Avontuurlijk Overnachten op Forteiland Pampus – Muiden

Avontuurlijk overnachten op Forteiland Pampus? Dat wil jij toch ook? Het UNESCO werelderfgoed Forteiland Pampus zoekt naar manieren om energie neutraal te worden. Ze willen graag de bezoeker veel bieden maar willen daarbij niet een impact op het milieu achterlaten. Helemaal van deze tijd dus! Zij staan ervoor om vooral de bezoekers een leuke en leerzame ervaring te geven waarbij je leert over de achtergrond van dit interessante eiland maar ook dat je verder kijkt en nadenkt dan je neus lang is.

Het is natuurlijk hot de laatste tijd, we zoeken allemaal naar die unieke ervaring! Naar dat ene plekje waar nog niemand was… Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms vind dat we daar in doorslaan maar ik geef toe: tegelijkertijd wil ik ook graag een unieke ervaring!

Toen ik uitgenodigd werd door Forteiland Pampus om eens te overnachten op Forteiland Pampus was de keuze natuurlijk snel gemaakt. Ik overnachten op een onbewoond eiland wat een eeuwenoude historie heeft? Ja, natuurlijk wil ik dat!!

Avontuurlijk Overnachten op Forteiland Pampus

Yoga op Pampus
Voor Pampus liggen ruil ik dan toch even in voor wat Yoga 🙂

Een avontuur ga ik graag aan en al helemaal als dat op een plek is die ik nog niet zo goed ken maar die een interessante eeuwenoude historie heeft. Iedereen kent de zin Voor Pampus Liggen maar de meeste mensen die ik het vraag weten niet waar die vandaan komt. Ik wist dat natuurlijk ook niet..

Tijd om me daar eens in te verdiepen tijdens het overnachten op Forteiland Pampus!

 • Voor Pampus Liggen

Vroeger, voordat het forteiland gebouwd werd was er een natuurlijke zandverhoging daar waar Pampus nu was. Als de schepen, met hun vracht, dan de voormalige Zuiderzee in wilden varen dan kwamen zij vast te liggen tegen die zandbank. Ze moesten dan daar wachten tot het vloed was of dat ze een deel van hun lading al hadden ontladen waardoor ze minder diep in het water lagen en er overheen konden.

Als de schepen daar lagen te wachten lagen ze dus voor pampus. En aangezien er niet veel te doen was op de schepen lag de bemanning te niksen… Zo ontstond het spreekwoordelijke Voor Pampus Liggen.

Avontuurlijk overnachten op Forteiland Pampus
Maar uiteraard ga ik ook lekker relaxen 🙂

 • Pampus en Duurzaamheid

Toen het forteiland eind 19e eeuw gebouwd werd was het ook de bedoeling dat het zichzelf kon redden in oorlogstijd. Nu wil de stichting dat natuurlijk doorzetten. Het restaurant wat op het eiland is en het fortwachtershuis hebben nu overdag stroom en in de nacht is dat nog op een aantal plekken zo. Je kunt je voorstellen dat de koelkast uiteraard aan moet blijven.

Om deze stroom te genereren is er een dieselaggregaat die de stichting natuurlijk graag in zou ruilen voor een betere, minder milieu belastende manier.

Om dit te financieren is er een crowdfunding actie op gezet waarmee geld ingezameld gaat worden voor dit doel. Een van de manieren is dus het avontuurlijk overnachten op forteiland Pampus.

Forteiland Pampus Eend

 • Avontuurlijk overnachten op Forteiland Pampus

Dit hebben ze super leuk op gezet! Om te overnachten op Forteiland Pampus staan er 3 tenten op Pampus die je kan huren op de nachten die speciaal daarvoor gereserveerd zijn. Dan is er namelijk ook stroom in de keukentent en dan laten ze de deur naar de toiletten van het restaurant voor je open. Een douche is er nog niet….maar ook dit is een optie als er genoeg geld ingezameld wordt.

De tenten staan zo opgesteld dat je elkaar niet ziet en dus echt het gevoel hebt op een onbewoond eiland te zijn.

Avontuurlijk Overnachten op Forteiland Pampus
Zoals je ziet.. Geen andere tent in zicht alleen een groot fort achter ons!

Ik vond het een super leuke uitdaging en ging die graag aan!

Ik ging samen met fotograaf Jeroen (hoe handig!) naar het eiland om hier avontuurlijk te overnachten in een van de tentjes!  We namen om 13.30 uur de boot naar het eiland en hadden zodoende de halve middag nog om rond te kijken voordat het eiland zou worden verlaten door alle andere dagjes mensen.

 • Rondleiding door Forteiland Pampus

Maar ook hadden we zodoende tijd om nog een rondleiding mee te maken. Ruurd vertelde ons veel over de achtergrond en nam ons levendig mee in zijn verhaal. Er worden elk uur rondleidingen gehouden en ik kan dat zeker aanbevelen. De manier van leven en werken in de tijd van toen wordt je voorgespiegeld. Ook de verschillende perioden dat er gebruik van dit fort is gemaakt zal je verrassen…

Wist jij dat er in WWII ook gebruik van forteiland Pampus werd gemaakt?

 • Ken jij het begrip “Privaten”?

Ik kende het niet voordat ik op dit eiland de rondleiding volgde. Het zijn de toiletten die toch weinig privacy boden maar wel in grote getale aanwezig moesten zijn natuurlijk. Ik weet niet hoeveel mannen er werkten maar dat zullen er best wat zijn geweest.

Forteiland Pampus - privaten

Ruurd die ons de rondleiding vol passie gaf bood ons ook nog de mogelijkheid om tussendoor nog snel de ballonvaart mee te maken!

Rondleiding Pampus

 • Het geheime wapen van Amsterdam

Dit jaar is er een nieuwe attractie met als hoogtepunt de ballonvaart. Ik vond het echt super leuk om mee te maken. Er wordt je door aeronaut Leon Mary uit vervlogen tijden verteld hoe de Stelling van Amsterdam tot stand kwam. Waarom die gebouwd werd en wat de bedoeling ervan was.

Daarnaast zijn er in het fort nog een heel aantal andere interactieve kamers gemaakt die je laten ervaren hoe het was om in het fort te werken, hoe het leven in die tijd geleefd werd en hoe de omstandigheden er waren.

 • Droge Gracht om het Fort Pampus

Het fort heeft een droge gracht, heel strategisch aangelegd uiteraard. De droge gracht was er in vroegere tijden om de vijand, mocht hij dan toch zover gekomen zijn en in de gracht zijn dan zouden ze van alle kanten beschoten worden.

Nu wordt de gracht gebruikt voor een foto tentoonstelling van de gehele Stelling van Amsterdam. Al lopende door de gracht kom je langs elk fort wat in de Stelling van Amsterdam gebouwd is om Amsterdam te verdedigen. Deze Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie is maar liefst 135 km lang!

Forteiland Pampus

En dan wordt het stil na 17.00 uur op forteiland Pampus als de laatste veerboot terug naar Muiden is.

De Droge Gracht bij Zonsondergang

Kamperen op een onbewoond Eiland Pampus

Avontuurlijk Overnachten Forteiland Pampus - Muiden

 • Flora & Fauna Forteiland Pampus

Op het eiland zitten enorm veel zwaluwen. Het was een komen en gaan van de vogels die nu nog steeds druk waren met het voeren van kleintjes. Zo boven en nabij het water zitten natuurlijk veel insecten dus elke dag weer een feestmaal in de lucht voor deze snelle vliegers!

De zwaluwen van Pampus

In de groene rand rondom het eiland groeien veel verschillende planten. Ik hoorde van een vrijwilliger dat dit ooit in kaart was gebracht en dat ze daar een mooi overzicht van hebben. Wie weet komt die volgend jaar wel op het forteiland te staan zodat je ook in de natuur van Pampus op zoek kan gaan naar de, waarschijnlijk, unieke beplanting en insecten die zich ook op het eiland hebben gevestigd.

Flora en Fauna op Pampus

Forteiland Pampus Flora & Fauna
Genoeg groen op het eiland waar de dieren zich kunnen huisvesten

Overnachten op Forteiland Pampus

 • Onbewoond Forteiland Pampus

We hadden nog mooi de tijd om rond te wandelen. Het duurde nog even voordat alle stroom eraf ging en bepaalde ruimtes, met name de interactieve ruimtes, gesloten werden en dus konden we nog even rondneuzen. Hierna konden we nog in alle andere donkere ruimtes zoals daar waar de kogels werden gemaakt, daar waar de manschappen lagen te slapen en daar waar de enorme kanonnen hadden gestaan.

Het was stil, de wind waaide en het werd frisser op het eiland. Er is natuurlijk niets wat de warmte hier een beetje vasthoudt maar toen de wind ging liggen bleef het nog best lang fijn om rond te wandelen in alle rust.

En dan ben je alleen op het eiland en mag je genieten van een geweldige zonsondergang!

Met dank aan Jeroen van JeroenFotografie voor de geweldige drone foto’s

Koffie en de zonsondergang Pampus

 • Hoe regel jij dat je mag overnachten op Forteiland Pampus?

Er zijn een aantal nachten dit jaar voor de crowdfunding geweest waarbij de 3 tentjes verhuurd werden maar ook een aantal nachten tbv de crowdfunding waarbij je met je eigen tent kon komen en er dus vele tenten over het gehele fort verspreid staan.

Kijk hier voor meer info over de pampus nachten.

 • Veerboot Forteiland Pampus

Je kunt met de veerboot vanuit Muiden komen maar er is ook een veerboot die dagelijks vanuit Amsterdam naar Pampus vaart. Kijk voor actuele tijden en data even op de site van Pampus

Als je zelf een boot hebt kun je natuurlijk met je eigen boot aanmeren maar…. wees er dan wel op verdacht dat dit echt een forteiland is. Hou rekening met de ring van basaltblokken die er vroeger gelegd is om aanmeren tegen te gaan. Op de meeste nautische kaarten staat deze ingetekend… Lees meer hierover.

Veerboot Muiden - Forteiland Pampus

Pampus @ Zonsondergang

Forteiland Pampus - Muiden

En toen was het echt tijd om weer te gaan. Ik ben op mijn slaapdag (de dag na een nachtdienst) naar Muiden gereden en de volgende dag had ik weer een late dienst en moest ik dus om 14 uur mijn uniform weer aan hebben en in de briefing klaar zitten voor een dagje waakzaam en dienstbaar zijn. Hoe goed is die vrije tijd besteed!?!

I love my life!!

Vind jij deze tip leuk?

Of wil je helpen met de crowdfunding voor Pampus?
Deel hem dan voor anderen!

Zoek je nog andere inspiratie?

Hike het Hanzestedenpad – Overijssel

Paklijst voor Pelgrims

Bezoek de Hanzestad Kampen eens

Een weekend Zeilen – Friesland

Als jij gaat wandelen ben jij dan voorbereid?

Veilig Wandelen in de Natuur – Wat te doen bij Insectenbeten

Ik hoop dat jij net zo geniet dan ik van deze mooie wereld.

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *