Wat je moet weten over het Sultanaat Oman – Alles voor jouw Rondreis Oman – Zinvol Reizen

Alles wat je moet weten in deze blog Alles voor jouw Rondreis Oman. Lees deze handige feiten eens als jij plannen hebt om het geweldige Oman te gaan bezoeken. Een rondreis door het Sultanaat Oman is echt verrassend veelzijdig en super avontuurlijk! Ik kan je zeker aanbevelen om Oman te gaan bezoeken. Het is nog niet ontdekt door het grote publiek maar alles wat je als toerist nodig bent om fijn rond te reizen is aanwezig. Een super combinatie dus om veilig kennis te maken met de sultanaat Oman tijdens een 10 daagse rondreis.

Om je reis goed voor te bereiden deel ik alles voor jouw rondreis Oman in deze blog. Weet wat er in Oman van de toerist verwacht wordt en wat jij van Oman kan verwachten.  Bij het inpakken van je koffer moet je hier zeker rekening mee houden en daarom help ik je daar graag bij.

Sultanaat Oman – Alles voor jouw Rondreis Oman

Wadi Tiwi - Oman - Alles voor jouw rondreis Oman
Wadi Tiwi

Oman is geweldig land en verwelkomt de toerist. Weet wel dat het een vrij streng moslim land is waar je rekening mee dient te houden. Uiteraard staat het je vrij wat te dragen als je niet een moskee bezoekt maar wil je leuk contact met de locals dan dien je je aan te passen aan hun kledingvoorschriften. Ook zijn een aantal gebruiken ons natuurlijk helemaal vreemd en daarom deel ik ze graag met je!

Sultanaat Oman

Wist jij dat Oman een kustlijn van zo’n 2000 km heeft? Er is dus veel strand en zee leven in Oman te vinden.

Oman is ruim 7x zo groot dan Nederland met een oppervlakte van 309.500 m2. Het inwonerstal van Oman is ruim 5 miljoen. Meer dan 30% van deze inwoners is geen Omani en zijn gastarbeiders uit onder andere India en Bangladesh. De grootste stad en ook tevens de hoofdstad van Oman is Muscat met ruim 850.000 inwoners. Tijdens mijn georganiseerde rondreis doen wij ook de steden Sur en Nizwa aan.

In de sultanaat Oman staat zoals de naam zegt een sultan aan het hoofd. Haitham bin Tariq Al Said de sultan van Oman sinds 11 januari 2020. Sinds de 18e eeuw zijn er sultans daarvoor speelden de Imams een belangrijke rol.

Religieus Oman

De Omaanse bevolking is overwegend Moslim. Ik lees getallen van 85% van de Omani die Moslim is, en dan met name de Ibadi stroming binnen het Islam. Wat je verder nog ziet zijn de Christenen, Hindoe, Boedhisten en Joden die de andere procenten volmaken voor Oman. Dit is een hele kleine groep en dit betreffen de expats en emigranten die komen werken.

De Ibadi stroming binnen de Islam is vrij streng. De Sharia wetgeving is dus heersend maar toch is er een vrijheid van geloofsovertuiging. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen kerk of tempel heb gezien in Oman. Ik ga mijn volgende reis daar eens opletten.

Sultan Qaboes Moskee - Muscat
Sultan Qaboes Moskee – Muscat

Scheg – Wahla – Imam / Sultan

Hoe werkt het lokale leven in Oman? In vroegere tijden, toen de Imam het land nog leidde, hadden families en dorpen allen een eigen aanspreekpunt. De Scheg (uitgesproken als sjeg) is dus de familie oudste. Dus als er iets speelde in de familie dan zou de scheg het woord voor de familie spreken. De dorpsoudste wordt de Wahla genoemd. Dus de scheg gaat in overleg met de Wahla. Blijft er een vraag bestaan of het probleem wordt niet opgelost dan stapte men naar de Imam.

Een andere bijkomstigheid is dat als er hulp wordt gevraagd of een probleem wat privé is wordt gedeeld men nooit weet wie het daadwerkelijke probleem heeft. De vraag of het woord wordt altijd door de familie- of dorpsoudste gedaan.

Alles voor jouw Rondreis Oman
– Zinvol Reizen –

Wist je dat Oman ook een van de minst bevolkte landen ter wereld is? Merendeels van de 5 miljoen inwoners woont in de steden, rest van het land is woestijn en kent kleine dorpjes en nog wat rondtrekkende nomadenfamilies ook wel bedoeïenen genoemd. Al zijn die laatste een uitstervend volk helaas.

Valuta Oman

De valuta die Oman heeft wordt de Rial genoemd. OMR afgekort, Omani Rial. De centen worden Baisa genoemd. Als je in eerste instantie de prijzen ziet kun je een beetje verward zijn door de hoge getallen. 1 Rial is namelijk opgedeeld door 1000 Baisa. Dus 1.500 OMR staat gelijk aan 3,55 Euro want de koers op dit moment (maart 2022) is 1 OMR voor 2,36 Euro. Er zijn een aantal munten maar het meest zul je het briefgeld gebruiken. Er zijn coupures van 100 en 500 (1/2 OMR) Baisa en dan 1, 5, 10, 20, 50 OMR.  Het briefgeld ziet er grotendeels schoon en kleurrijk uit.

Alles voor jouw rondreis Oman - Valuta OMR

Eten in Oman

Zoals in de meeste moslim landen is ook hier vegetarisch eten een uitdaging. Gelukkig zijn er veel Indiase restaurants te vinden waar uiteraard altijd een aantal vegetarische gerechten, curries met name, op de kaart staan. Omani’s eten het liefst shawarma en chicken kebabs 🙂 Overal is wel lekker vers flat bread te verkrijgen, de meesten zijn paratha’s. Ik vind ze heerlijk! Ook staat er altijd wel een salade op de kaart en hummus is ook overal te vinden.

Vers fruit is ook overal te vinden en dus kun je je geluk op met verse sapjes overal. De meest fijne combinaties worden gemaakt en bij elk restaurant kun je verse sapjes bestellen.

Alles voor jouw rondreis Oman - Lokaal eten
Tijdens de rondreis lunchen we ook een keer bij een lokale Omani in huis

Gastvrijheid van de Omani’s

Overal wordt je vriendelijk begroet en met name als je de stad verlaten hebt en je op het platte land bent. In de kleine dorpjes hoef je maar even te lopen of er wordt je gevraagd waar je vandaan komt en of je een kopje thee / koffie wil. Ik vind de Omani’s echt super vriendelijk en gastvrij. Nergens werd ik zo vaak begroet en wordt er zo snel een kopje thee aangeboden dan hier.

Ook de omgang met vreemden door Abdullah, onze gids, is verbazend. Vaak werd mij gevraagd of Abdullah al deze mensen die hij onderweg tegenkomt kent. Het antwoord is nee… Hij kent ze niet maar het zijn landgenoten (brothers and sisters) en dus is een gesprek al snel familiair en lijkt het alsof ze elkaar al jaren kennen. Daar waar wij nogal op ons zelf zijn praten ze in Oman honderduit tegen elkaar over allerlei uiteenlopende zaken.

Alles voor jouw rondreis Oman - Lokale gastvrijheid
Lokale Gastvrijheid – zomaar op straat krijgen we een kopje koffie / thee aangeboden.

Overwegend Moslim Oman & Jouw koffer

Kledingvoorschriften Oman (met name voor vrouwen)

Bedek eigenlijk altijd je schouders als vrouw zijnde. Het liefst met mouwen .. Voor je moskee bezoek moet dit mouwtje echt tot op de pols. Draag het liefst ook geen kortere broek of korte rok. Wat je in het openbaar draagt moet tot tenminste over de knie gaan.Voor je moskee bezoek moet dit echt tot op de enkels zitten.

Daarnaast is het erg handig dat je een doek of sjaal meeneemt die je als je naar de moskee gaat over je hoofd kan draperen. Ik heb voor dit doel altijd mijn sarong bij me. Ik gebruik die voor vele doeleinden. In de Omani woestijn gebuikte ik deze als laken om onder te slapen. Maar ook als jurkje onderweg naar het zwembad in een hotel.

Her en der kom ik bordjes tegen waar aandacht wordt gevraagd voor de kleding van de vrouw. Het is een moslim land en men is niet gewend om veel vlees te zien. Wil jij zonder teveel bekijks van mannen rondlopen moet jij je hier zeker aan houden. Wil je daarnaast leuke gesprekjes aanknopen en op een gelijkwaardige manier contact met de locals dan zul je gewoon ten alle tijde bedekt gekleed moeten gaan.

Alles voor jouw rondreis Oman
Tijdens het bezoek aan de Sultan Qaboes Moskee in Muscat

Voor mannen is het, net als bij ons, gangbaar dat je een shirt draagt. Blote bovenlijven vind ik echt vreselijk en moet je nergens anders dan aan het strand of tijdens het zwemmen doen. Daarnaast wordt het gewaardeerd als je niet te korte broeken draagt.

Zelf dragen de Omani mannen net als de Omani vrouwen een lang gewaad.

Alles voor jouw rondreis Oman
Onze gids Abdullah van Blue Skies of Oman

Natuur in Oman – woestijn & strand, wadi’s & bergen

Het land Oman is super divers qua natuur. Je kan in een dag van de uber droge woestijn met dromedarissen terecht komen in een wadi vol oases waar je al zwemmend doorheen gaat. Iets verderop loop je op het strand en kun je de schildpadden aanschouwen die eieren leggen in Ras al Jinz.

Alles voor jouw rondreis Oman
Wadi Tiwi – 2019

Ook de meest woeste en ruige bergen kun je vinden in Oman. Als uitdaging voor een van mijn volgende reizen heb ik wel een meerdaagse wandeling op mijn lijstje gezet. In de hoge bergen zie je namelijk overal de W routes lopen. Zij zijn met gekleurde vlagjes goed gemarkeerd en ik ben echt wel enthousiast om wat meer te wandelen hier. Op deze website laten ze zien welke routes Oman heeft en hoe lang ze zijn.

Alles voor jouw rondreis Oman - indrukwekkende natuur
Wadi Shab

Alles voor jouw rondreis Oman - indrukwekkende natuur
Wadi Shab

Verrassend Oman – Zinvol Reizen

Leuke feitjes voor een rondreis Oman

Overal vind je altijd leuke afwijkende feitjes die een fijne glimlach op je gezicht brengen. Natuurlijk ook in het verrassend leuke Oman kom je de meest vreemde gewoontes tegen. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet.

  • Wiebelen van het kopje thee als je genoeg hebt gehad

Als je bij de Omani op bezoek gaat krijg je natuurlijk een kopje thee aangeboden. Als je ze je weer bij willen vullen maar je hebt genoeg gehad is het niet genoeg om gewoon nee te zeggen. Ze zullen dan toch je kopje vullen. Waarom? Pas als jij je kopje heen en weer wiebelt dan is het duidelijk dat je echt niet meer wat wil.

  • Overal in de straten staan water voorraden met kranen en bekertjes.

Oman is een warm land en het water kan er erg schaars zijn. Overal in de straten zie je een soort ijzeren koelkast staan waar kranen uitsteken en een opvangbak aan zit. Er staan een aantal bekertjes bij zodat je wat water kan drinken. Ik ken deze plekjes ook van India 🙂

Erg schoon zijn ze vaak niet en of het erg hygiënisch is??

Alles voor jouw rondreis Oman

In Oman kennen ze ook Sociale Woningbouw

  • Gift houses

In Oman zijn er vele gift houses. Je kunt ze vergelijken met de sociale woningbouw in Nederland. Het verschil is dan wel dat in Oman het gegeven huis eigendom wordt van de mensen en dat wij ons leven lang huur moeten betalen. Maar ja… Wij betalen ook belasting en dat is pas een paar jaar het geval in Oman. Dus wie weet verandert ook dit ook nog wel in Oman.

  • Sultan Qaboos had 6 paleizen.

In de tijd van Sultan Qaboos werd er elke dag in elk paleis gekookt. Nooit wist iemand waar de sultan dan daadwerkelijk zou zijn. Dit heeft uit veiligheidsoogpunt als voordeel dat er geen aanslag kon worden gepleegd op de sultan.  Het andere grote voordeel is dat het eten bij de paleizen waar hij niet was uitgedeeld werd aan de armere bevolking.

  • Wist je dat het in Oma goedkoper is om je oude huis achter te laten en gewoon een nieuwe te bouwen?

Oman heeft zoveel land en zo weinig bevolking dat het zich nog altijd loont om gewoon je huis achter te laten en een stukje verderop een nieuwe te bouwen.  Om die reden vind je overal leegstaande dorpen. Het geeft een apart zicht.. Soms een heel dorp wat verlaten is maar soms ook een paar straten in een plaats. Wel leuk om doorheen te lopen natuurlijk!

Oude dorpen worden verlaten in Oman
Oude dorpen worden verlaten, door de bogen zie je in de verte de nieuwe huizen staan…

  • Engels is soms best lastig..

Altijd weer als ik op reis ben moet ik lachen om teksten die op menukaarten staan of op winkel puien. Zo ook in Oman, je ziet de vreemdste fouten in de Engelse teksten. Je ziet overal winkels met teksten als Selling Foodstuff. Kleine supermarktjes die eten verkopen. Zo zag ik ook een poelier die op zijn voorpui noemde dat hij slaughtered poultry verkocht. Toch fijn dat het al geslacht is als je dan bij de poelier komt.

Op de menu kaarten kwam ik ook tegen: Eyes eggs. Ik heb om uitleg gevraagd en het bleek zo te zijn dat als je het letterlijk vertaald vanuit het Omaans naar Engels een spiegelei zij dus ogen eieren noemen. Heel begrijpelijk natuurlijk! Wij hadden dan dus Mirror Eggs op de kaart geschreven. Fried eggs sunny side up zou het moeten zijn? Of wat is dan de beste Engelse uitleg?

Ook deze broodheksen kwam ik tegen in Oman. Een Sandwitch. Ik moet er altijd zo om lachen!

Alles voor jouw rondreis Oman

Ken jij ook van dat soort schrijffouten?

Ook een avontuurlijke rondreis Oman boeken?

Zoals ik eerder al deelde ben ik nu een paar keer op rondreis in Oman geweest met een klein groepje. Super leuk om te doen maar ook om te ervaren hoe het is als je vaker op dezelfde plek komt. Je gaat andere dingen zien en gaat een soort verdiepingsslag maken. Om die reden doe ik deze reis nog 1 a 2 keer. Ik heb deels de groepen al rond en ga niet met voor mij vreemden op reis 🙂 Misschien ooit in de toekomst…

Blue Skies of Oman en Zinvol Reizen
Abdullah van Blue Skies of Oman en Jacomijn van Zinvol Reizen

Maar uiteraard is dezelfde rondreis te boeken bij Abdullah van Blue Skies of Oman. Ik kan hem van harte aanbevelen. Hij is flexibel en kan waar nodig de reis aanpassen waar jij wil. Dit kan onderweg zowel als vooraf als jij de reis met hem bespreekt. Abdullah kan je goed en veilig begeleiden tijdens de rondreis door Oman. Uiteraard spreekt hij goed Engels en kan steeds meer NL verstaan door zijn jarenlange ervaring als gids.

Wil je de hele reis bekijken die wij in Oman deden? Check dan even deze avontuurlijke rondreis Oman

Vind jij deze voorbereiding handig?
Pin hem dan of bewaar hem in je favorieten

Zoek je andere reisinspiratie?

Wandelen in de mooiste wadis – Jordanië en Oman

Ga wandelen in Dana Biosphere Reserve – Jordanië

Volledige reisgids Abu Dhabi & Dubai – VAE

Drijven in de Dode Zee – Ein Bokek – Israël

De kerken van Madaba en Bethany Beyond the Jordan – Jordanië

Of kan ik je ook inspireren om in mogelijkheden te denken?

In Mogelijkheden Denken – Gewoon Omdat Het Kan!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

Een reactie

Voeg een reactie toe

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *