Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld – 10,5 km Wandelen nabij Almelo, Overijssel

Ik zocht een wandelroute Kleine Doorbraak op het internet en vond die al snel op een website met de naam Doorbraak. Dit is een mooi nieuw stukje natuur tussen Almelo / Bornebroek en Zenderen. Dit gebied is een paar jaar geleden aangelegd en laat veel mooie natuur zien. Ik rij er vaak langs als ik van mijn werk een arrestant naar het arrestantencentrum moet brengen 🙂 Ik stop wel eens… Zoals deze foto die ik maakte aan het eind van de nachtdienst ..

Het is niet vaak dat ik het gebied ga wandelen waar ik ook werk, als je verder leest zul je lezen dat ik op een plek kwam waar ik herinneringen aan had … Ik was er sinds die melding niet weer geweest en ineens zat ik weer midden in die situatie en kon het me even niet meer loslaten..

De Doorbraak - Tusveld
De Doorbraak – Tusveld

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Ik zag ook altijd wel paden langs het water liggen en dus moest er ook een route lopen om te fietsen of te wandelen. Toen ik rond vroeg kreeg ik al snel de tip om op de site van De Doorbraak te kijken.. Hmm vrij simpel en had ik uiteraard ook zelf kunnen bedenken 🙂

En vandaag maakte ik dus de eerste wandeling in dat gebied om eens te kijken of dat ook de moeite waard was. Ik koos de wandeling Kleine Doorbraak en Elhorsterveld omdat hij ook het bovenstaande stukje pakte.

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

De wandelroute Kleine Doorbraak begint bij een restaurant wat ideaal is voor het parkeren, een evt kopje koffie en een toilet bezoek natuurlijk! Het zat nog dicht toen ik in de ochtend begon en dus ging ik gelijk op pad. Naar de weg maar ook gelijk alweer het bos in een hek door en langs de doorbraak lopen.

Even later de harde weg op en de brug over en gelijk weer door een mooi pad in langs een smal beekje. Een mooi kunstwerk staat er, die zag ik verder op nog een keer staan. Zal vast de Doorbraak symboliseren. Ik liep een mooi stuk langs dit water, een paar koeien aan de overzijde, kikkers hoorde ik aan alle kanten en de vogels vloten hun hoogste lied. Heerlijk wandelen!

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Al snel kwam ik ook langs het stuk van de eerste foto! En tot mijn verbazing zag ik een reiger staan en die leek wat in tussen zijn snavel te hebben. Ik snel mijn camera pakken natuurlijk en toen mijn lens uit was dacht de reiger…Doei!! Een stuk verderop ging hij weer staan en dat was eigenlijk te ver om nog een goede foto te maken maar toen ik op mijn ingezoomde foto keek zag ik toch heel duidelijk een best wel grote kikker uit zijn snavel hangen 🙂

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

En als je daar eerst even naar rechts loopt kom je bij een mooi Mariakapelletje 🙂

Toen ik verder liep over het slingerende pad kwam ik op een gegeven moment op een rechte weg te lopen die recht op het spoor af liep.

Ineens schoot me een gedachte binnen…

Ik was nooit weer bij dat stukje spoor geweest…

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Ik zag de spoorwegovergang waar ik een paar jaar geleden in een hele andere situatie was. Ineens zat ik weer in die herinnering. De melding die uitgegeven werd, zo’n melding waarvan je weet dat het heftig is. Een trein heeft een aanrijding met een persoon gehad en we worden aangestuurd.

Ik zie me daar nog zo staan… Samen met mijn collega’s.. Hoe komen we achter de identiteit van deze persoon. Aan het lichaam was niks herkenbaars meer..

Uiteindelijk bood een achtergelaten bril de uitkomst, wat een super goede ingeving van mijn collega ook. Hij ging bellen met de winkel waar de bril gekocht was want er stond een serienummer in. Zodoende kwamen we achter de identiteit.

Ook in de weken erna ben ik, op verzoek, nog eens bij familie geweest. Zij wilden graag wat meer informatie. Zij wilden van ons graag horen over de laatste dag van hun dierbare.. dat zijn best heftige gesprekken ook al was de familie op dat moment heel reëel en nuchter. Je weet dat ze een moeilijke tijd hebben gehad. Alles wat ik gedaan heb, hoe ik gehandeld heb en hoe en wat ik gezegd heb flitst door mijn gedachten.

Ik kom ondertussen steeds dichter bij het spoor en als ik op de splitsing sta lees ik in de beschrijving dat ik rechtsaf moet.. De overgang is links… Op het moment dat ik weer verder loop ben ik het ook weer kwijt en kan ik weer genieten van de omgeving. Wat blijven hersenen toch een aparte werkingen hebben. Ik denk niet zo vaak terug aan dit soort heftige meldingen…

Vaak in de eerste dagen erna en daarna verwaterd het..  gelukkig!!

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

En ik sla dus aan het eind van dit pad rechtsaf en mijn blik is weer van de spoorwegovergang af en zo snel ik afgeleid was en helemaal terug in die situatie even weer was ben ik weer terug in het hier en nu.

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Voor mij zie ik een duizendpoot over de weg glijden… Het lijkt alsof hij zweeft!!

Is het niet wonderlijk?

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

En wat vind je van de zaden van een ‘simpele’ paardenbloem..

De route leidt me onder het spoor door en ik kom te lopen op de verharde weg, net voor Zenderen sla ik linksaf en ik kom met een boog rond om het plaatsje uit bij de Almeloseweg. Deze steek ik over en ik loop daar een aantal landweggetjes maar ik kan de route niet meer heel erg mooi vinden. Geen mooie paden meer, geen water en geen mooie natuur om mij heen. Als ik jou was zou ik omdraaien bij de leuke onderdoorgang bij het spoor. Die is best leuk gemaakt namelijk! Ik denk dat ik daar bijna op de helft was en als je dus terug gaat heb je een leuke 10 km gelopen!

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Het was een heerlijke dag om te wandelen en de omgeving is ook super! Ik ga de volgende keer voor een andere wandeling en hoop meer in de natuur te zijn in plaats van de helft ook op landweggetjes en langs grote wegen lopen. Maar dat zal vast lukken want het is best een groot gebied en de site De Doorbraak biedt nog een heel aantal andere keuzes!!

Bijna bij het eindpunt heb ik nog wel even genoten van een korte pauze en daar staan erg leuke banken maar wat nog het leukste is? Daar is een klein bibliotheekje gemaakt! (Kruising Maatkampsweg met de Grote Bavenkelsweg)

Wandelroute Kleine Doorbraak en Elhorsterveld

Heb jij ook nog een goede tip voor mij?

Let me know in the comments!!

Kijk eens op de site van De Doorbraak, ze hebben echt een heel aantal routes, van fiets-, wandel- en autoroutes maar ik las ook scootmobielroutes!! Ze hebben aan iedereen gedacht. Leuk toch!

Vond je dit een leuke en/of interessante blog?

Deel hem dan!!

Wil je meer wandelingen zien?

Wandeling Umfassungsweg – Kasteel Twickel, Delden

Markelo: De Borkeld – Gegarandeerd Onregelmatig

Oneindig Laagland – Wandelen bij Bemmel

N70 Wandelroute – Rijk van Nijmegen

Knapzak Route Hooghalen K40

Of loop je ook wel graag in het buitenland?

Wat dacht je van een kleurrijke wandeling in Trinidad?

Wandeling door kleurrijk Trinidad, Cuba – Ontdek het lokale Trinidad

Ik hoop dat jij  net zo kan genieten van deze wereld dan ik!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *