Bezoek aan Robbeneiland, Kaapstad – Zuid Afrika
|Als je in Kaapstad bent mag een bezoek aan Robbeneiland eigenlijk niet ontbreken. De plek waar Nelson Mandela zoveel jaren doorbracht. In mijn jeugd hoorde ik vaak op de radio of tv over Nelson Mandela en dat hij nog steeds vast zat op Robbeneiland. Zo’n plek kon ik natuurlijk niet overslaan en dus toen ik met mijn moeder in Kaapstad was brachten wij een bezoek aan robbeneiland net voor de kust.
Bestel je reisgids Zuid Afrika ( uitgave 2024)
Bezoek aan Robbeneiland, Kaapstad – Zuid Afrika
Koop je entreeticket voor Robbeneiland online
’s Morgens zijn we op tijd naar de haven gegaan om de eerste boot naar Robbeneiland te kunnen pakken. Het kaartje voor de boot en toegang tot Robbeneiland had mijn moeder al online gekocht en dat was maar goed ook. Ik kan jou dit dus ook echt aanbevelen. Kijk welk ticket Robbeneiland bij jou bezoek past.
- Bekijk eens op de wereldkaart waar Robbeneiland zich bevind voor de kust van Kaapstad – GPS Robbeneiland
Start je dag op tijd – Trip Robbeneiland
Toen we bij het opstappunt kwamen was het er al best druk. Als we het kaartje niet al hadden zou het haast onmogelijk zijn geweest om nog op korte termijn een plekje te kunnen bemachtigen. Rond 9 uur vertrok onze boot zo hadden we mooi de ochtend de tijd om Robbeneiland te bezoeken en de middag om naar de Tafelberg te gaan. Onderweg naar Robbeneiland hadden we uiteraard een mooi zicht op Kaapstad en de Tafelberg.
Robbeneiland is een eilandje van ongeveer vijf vierkante kilometer voor de kust van Kaapstad. Robbeneiland is vernoemd naar de vele zeehonden die de Nederlandse kolonisten op het eilandje tegenkwamen. Nadat Jan van Riebeeck zich in 1652 in Kaapstad vestigde werd het eiland gebruikt als gevangenis door de VOC. Robbeneiland was een goede gevangenis vanwege de sterke stromingen, scherpe rotsen en het koude water rond het eiland. Autshumato van de Khoisan-stam, in het Nederlands ‘Harry die Strandloper’, was in 1658 de eerste gevangene op Robbeneiland. De laatste gevangenen werden in 1991 vrijgelaten waarna, na het einde van de apartheid in 1994, in 1996 de gevangenis gesloten werd. Tegenwoordig staat Robbeneiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Bezoek aan Robbeneiland, Kaapstad – Zuid Afrika
Aangekomen op Robbeneiland
Aangekomen op Robbeneiland liepen we richting de ingang van de gevangenis. We gingen onder een poort door en daar werden we opgevangen. Er stonden een aantal bussen waarin alle toeristen konden en daarmee gingen we eerst een tocht over Robbeneiland doen. Er zijn natuurlijk verschillende gebouwen op Robbeneiland waarin de gevangenen afgezonderd werden. Maar ook kun je er een kerk of huizen vinden waar de bewakers leefden.
De man die ons de historie over Robbeneiland vertelde gaf aan dat sommige gevangenen soms maanden in zo’n kleine ruimte afgezonderd werden. Dat is toch vreselijk! Als je nu kijkt hoe onze cellen eruit zien is het bijna een hotel!
De rijen met cellen op Robbeneiland, Kaapstad
Ook werd er onder zware omstandigheden werk verricht op Robbeneiland. Hierbij werd vermeld dat vele gevangenen hierbij om het leven gekomen. Op de volgende foto zie je de plek waar deze te gevangenen herdacht worden. Mensen liggen hier stenen neer in nagedachtenis aan de overleden gevangenen. Dit werd met name gedaan door voormalige gevangenen vertelde hij.
Helemaal aan de andere zijde van het eiland was een klein gebouwtje waar we een korte pauze hadden. Daar kon je koffie kopen en een toilet bezoeken. Daar waren ook enorm veel Ibissen te zien. Dit zijn beschermde, zeldzame vogels. Dan sta je daar te genieten van een vakantiedag. Je kijkt om je heen en staat op Robbeneiland waar je al zoveel over gehoord hebt. Het is toch moeilijk voor te stellen wat er dan allemaal voor dramatische gebeurtenissen hebben plaats gevonden. Het is voor ons, Nederlanders die opgroeien in alle vrijheid, zo moeilijk voor te stellen.
Toen we bij de gevangenis aankwamen gaf onze gids aan dat we vrij waren om de gevangenis in te gaan. Uiteraard had de man hierbij een mooie glimlach op zijn gezicht maar de waarheid van die zin was goed te voelen.
Informatiepanelen op Robbeneiland – Kaapstad, Zuid Afrika
Rondleiding ex gevangene Robbeneiland
Iets verderop werden we opgevangen door een ex gevangene. Hij ging ons in de gevangenis een rondleiding geven. Ik vond dat wel een heel aparte gewaarwording. Deze man ging ons uit eigen ervaring vertellen hoe het er aan toe ging binnen de muren van de gevangenis op Robbeneiland. Buiten vertelde hij over zijn tijd op Robbeneiland. Hij heeft er jaren gezeten en kon zich de details nog goed herinneren. Ook gaf hij aan dat hij het heel fijn vond om hier nu te staan en ons voorlichting te geven. Over hoe het nooit meer zou moeten zijn.
Bezoek de cel van Mandela op Robbeneiland, Kaapstad
De voormalig gevangene nam ons mee naar binnen en toen we uiteindelijk in een grote ruimte terechtkwamen, waar zo’n 30 gevangenen konden zitten vertelde hij over het leven binnen de muren. Ze hadden elk een bed en een kastje ernaast. De voormalig gevangene vertelde hoe de gevangenen met elkaar om ging. Hoe men ervoor zorgde dat je beter buiten kwam dan dat je erin ging.
Degenen die konden schrijven en lezen leerden dat aan degenen die dat niet konden. Als er eens een krant binnen kwam, via een bewaker, dan werd de informatie die er in stond behandeld. Er werd gedebatteerd over wat er aan de hand was en hoe men het zou aangepakt zou moeten worden. Op die manier werd er een duidelijke mening gevormd. Op die manier moest men nadenken en had men afleiding.
Ik vond het erg indrukwekkend dat men op deze manier de spirit hoog hield!
Binnenkant van een kastje naast een bed.
Na deze uitleg nam de ex-gedetineerde ons mee verder het gebouw in. We kwamen uit in de cellengang waar Nelson Mandela jaren lang gezeten heeft. In totaal heeft hij 18 jaar in deze gevangenis op Robbeneiland gezeten. Dit was van 1964 tot 1982. De cel waar hij zat was de enige cel waar nog een tafel en krukje stond. Dit ter illustratie over hoe het eruit zag, of had kunnen zien. Het blijft natuurlijk nog een beetje de vraag of die er ook stonden toen Mandela er verbleef.
We liepen er allemaal langs en iedereen nam een foto van die ene cel. De cel was niet groter dan bijna 2 meter bij 1 meter, schat ik. Het nummer 46664 kom je op veel souvenirs tegen als je bij het winkeltje bij de uitgang wat wil kopen. Dit is het detentienummer van Mandela geweest. Dit nummer staat nu ook symbool voor het aidsbestrijdingsproject wat Mandela startte.
466/64 – Souvenirs op Robbeneiland, Kaapstad
Diplomatieke antwoorden ex gevangene Robbeneiland
Weer buiten gekomen werden er nog een aantal vragen gesteld aan de voormalige gevangene. Hij wilde niet ingaan op vragen die met de regering hadden te maken. Over zaken die nu speelden liet hij zich niet uit. Er heerst altijd nog een angst om je te uiten over zaken die politiek gevoelig zijn en je vrijheid op welke manier in gevaar kunnen brengen. Als je dan jarenlang gedetineerd hebt gezeten op Robbeneiland kun je je daar misschien wel iets bij voorstellen.
Een angst blijft vele malen langer in het brein en lichaam voelbaar dan een goede daad. Hoeveel moet er gebeuren of hoeveel tijd moet er voorbij gaan voor dat zulke angsten opgeheven worden?
Wel gaf hij alleen aan hoe het er toen op Robbeneiland aan toe was gegaan en wat zij hadden gedaan om te overleven binnen dit regime. Ik vond dat wel apart. Hij gaf aan dat hij hier nu was om te laten zien wat er toen speelde en dat zijn mening van nu er niet toe deed. Hij heeft daar natuurlijk wel gelijk in maar ergens wil je dan toch altijd graag zijn mening horen.
Toen we weer weggingen zag ik weer die oude boot die in het begin van de haven van Robbeneiland lag. Dit was de boot waarop de gevangenen van en naar Robben eiland gebracht werden. Op foto’s die genomen zijn op de dag van de vrijlating van Mandela kun je deze zelfde boot zien.
Boek vast een ticket voor je bezoek aan Robbeneiland
Naast dat je Robbeneiland moet bezoeken tijdens je stadstrip aan Kaapstad is er natuurlijk veel te ontdekken in deze geweldige stad. Bekijk deze bezienswaardigheden Kaapstad dan eens ter voorbereiding.
Deel deze indrukwekkende historie zodat deze niet vergeten wordt
Wil je meer lezen van mijn Zuid Afrika reis?
De pinquins van Betty’s Bay – Zuid Afrika
Walvis Spotten in Hermanus Bay – Zuid Afrika
Township Tour in Knysna – Zuid Afrika
4 dgn trip met Safari – Zuid Afrika incl Kruger NP
Of ga met een 4WD door het gave Namibië?