Ga mee op zoek naar de eeuwenoude hunebedden in Drenthe, Nederland
|Omdat ik het steeds leuker vind om ook Nederland te ontdekken ging ik op zoek naar de eeuwenoude hunebedden in Drenthe. Deze oude historie die de hunebed vertelt is erg interessant om eens in te duiken. Deze hunebedden in Nederland liggen veelal in Drenthe en zijn echt het bezoeken waard.
Ga jij mee op zoek naar de hunebedden?
Waar liggen allemaal hunebedden?
De meeste, bijna alle, hunebedden liggen verspreid in de provincie Drenthe. 2 van de in totaal 54 hunebedden liggen in de provincie Groningen. Zoek je de precieze locaties van de hunebed?
Tijdens het wandelen van het Pieterpad kwam ik er eentje tegen in Groningen
Wat ligt er onder een hunebed?
Onder hunebedden zijn botten gevonden, deze waren afkomstig van menselijke resten. Ook zijn er andere voorwerpen gevonden, hiervan wordt gedacht dat dit meegegeven werd aan de overledenen. Onder grote hunebedden zijn botresten van meerdere personen gevonden wat erop wijst dat er meerdere personen in 1 graf werden begraven.
Kun je hunebedden gratis bezoeken?
Alle hunebedden zijn gratis te bezoeken. Ze liggen her en der in het Drentse landschap. Als jij de coördinaten hebt ga je er gewoon naartoe. Het enige waar je voor moet betalen als je het wil zien is het bezoekerscentrum met museum en stenentuin de Van Ewijcktuin in Borger. Er liggen duizenden stenen die in de ijstijd door het ijs meegenomen zijn vanuit Zweden, Noorwegen en die omgeving.
Hier vind je ook het grootste en best bewaarde hunebed. Deze grootste hunebed is alsnog gratis te bezoeken.
Ik had gelezen dat het hunebed bij Borger de grootste en mooist bewaarde was dus toen ik me bedacht deze route eens te rijden was dat de eerste hunebed die ik bezocht.
Op zoek naar de hunebedden in Drenthe, Nederland
Grootste Hunebed: D27
Toen ik het terrein op kwam lopen zag ik al snel waar ik moest zijn voor het grootste en best bewaarde hunebed. Onder een aantal eeuwenoude eiken zag ik enorme stenen opgestapeld liggen. Het was een lange rij…zoals ik de hunebedden van de plaatjes ken. Toen ik er voor stond voelde ik me best klein, door de grootte van het hunebed maar meer nog doordat het zo oud is.
Het staat er al eeuwen en hoeveel mensen hebben er al net zoals mij zo voor staan kijken? Welke rituelen zijn hier in die tijd uitgevoerd en hoe zagen die rituelen eruit? Hunebedden zijn er al sinds de Nieuwe Steentijd / Netlithicum. En dat was 5000 jaar geleden! Tussen 3400 en 3200 voor Christus. Ik kan me dat haast niet voorstellen!
De hunebedden in Drenthe
Ik was er vroeger wel eens geweest maar dat ik het me nog echt wezenlijk kon herinneren…nee.
Dus ik heb een aantal plaatsnamen opgeschreven en een route gedacht zodat ik een aantal van deze prehistorische bouwwerken kon gaan bezoeken. Al deze bouwwerken hebben een letter met een cijfer gekregen. De grootste is genummerd: D27.
Wat ook wel echt leuk is aan de hunebedden, je kunt er niets aan kapot maken. De stenen zijn zo groot en zo zwaar dat je er met je hele familie lekker op kan gaan staan en mooie foto’s kan maken. Het maakt niets uit, de stenen gaan echt niet rollen.
2025 aanvulling: Dit is nu anders – Je mag niet meer op de hunebedden klimmen
Maar ik kon natuurlijk wel even mijn hobby ook even uitoefenen en dus… Toen er niemand was maakte ik snel een yoga foto voor de hunebed 🙂
Feiten over de mooiste hunebed D27
Hunebed D27 is 23 meter lang en heeft 9 dekstenen. Ook heeft dit hunebed 4 poortstenen waarvan nog er 1 poort deksteen op zijn plek ligt. D27 is tevens het best bewaarde en mooiste hunebed van Nederland.
Locatie van D27 en het Hunebedden centrum Borger:
Adres: Hunebedstraat 22, Borger.
Het is natuurlijk super dat je op deze eeuwenoude hunebedden gewoon kan staan, met je hele familie en een mooie foto kan maken! Maar dat ga je dus nu niet meer meemaken sinds het verboden is om op dit hunebed te staan.
Waar ligt het grootste hunebed ter wereld?
Dat is niet in Nederland! Deze grootste hunebed ter wereld ligt bij het stadje Antequera. Helaas heb ik deze niet gezien toen ik in dit geweldige gebied van Zuid Spanje was. Deze hunebed is maar liefst 180 ton zwaar!
Trechterbekervolk – bewoners van de hunebedden
Het volk wat deze hunebedden maakte wordt Trechterbekervolk genoemd doordat zij bekers maakten wat deze vorm had. Het trechterbekervolk stamt uit de neolithische tijd en dan hebben we het over ca. 4350 tot ca. 2750 v.Chr. Het blijft nog altijd een raadsel hoe het volk deze grote stenen in de formatie kregen.
Rijden door Drenthe – Op zoek naar hunebedden
Om van het ene hunebed naar het andere te komen rij je door prachtig gebied en mooie idyllische dorpjes van de provincie Drenthe!
En dan zie je toch echt overal stenen liggen.
Klompen kom je uiteraard overal tegen 🙂
De Vijf van Bronneger (D21-25)
Nadat ik even wat informatie haalde bij het museum ben ik op pad gegaan. Ze vertelden me daar dat ik maar een klein stukje hoefde te lopen/rijden om bij een vijftal hunebedden te komen. Deze waren genummerd D21 tot en met D25 en lagen bij het dorpje Bronneger.
Ik had ze zo gevonden en als je van een leuke wandeling kan ik het aanbevelen om het lopend te doen. Ik had als doel om nog een aantal andere plaatsen te bezoeken en nam er dus niet de tijd voor. De omgeving is echt geweldig mooi, je ziet het glooiende landschap wat ontstaan is door de voortstuwende en smeltende ijskappen in de prehistorische tijd. Als je een wandeling maakt ga je natuurlijk mooi mee in de glooiende bewegingen en krijg je mooie kijkjes over het landschap.
Op zoek naar de hunebedden in Drenthe, Nederland
Hier kreeg ik een duidelijk zicht op de deksteen.
Hier was ik alleen en durfde ik op de hunebed een foto te maken 🙂
In het bos bij Exloo (D31)
Hierna heb ik Exloo bezocht, hier ligt nummer D31. Deze ligt midden in het bos, ook wel weer met de auto te bereiken. Nergens is een parkeerplaats gemaakt en dus de auto maar gewoon aan de kant gezet. Ik zag het meer gebeuren en lijkt geen enkel probleem te zijn. Voordat je bij het hunebed komt zie je een gletsjerdal. Ik kon het toch niet goed op de foto krijgen maar het gaf een geweldig beeld, kijkend over dat open stuk tussen de bossen met de grazende schapen.
Een stukje verder rijdt je het bos in en dan aan je linkerhand zie je een heuvel. Op de heuvel zie je een aantal stenen liggen. Toen ik er naartoe gelopen was zag ik nog 1 deksteen maar deze is er afgevallen. Boven op de heuvel is een open ruimte, een kring waar de stenen liggen, geeft toch wel echt een heel apart beeld. Op een korte afstand hebben ze een bankje geplaatst waar je even kan uitrusten en kan genieten van de sfeer die er hangt.
Op zoek naar de hunebedden in Drenthe, Nederland
Net buiten Odoorn (D32)
Gelukkig worden ze allemaal goed aangegeven met bordjes langs de provinciale weg. Ik had natuurlijk alle straatnamen in mijn navigatie ingevoerd maar je ziet ze niet liggen vanaf de weg en de paden ernaartoe zijn niet altijd goed te zien en te herkennen. Bij deze reed ik er ook al langs toen ik ineens zag dat ik het bordje passeerde. Toen ik terug keek zag ik ook wel een klein pad tussen weilanden door lopen naar een stukje bos.
In dat bos zag ik weer een open plek en daar lag een klein hunebed. Er lag nog 1 deksteen op zijn plek, de rest was ingestort.
In een klein bos bij Valthe (D34)
Als je op zoek bent naar de hunebedden in Drenthe zie je ineens wel de bordjes aan de kant van de weg. Ook dit betrof een pad waar je niet met de auto in mocht. Ik kon aan de overzijde op een brede en lange oprit mijn auto parkeren en ben gaan lopen. Ik liep tussen de gerst weilanden. Wat geeft dat een mooi gezicht als de wind daardoor heen waait. Ik zag de gerst halmen mooi meedeinen op de wind waardoor het weiland allerlei verschillende tinten groen/beige kreeg.
Aan het eind van het pad zag ik weer een stukje bos. Daarin zag ik de kleinste en minst goed bewaarde hunebed. Het was eigenlijk niet meer dan gewoon een aantal stenen die bij elkaar lagen.
Wat ik wel zag was een enorm weiland met hennepplanten, zoveel had ik er nog nooit gezien. Die worden waarschijnlijk voor de vezels verbouwd hier.
Als je zelf ook graag op zoek gaat naar de hunebedden van Drenthe kijk dan eens op deze pagina om een leuke route voor je zelf uit te stippelen.
Verblijven in Drenthe
Maak jij er een mooie mini vakantie van? Boek dan je overnachting bij De Koestal in Odoorn. Hoe leuk om zo in het Drentse landschap met zicht over de weilanden te verblijven.
Of deze prachtige locatie in Noord-Sleen? Een prachtig plekje in een voormalige smederij – De Hoefstal
Wil jij ook meer van Nederland ontdekken?
Wandelen op de Wadden – Rondje Texel
Mijn Mooiste Wandelingen in Overijssel
Ontdek Vesting Muiden en Forteiland Pampus
Een weekend zeilen in Friesland
Ontdek de stervormige vestingsteden van NL
En bezoek eens de molens van Kinderdijk
Als je nog meer hunnebedden wil zien is deze route een aanrader (alle 53 + de groningse 🙂 ) http://drentslandschap.24uurshop.nl/product/1788846/de-loop-langs-de-hunebedden
Super! Dank je voor de tip!