De Borobudur op Java, Indonesië

Het is alweer even geleden maar.. in januari 2012 bezocht ik de Borobudur op Java, Indonesië. Ik vond het geweldig om hier rond te lopen. Ik vond het geweldig om Azië mee te maken… ik begon pas net met reizen 🙂

Het is en voelt al weer als zo lang geleden …
maar tegelijkertijd is het ook zo kort…

The Borobudur on Java, Indonesia

Is het niet geweldig, die rijen stupas?

Ik vond de mensen geweldig en de omgeving was helemaal te gek. Ik kwam vanaf Jakarta en moest weer terug naar het eiland Bali. Toen vond ik dat toen al een hele onderneming. Dit was namelijk de eerste keer dat ik op de bonnefooi onderweg was… Iets waar ik nu mijn hand niet meer voor omdraai!

Als er een tempel is op Java die je niet mag missen is dat natuurlijk de Borobudur. Neem er de tijd voor zodat je de plateaus kan bewandelen en de eeuwen oude historie in je op kan nemen!!

The Borobudur on Java, Indonesia

De geweldige Borobudur

Als je zo aan het begin van dit pad staat en de tempel voor je ziet is hij best indrukwekkend! Hij is ook veel hoger dan ik me had voorgesteld.

Het zijn 9 plateaus en op elk plateau staan tientallen boeddha beelden.

The Borobudur on Java, Indonesia

Op het eerste plateau zie je veel bewerkingen in de stenen, je ziet ook de verschillende invloeden uit andere culturen en achtergronden, hindoe en boeddhisme. In de tijd dat de Borobudur gebouwd werden waren de heersers afkomstig uit dat geloof, nu is dat het moslim geloof.

The Borobudur on Java, Indonesia

The Borobudur on Java, Indonesia

De Borobudur, of Barabudur, is een uit de negende eeuw afkomstige Mahayana tempel van het boedhistische geloof. Hij staat in Mageland, centraal Java en is uiteraard UNESCO WORLD HERITAGE SITE.

De tempel is een gigantisch tantrische Mandala als je hem van bovenaf bekijkt.

The Borobudur on Java, Indonesia

The Borobudur on Java, Indonesia
Kledingvoorschrift:

Toen ik er kwam had ik een korte broek aan en moest ik een doek huren omdat dit net te kort was. Ik zie dat mijn knieen nog steedes zichtbaar is….dus zoveel te kort was het ook niet 🙂 Maar dit is wel iets om even rekening mee te houden. Als je een sarong of andere doek meeneemt zit je goed!!

Wist jij dat?

Er in totaal 72 boeddha beelden op de Borobudur staan?

Veel van die beelden staan in de stupas en zijn dus niet gelijk zichtbaar. Ze zeggen dat het geluk brengt als je een boeddha beeld aanraakt die in een stupa staat. Uiteraard heb ik dat gedaan. Ik heb dat jaar ook een super vakantie jaar gehad met maar liefst 11 weken op reis te zijn. Als ik nu terugkijk heb ik die in de jaren erna ruimschoots overtreft 🙂

The Borobudur on Java, Indonesia

The Borobudur on Java, Indonesia

Ik heb er best lang rondgelopen. Op een gegeven moment was ik mijn reismaatje kwijt, zij had het allemaal al lang gezien en zat beneden op mij te wachten. Ik probeerde nog een foto te krijgen met zo weinig mogelijk mensen erop.. Best lastig overdag bij zo’n tempel die iedereen gezien en bezocht moet hebben!

De mooiste foto vind ik alsnog deze onderstaande…
Die hangt nog steeds groot bij mij aan de muur!!

The Borobudur on Java, Indonesia

Naar de wereld kijken over de schouder van Boeddha

The Borobudur on Java, IndonesiaZie je de Merapi vulkaan op de achtergrond?

Het gebied rondom de tempel is jungle en dus een groene zee met hier en daar wat huizen ertussen. Er staat in de omgeving ook nog een andere tempel Prambanan. Deel van deze dagtrip was dat we ook deze gingen bezoeken. Het is ook een tempel, deze vind zijn oorsprong in het hindoe geloof en is ook uit de negende eeuw afkomstig. Het is de grootste van Indonesië en 1 van de grootsten in Zuid Oost Azië. De hoogste tempel is 47 meter hoog!!

The Borobudur on Java, Indonesia

The Borobudur on Java, Indonesia

The borobudur on Java

Ik heb een heerlijke dag gehad. Het is een unieke plek in de wereld die we allemaal een keer zouden moeten hebben gezien!!

Ben je bij de Borobudur op Java geweest? Wat vond je ervan?

Op zoek naar meer inspiratie over Indonesië?

Bezoek Samosir Eiland – Sumatra

Kookles bij Juwita’s Cafe – Samosir

Kamperen op de vulkaan Marapi – Sumatra

Touren door de Harau Vallei – Bukittinggi

De Orang Oetan bewonderen – Bukit Lawang

Of kan ik je inspireren om naar Sri Lanka te gaan?

Sigiriya, Lion Rock beklimmen + Dambulla, Sri Lanka

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!!
Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *