15 interessante feiten over Namibië – Wat jij wil weten over Namibië!
|Tijdens mijn lange rondreis zette ik deze 15 interessante feiten over Namibië jou op een rijtje! Want als je een rondreis naar Namibië gaat plannen zijn er natuurlijk een heel aantal hoogtepunten waar je absoluut naartoe moet. Maar ook wat meer weten over de achtergrond van die highlights is natuurlijk ook fijn dus beschrijf ik ze iets uitgebreider. Ik koos deze interessante feiten over Namibië en daarbij komen al een heel aantal steden en nationale parken voorbij die jij zeker ook gaat bezoeken tijdens jou rondreis door Namibië! Dus lees alles wat jij wil weten over Namibie in deze blog!
Wist jij bijvoorbeeld dat als jij nog wat Zuid Afrikaanse Rand in huis hebt je deze mee kan nemen naar Namibië en ze als wettig betaalmiddel kan gebruiken hier? Ik wist dat niet voor dat ik naar Namibië kwam en ineens een paar Rand in de portemonnee had zitten!
15 Interessante feiten over Namibië
De Namib woestijn
Namibië heeft zijn naam te danken aan deze oudste woestijn ter wereld. De Namib wordt geschat op maar liefst 80 miljoen jaar oud. Ik kan me er niet eens een voorstelling bij maken, zo oud! De naam Namib betekend open ruimte en dat zegt natuurlijk al genoeg. Ik vind de woestijn echt iets hebben en ik heb er nu een paar bezocht…maar ik kan er nog niet genoeg van krijgen!
De Namib is maar liefst 2000 km lang, hij loopt langs de kust van Namibië en landinwaarts op sommige plekken 150 km! Een beste strook zand dus!
Wat je zoal tegen komt in de woestijn…
Op 1 na het minst bevolkte land ter wereld
Een van de meest interessante feiten over Namibië vind ik wel dat Namibië het op 1 na minste bevolkte land ter wereld is! Dit is een van de redenen geweest dat ik Namibië koos als bestemming voor mijn reis in Corona tijd. Puur even voor jou volledige informatie: Mongolië staat op nr 1. Wist jij ook dat Namibië 20x zo groot als Nederland? Dus 20 x zo groot dan ons landje en het inwonersaantal staat op zo’n 2.5 miljoen!! Dit jaar zal er een nieuwe census uitgevoerd worden hoorde ik op de radio. Iedereen werd opgeroepen om de mensen binnen te laten om zo een goede telling te krijgen. Ik ben benieuwd!! Er zijn nl nog genoeg mensen die echt geen radio luisteren ..
Ja, er waren dagen dat ik alleen maar de mensen van de campsite of logde zag!
En onderweg natuurlijk een aantal gemsbokken of giraffes!!
Er worden maar liefst 30 talen gesproken
De officiële taal van het land is vastgesteld op Engels. En dat is natuurlijk heel handig want dat wil zeggen dat je met de meeste mensen wel kan communiceren. Toch is het land niet de meest gehoorde taal op straat, je hoort namelijk ook veel Duits maar daarnaast hoor je enorm veel kliktalen. Dit klinkt zo onwerkelijk in mijn oren … Ik heb de radio in mijn 4-wheel drive wel eens op een zender staan met kliktaal en vind het zo apart hoe mensen dat voor elkaar krijgen. Het lijkt me super inspannend om al die woorden zo uit te spreken.
Toen ik op een bushwalk was met de bushmen hebben ze hun best gedaan om mij woorden te laten uitspreken… Ik kan je zeggen dat ik er bijna kramp van in mijn tong kreeg. Je probeert het…. Het lukt gewoon niet, de tong kan niet de juiste kant op ofzo… Echt heel vreemd!
Lees ook de volgende interessante feiten van Namibië
Duitse Kolonie
In the old days…was Namibië een Duitse kolonie. Als je naar Swakopmund gaat, of je bezoekt de plaats Luderitz dan waan je je even in een tropisch Duitsland. Overal waar je om je heen kijkt zie je Duitse woorden en Duitse architectuur. Los daarvan hoor je ook nog heel veel Duits, er is een Duitse radiozender en de meeste blanken die je treft zijn Duitstalig maar kunnen perfect Engels.
Ik heb een aantal voorbeelden van de oorlog gezien in Namibië, ik heb foto’s van concentratiekampen gezien van voor de eerste wereld oorlog (1904 – 1908). Toen waren de Duitsers in Namibie en de Herero en Nama moesten het vergelden. (Dat wat later met de Joden gebeurde in de Tweede Wereld Oorlog zoals concentratiekampen en experimenten met mensen gebeurde toen al in Namibie…Ongelooflijk!)
Tijdens deze oorlog ging het om het land van de Herero en de Nama, zij wilden hun land niet opgeven… Ik las bij Fish River Canyon, in het begin van mijn reis al een heel stuk over deze strijd waarin Hendrik Witbooi (Nama) en Samuel Maharero (Ovaherero) een belangrijke rol hebben gespeeld. Zie dit stuk eens van de NOS, tot op de dag van vandaag gaat de strijd van de stammen nog door.
Leestip voordat je naar Namibie gaat is Ik ben Hendrik Witbooi. Ik las het pas toen ik terug kwam maar het gaf me een heel goede achtergrond bij alles wat ik gezien had.
Jongste land van Afrika
Namibië is pas in 1990 onafhankelijk geworden met een eigen regering en is derhalve een van de jongste landen in Afrika. In het museum in Windhoek zag ik de achtergrond van deze zwaar bevochten vrijheid. De SWAPO heeft jaren gevochten en na een heel aantal jaren verbannen te zijn geweest kwamen …. terug in 1990 en waren er verkiezingen!
Zo’n 2500-3000 vrij rond lopende Cheetahs!
En nog vind ik er geen!! Hoe kan het he? Ik heb duizenden km’s gereden en heb ik zeker wel opgelet maar ze niet gezien. Ze hebben natuurlijk een perfecte schutkleur in het landschap en je moet net op het juiste moment op de juiste plek de juiste kant op kijken… Zoveel geluk heb ik dus niet gehad. Ik heb wel een tweetal cheetahs gezien maar deze waren opgevoed door een hond toen zij gevonden waren door een boer nabij Quiver Tree. Ik stond op nog geen 2 meter van deze beesten toen zij gevoerd werden…en dus geen aandacht voor hun omgeving hadden.
13 etnische groepen
Er zijn verschillende etnische groepen in Namibië zoals de Owambo, Herera, San, Himba, Nama etc. Daarnaast ook de blanken en halfbloeden. Ik heb begrepen dat de discriminatie onderling nog enorm is hier. Het is zeker niet alleen van zwart naar blank of andersom…maar ook de stammen onder elkaar gunnen elkaar soms het licht in de ogen niet.
Ik sprak een van oorsprong Schot in de Caprivistrook die een resort leidde. Hij wilde graag de lokale bevolking een groei gunnen binnen zijn bedrijf en zodoende had hij 2 medewerkers opgeleid tot manager. Helaas werkte dit niet doordat mensen van hun eigen stam het verrekten om naar hen te luisteren. Ze deden gewoon niet wat hun gevraagd werden en het leven buiten het bedrijf om werd hen moeilijk gemaakt. Tot in zoverre dat zij ontslag aanvroegen als manager en graag weer hun oude baan terug wilden. Zoo jammer!
Wat jij wil weten over Namibië!
De Woestijn olifant
Deze is olifant is niet een apart ras maar is wel een aan de woestijn aangepaste olifant. Hij is iets compacter en kan lang zonder water. Kan wel 70km per dag lopen om aan water te komen. Ook deze heb ik geprobeerd te spotten, vele borden passeerde ik waarop stond dat ik moest uitkijken voor de olifant maar helaas. De enige die ik zag was Jimbo bij Palmwag, een oud mannetje wat op zijn ronde door zijn territorium altijd even bij Palmwag aan komt.
Grootste meteorieten regen
De Hoba meteoriet is veruit de grootste meteoriet ter wereld die je kan bezoeken en die zichtbaar is. Deze kun je zien nabij Otavi / Grootfontein. Toen ik in Ghaub was kon ik het natuurlijk niet laten om toch even een bezoekje te brengen aan deze enorme klomp ijzer… Want ja, meer is het ook niet. Het blijft een unieke plek en daardoor dus een bezoekje waard!
De hoogste duinen ter wereld
Namibië heeft de hoogste duinen ter wereld! Je hebt bij Sesriem het bekende Sossusvlei en voordat je vanuit Sesriem Sossusvlei bereikt rijd je langs de bekende Dune 45 aan je linkerhand. Helaas reed ik er straal langs toen ik voor de zonsopgang juist erg vroeg het gebied in reed….maar op de terugweg ben ik er wel even gestopt. Deze duin is maar liefst over de 100 meter hoog!
Yoga Pose bij Dune 45
En dat is dan nog niet eens de hoogste van deze plek!! Als je naar de Deadvlei gaat, je weet wel die plek met die dode bomen ( al 500 jaar!). Dan zie je op de achtergrond een enorme duin! Deze duin kan 300 a 400 meter hoog zijn! Het is natuurlijk een beetje weer en wind afhankelijk maar deze is enorm! Hij wordt dan ook wel Big Daddy genoemd!
Dan heb je ook nog Big Mamma die zelfs nog groter is dan Big Daddy. Deze bevind zich ergens achter de Hidden Vlei werd mij verteld door de gids die mij hielp nadat ik Hidden Vlei had verlaten en daar vast kwam te zitten…
Fish River Canyon
Fish River Canyon is ’s werelds een na grootste canyon! De canyon ontstond zo’n 350 miljoen jaar geleden al en is 161 km lang en 27 km breed en 550 meter diep!! Wat een overweldigend gevoel geeft het je als je op het uitkijkpunt staat en de verte inkijkt. Het is diep, het is enorm en niet te bevatten in 1 oogopslag! Het is er stil en in de verte hoorde ik de fish river in de diepte stromen. Toen ik er was had het veel geregend … toch had ik meer water verwacht in de rivier.
Ik heb er een tijd gezeten en genoten van de immense stilte… en de weidsheid van deze geweldige plek!
Ik had deze ook in mijn blog Oudste bezienswaardigheden van Namibië moeten opnemen!
Oryx & Fish Eagle
Wist jij dat de gemsbok (oryx) en visarend de nationale symbolen van Namibië zijn?
Zij staan afgebeeld op het wapen van Namibië. Dit is de nieuwe vlag, in gebruik genomen na 1990 toen Namibië onafhankelijk werd. Het schild, de vlag, wordt omgeven door twee gemsbokken en daarboven zie je een visarend. De gemsbok staat symbool voor elegantie, trots en moed en de visarend staat symbool voor het noorden van het land met de watervoorraden aldaar, tevens staat het symbool voor de toekomst van het land.
Skeleton Coast
Skeleton coast heeft zijn naam te danken aan de walvissen die er de dood vonden maar daarnaast ook aan de vele schepen die er ten onder gingen. Het wordt ook wel de grootste begraafplaats voor schepen. 500 km bij 40 km diep stuk kust in de Namib woestijn. De ovahimba in het noorden van dit stuk kust gebruikten de enorme botten van de walvissen om hun hutten mee te bouwen las ik ergens!
Ik ben 2 dagen in dit gebied geweest en toen ik verbleef bij Terrace Bay werd ik verrast door een voetafdruk van de leeuw! Echt, die leven daar ook nog! Ze eten van het weinige wild wat er is…en het zeeleven; de pelsrobben. Daarnaast zag ik veel jackals lopen! De leeuw heb ik helaas niet gezien!
Ook heb ik een aantal shipwrecks gezien. De skeleton coast is best druk met mensen… om de haverklap zag ik iemand aan de kust staan te zeevissen! Het is dus een mannenwereldje daar maar ik vond het super interessant om ook dat te zien!
15 interessante feiten over Namibië
Omgevingsrecht in de grondwet
Namibie is het eerste land ter wereld om in de grondwet het omgevingsrecht op te nemen met doel om het onderhoud, voortbestaan van ecosystemen te waarborgen en om essentiële ecologische processen en biologische diversiteit te waarborgen. Hoe goed is dat? Tijdens mijn rondreis reed ik ook van de ene conservancy in de andere. Overal zijn verschillende dieren of omgevingen beschermd om redenen dat ze gewoon uniek zijn of anders zouden uitsterven.
Het heeft veel voordelen voor de toeristen die overal fijn kunnen rondkijken en veel kunnen bezoeken maar ik kan me voorstellen dat het voor de lokale bevolking soms wel erg lastig kan zijn. Er mag niet meer gejaagd worden, dan heb ik het over de San. Op veel plekken mogen de herders niet met hun cattle lopen terwijl dit juist hun manier van grazen is. Ze hebben geen eigen grond zoals wij gewend zijn maar gaan elke dag met hun dieren de hot op zeg maar.
Grootste concentratie van rotstekeningen
Bij Twyfelfontein vind je er maar liefst 2500… Toen ik er was kreeg ik een leuke rondleiding waar bij een heel aantal wetenswaardigheden werden mij verteld. De plek heeft zijn naam gekregen doordat een bron die er is maar zo nu en dan water had.. en dus een twijfelachtige fontein was. Ook over de tekeningen werd mij verteld dat ze als map van de omgeving fungeerden maar ook als lesmateriaal voor jonge jagers. Je ziet er dieren met dicht daarbij de voetafdruk getekend. Dus zie je die voetafdruk en ga je die volgen dan kom je bij dat dier uit.
Daarnaast vind je op nog een heel aantal andere plekken ook rotstekeningen. Ik zag ze ook bij Spitzkoppe en je zou als je bij Brandberg bent de White Lady moeten gaan bekijken. En…ik was daar maar koos ervoor om aan het zwembad te gaan liggen… Keuzes 🙂
Ik heb tijdens mijn rondreis in Namibië de meest geweldige plekken gezien. Voor zo’n blog als deze moet je natuurlijk een selectie maken van interessante feiten over Namibië maar ik kan je wel verklappen dat ik op deze rondreis van hoogtepunt naar hoogtepunt reed. Later ga ik mijn gehele reis delen maar dan in stukken van 2, 3 of 4 weken. Ik zal eens kijken wat handig is. Ik ben ruim 9 weken weg geweest en zou dus 2 routes kunnen delen van beide ongeveer een maand die voor de meesten goed te doen zijn als je echt het land Namibië wil zien en ervaren!
Wat een verrassend veelzijdig land is Namibië
Ben jij al eens in Namibië geweest? Mis jij dan iets in deze blog?
Ik hoor het graag van je!
Eerder deelde ik al deze oudste bezienswaardigheden van Namibië
Bestel je reisgids Namibie
Wil je deze inspiratie delen met je vrienden of familie?
Dan zou je mij erg blij maken!
Lees ook deze Reis Inspiratie!
Bezoek het unieke kokerboomwoud nabij Keetmanshoop – Namibie
Ervaar de Kalahari samen met de San
Wat te doen in Rundu, Divundu en Kwando – Kavango Regio
Alles wat je moet weten voor jou bezoek aan Spitzkoppe
Of lees deze tips eens voor jou roadtrip in Zuidelijk Afrika
Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!
Hoi Jacomijn,
Mijn broer kwam er ook zo nu en dan, hij was tot voor kort de Nederlandse Consul in Zuid-Afrika, volgens mij zijn de corona repatriëringvluchten voor NL ingezetenen vanuit Namibië vertrokken naar NL, erg interessant om allemaal te lezen en de eerste indruk van de site is geweldig!
Groet Guido
Hey Guido, dank je wel!! 🙏 Super om te horen. Dus je broer woonde in Zuid Afrika, ook een hele ervaring! Ben je daar geweest om hem te bezoeken en het land te zien?
Hé Jacomijn,
Wat lees ik met veel plezier je reisverslag over Namibië. Wij hopen volgend jaar ook dit prachtige land te bezoeken. Super gaaf dat je dit alleen gedaan hebt, ik vind het lef hebben! Vooral de Skeletoncoast lijkt me best spannend als je alleen bent! Zo eenzaam en als je dan een lekke band krijgt.. oeff.. daar moet ik niet aan denken!
Waar ik nog wel benieuwd naar ben… Ik lees her en der op het internet dat je voor Namibië een internationaal rijbewijs nodig hebt. Is dat ook zo? En had jij vooraf ervaring met een 4×4 rijden? Dit is het enige waar we ons nog wat druk om maken. Vooral hoe dat werkt met het aanpassen van de bandenspanning naar gravelwegen en wat dan het juiste aantal is. Of is dat eenvoudiger dan het lijkt? 🙂
Blijf in ieder geval dit soort uitgebreide verslagen maken, het is heel inspirerend!
Het is gelukkig altijd eenvoudiger dan het vooraf lijkt. Over dat rijbewijs? Ik las er ook over en vroeg het bij het bedrijf even na waar ik mijn auto huurde en zij vroegen er niet om. Uiteindelijk had ik wel een internationaal rijbewijs bij mij maar niet het type waar in Namibie om gevraagd zou worden. En…ik ben er ook nergens naar gevraagd. Ik ben 1x naar mijn rijbewijs gevraagd en toen liet ik gewoon mijn NL pasje zien. Hij keek en dacht…het zal wel, en gaf hem weer terug 🙂 Over de bandenspanning, 1x oefenen en je weet hoe het werkt. In de omschrijving van je 4WD wordt de spanning wel benoemd die voor gravel (180) nodig is en voor harde wegen (220). Ik moet eerlijk zeggen dat ik op een gegeven moment een beetje speelde rond de 200. Soms is het geen doen en moet je heel vaak de spanning aanpassen. Het is van belang bij noodrem of andere noodsituaties dat je banden goed op spanning zijn. Rij gewoon rustig, let goed op, er is weinig verkeer op de meeste wegen en dus moet het haast wel goed gaan. Ik heb er een filmpje van gemaakt op mijn YouTubekanaal. Ergens in een van die verslagen van Namibie zit hij wel in. Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie en vragen. Heel fijn! Succes met jou voorbereiding voor je reis!
Hé wat goed. Ik heb je youtubekanaal ook bekeken, wat leuk zeg. Wat handig dat je dit dus zelf kon doen en niet steeds langs een tankstation hoefde. Ze zullen dat dan ook vast wel aan ons uitleggen als we de auto ophalen. Fijn dat je wat onzekerheid bij ons weg kon nemen, dank!
Ja ik kreeg uitleg en ik had er een mapje bij zitten zodat ik allerlei dingen nog weer na kon lezen. De eerste keer bijvullen deed ik trouwens met een medewerker bij een campsite / logde. Die man hielp me graag even op weg.