegatleden, Zweden

Dat ziet er toch heerlijk uit?

Disclaimer: Deze 3 daagse trip kreeg ik aangeboden vanuit TBEX Europe. Dat wil niet zeggen dat de mening die ik hierin deel daardoor beïnvloed is.

Als je deze post leuk vond…deel hem dan met anderen 🙂

Fietsen op de Kattegattleden

 

Wil je meer lezen over Zweden?

 

Het beste uitzicht over Stockholm

Djuranoset: Hotel in de Archipelago van Stockholm

Een sauna bezoek in een sauna boven de Zee – Bastad

Kamperen volgens het Allemansrecht

Djuranoset Hotel in de Archipelago van Stockholm

Of lees eens waarom ik geen win acties op  mijn site deel

Winacties delen op mijn Website – Waarom ik dat Niet doe – Zinvol Leven

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

16 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *