Zinvol Wandelen in de Wadi Rum woestijn – Jabal Kharazah naar Al-Shakriya – Sectie 802 Jordan Trail

Zinvol wandelen in de woestijn is echt een must! Tijdens mijn eerste Zinvol Reizen Mindfulness Reis vond ik het dan ook echt van belang om een wandeling te realiseren. De Zinvol Reizen Mindfulness reis zou ons 6 volle dagen in een bedoeïenenkamp laten zijn en ons laten werken aan Yoga / Meditatie maar ook coachgesprekken voeren aan de hand van je unieke drijfveren. Lees meer.

Hoe fijn is het dan dat je ook een dag, de middelste dag van de Zinvolle Mindfulness week, er even uit bent? Even niet hoeft te denken over alles. Het mooie is dat je brein er onbewust wel mee door gaat. Zelf mag je even laven aan de grootsheid van de woestijn, de immense hitte van de zon en het leven zoals het ook op deze aardbol geleefd wordt. Als bedoeïenen trekkend door een woestijn.

Wandelen in de Wadi Rum - Jordanie - Jordan Trail sectie 802

Zinvol wandelen in de Wadi Rum woestijn

Toen ik op zoek ging naar een zinvolle wandeling in de woestijn kwam ik al snel uit bij de bekende Jordan Trail. Sectie 802 van deze Jordan Trail bracht mij wat ik wilde van deze wandeldag tijdens de mindfulness reis. Wandelen door de vlakte, maar ook de afwisseling van de bergen / rotsen waar je langs loopt en zo nu en dan even tussen verdwijnt. Deze etappe van de Jordan Trail had het allemaal!

Hoe ziet de Jordan Trail eruit?

De Jordan Trail loopt van bovenin Jordanie helemaal tot aan de Rode Zee bij Aqaba. De Jordan Trail is onderverdeeld in 8 secties. De eerste sectie begint in Um Qais, zoals gezegd helemaal bovenin Jordanië en de laatste sectie, nr 8, gaat tot aan de Rode Zee, Aqaba. Toen ik in 2021 in Jordanie was heb ik de poort gezien aan het strand van Aqaba.

  1. Um Qais tot Aljoun
  2. Aljoun tot As-Salt
  3. As-Salt tot Wadi Zarqa Ma’in
  4. 3 Wadis tot Kerak
  5. Al-Karak tot Dana
  6. Dana tot Petra
  7. Petra tot Wadi Rum
  8. Wadi Rum tot de Rode Zee

Jordan Trail eindpunt / startpunt op het strand van Aqaba
Deze foto nam ik in 2021, op de andere zijde stond Finish..

Al deze verschillende secties zijn onderverdeeld in verschillende wandel etappes. De eerste etappe van de 8e sectie begint in Humeima en  leidt je door het eerste deel van de woestijn naar Jabal Kharazah. Daar startte onze wandeling, bij de natuurlijke brug Jabal Kharazah. Hierna volgen nog 4 etappes voordat je de lengte tussen de Wadi Rum en Aqaba aan de Rode Zee hebt overbrugd.

Hoe lang is de Jordan Trail in totaal?

De gehele lengte van de Jordan Trail is 675 kilometer.
Als je hem helemaal zou willen doen ben je 40 dagen zoet, als je geen pauzes neemt dan..

Wandelen in de Wadi Rum - Jordanie - Jordan Trail sectie 802

In totaal zijn er 40 etappes beschreven om je de volle lengte van de 8 verschillende secties door te krijgen, van boven in Jordanië tot aan de Rode Zee.

Startpunt Jabal Kharazah – Jordan Trail

Na een kleine omzwerving kwamen we die ochtend uit bij ons beginpunt. Ons werd namelijk nog een inkerving vanuit de tijd van de Nabateeërs getoond en natuurlijk dronken we er een kopje thee in de bedoeïenentent die erbij staat. Jabal Kharazah is een natuurlijke brug die ontstaan is in steen / rots. Een mooi uitzichtpunt en fotogeniek plekje. Er waren nog wat andere toeristen en omdat we allemaal uitkeken naar de wandeling heb ik maar 1 foto genomen, zijn we er niet opgeklommen maar zijn gelijk op pad gegaan.

Wandelen in de Wadi Rum - Jordanie - Jordan Trail sectie 802

We liepen zo de wijde vlakte op van de Wadi Rum, immens beeld strekt zich voor je uit en ons zicht aan beide zijden werd afgeschermd op een paar honderd meter tot misschien wel een kilometer afstand met rotsen / rotswanden. Afstanden inschatten vind ik lastig in de woestijn, er is weinig waar je meters aan kan afmeten en je zicht gaat al snel kilometers ver.

Zonder er ook te veel over na te denken beginnen we te wandelen achter onze gids aan.

Wandelen in de Wadi Rum - Jordanie - Jordan Trail sectie 802

Mohammed, onze gids, is een jonge vent en kan een aardig woordje Engels. Hij vertelt graag over zijn passie, paardrijden in de woestijn, het in de woestijn zijn en leven. Trots toonde hij ons een foto van zijn zoontje, net 4 weken oud.. Mohammed is opgegroeid in de woestijn en werkt al jaren als gids op wandelingen en paard- en kameeltochten door de Wadi Rum woestijn.

De leegte, de ruimte – het doet wat met je

Eerst loop ik een tijdje alleen, iedereen pakt zijn tijd, zijn eigen plekje op deze tocht. Reflecterend op de woestijn, toch ook nog op de dagen hiervoor waarin we inzicht kregen in de valkuilen die we op ons levenspad telkens weer voor de kiezen krijgen. Valkuilen die nu ineens toch een logische achtergrond hadden waardoor we die in de toekomst eerder kunnen herkennen en teleurstelling kunnen voorkomen.

Lunchpauze – Zinvol Wandelen in de Wadi Rum

Na een tijdje komen we dichterbij de rotsen die in de verte leken te zijn en lopen we een weg in. Ineens bevinden we onszelf in een smalle kloof tussen rotsen en vele groene bosjes. De woestijn is natuurlijk een grote beige zandbak waar weinig groen is maar op sommige plekken krijgen de bosjes toch genoeg schaduw en beschutting om wat groter te worden. Ik vind dit een prachtig plekje tijdens het zinvol wandelen in de Wadi Rum woestijn.

Wandelen in de Wadi Rum - Jordanie - Jordan Trail sectie 802

Als we dit mooie stukje van de Jordan Trail uitkomen kijken we weer over een eindeloze vlakte van goudgeel zand met aan de horizon de rotsformaties die zo bekend zijn van de Wadi Rum. We beginnen weer aan een lange tocht over deze lege vlakte. Als we halverwege zijn worden we ingehaald door Abdullah, hij rijdt namelijk met ons mee op afstand uit veiligheidsoverwegingen.

Hij vraagt me wanneer ik wil lunchen, het kan over een half uur ongeveer of evt daarna maar dan is het nog 1.5 uur verder. We zijn er wel aan toe en dus besluiten we nog een half uur te lopen. De rots waarvan ik vermoed dat de pauzeplek moet worden zie ik al in de verte en de gids die met de twee andere gasten verderop loopt zie ik ook langzaam die kant op bewegen.

Wandelen in de Wadi Rum - Jordanie - Jordan Trail sectie 802

Als we dichterbij komen geeft mijn wandelmaatje van dat moment ook aan dat ze een beetje de energie uit haar voelt lopen en dat ze schaduw, eten en wat rust nodig is. Hoe fijn dat we dan ook bijna bij de pauzeplek zijn. En dat als we er aankomen bij de pauzeplek de kleden al op de grond liggen met wat fijne kussens zodat we gelijk neer kunnen ploffen. Een fijn windje waait er en als je dan zo in de schaduw zit, schoenen uit hebt, terugkijkt op je inspanning dan kunnen we alleen maar blij zijn.

Voetjes even hoog, lekker uitrusten in de middagpauze tijdens de Jordan Trail Wandeling in de Wadi Rum - Jordanie

Met een grote glimlach zitten / liggen we allemaal te genieten van deze dag.
Volop genieten van deze zinvolle wandeling in de Wadi Rum woestijn.

Wandelen in de Woestijn - Jordan Trail Zinvolle Woestijn wandeling
Aardappelpuree met kruiden en ei, heerlijk gekruide tomatenmix, komkommer en lekker Arabisch brood. Wat lekker zeg!

Middagdeel Zinvol Wandelen in de Wadi Rum

Als we verder wandelen gaan we naar een fantastisch uitzichtpunt over de Valley of Colors. Deze vallei heeft gediend als decor voor verschillende films, met name omdat het doet denken aan een maanlandschap. Maar voordat we bij deze vallei uitkomen moeten we omhoog, een enorme zandduin op. Langzaam beginnen we deze grote zandduin op te lopen. We voelen het zand in onze schoenen kruipen, zakken lekker in het mulle zand weg en langzaam maar zeker komen we hoger. Ons uitzicht achter ons wordt prachtig. Als we terugkijken zien we onze voetstappen die het pad laten zien wat we net bewandeld hebben.

Halverwege krijg ik ook steeds meer zicht over de vallei waar we naartoe gaan. Halverwege maak ik een van mijn mooiste foto’s de vallei in. (De eerste foto in dit blog)

Langzaam krijg ik een geweldig zicht over de Wadi Rum - Zinvol Reizen
Gids Mohammed die een mooi spoor voor ons achterlaat

Wandelen op de Jordan Trail in de Wadi Rum

Valley of Colors – Wadi Rum

Ik zie de verschillende enorme rotsen die hoog uit de grond omhoog torenen in verschillende gradaties achter elkaar. Door wat in te zoomen krijg je dat perspectief van de afstand met het zicht ook op die achtergrond. Dit is echt mijn favoriete foto van deze dag, als ik nu naar de foto kijk vraag ik me zelf af waarom ik niet langer heb stil gestaan bij dat moment.

Reflecterend op het leven – Zoals je kort mag genieten van dit soort geweldige uitzichten omdat ze veranderen op het moment dat je doorloopt reflecteer ik ook terug naar mijn leven…kort genoot ik optimaal van momenten in mijn leven. Maar omdat ik door blijf groeien en ook door wil gaan verandert je omgeving, dat wat je ervan verlangt en dat wat je blij maakt.

Langzaam krijg ik een geweldig zicht over de Wadi Rum - Zinvol Reizen
Wat een magnifiek uitzicht!

Bovenop hebben we een heerlijk briesje, we genieten van de grootse uitzichten en dan is het toch echt tijd om ook weer naar beneden te gaan. Ook nu is het weer het mulle woestijnzand waar we ons in kunnen laten zakken en langzaam, half rennend, gaan we weer naar beneden. Wat een leuk en mooi stukje dit!

Langzaam krijg ik een geweldig zicht over de Wadi Rum - Zinvol Reizen

Jordan Trail sectie 802 Jabal Kharazah naar Al-Shakriya - Zinvol Reizen
En dan weer naar beneden in het mulle woestijnzand

Beneden zoeken we allemaal een steen uit om even op te zitten. We trekken eerst onze schoenen uit en kloppen het gele, fijne woestijn zand eruit.

Hierna lopen we over de vlakte van de Wadi Rum verder. Onder de indruk van de leegte na zo’n indrukwekkend uitzicht lopen we weer in het grote niks. Na een tijdje komen we uit bij een hoge wand, daar nemen we bij de auto die ons ondertussen weer heeft ingehaald, een korte pauze. Er wordt ons verteld dat we op de plek zijn die als decor heeft gediend voor vele bekende films, bijv. Aladin, Dune, Star Wars en The Martian.

Jordan Trail sectie 802 Jabal Kharazah naar Al-Shakriya - Zinvol Reizen

Ook krijgen we de vraag of we op dit mooie punt willen stoppen of dat we de woestijn echt uit willen lopen richting het dorp. Het echte eindpunt van deze wandeling: Al-Shakriya. Een van de dorpen die zich in de Wadi Rum bevinden.

Eenduidig wordt daar op geantwoord, we gaan door tot het eind. Het is warm, we zitten onder het stof maar de pas zit er nog heerlijk in en iedereen is vastberaden om de 15 km zinvol wandelen in de woestijn ook echt af te maken. Een prachtige uitdaging die we na een klein uurtje over de vlakte wandelen allemaal met een voldaan gevoel volbrengen.

Net voor Al-Shakriya waait het zand op - Jordan Trail sectie 802 - Zinvol Reizen

Als we dan bijna bij de auto komen lijkt er nog even een zandstormpje op te laaien maar gelukkig gaat deze weer liggen voordat we er zijn. In de schaduw van de auto rusten we nog even, drinken wat water en gaan met een super voldaan gevoel richting ons bedoeïenenkamp in de woestijn.

Jordan Trail door de Wadi Rum – Jordanie

Zou jij ook wel zo’n uitdagende wandeling willen doen?

Sla deze wandeling op als inspiratie voor jouw reis naar Jordanië

Meer weten over zinvol wandelen in de Wadi Rum woestijn?

Zelf deze wandeling regelen?

Wat een heerlijke uitdaging vond ik het. Even helemaal wat anders, uit het kamp, uit je comfortzone door gewoon 15 km in de brandende zon te wandelen… Maar, met goed insmeren en genoeg water, heel goed uit te houden.

Ik boekte deze trip bij Brenda van Jordan Desert Journeys. Zij woont al jaren in Jordanië en heeft tientallen reizen georganiseerd in samenwerking met de lokale bevolking. Het veiligheidsaspect wordt goed in acht genomen en samen spreek je goed af wat jij zoekt bij deze wandeling.

Bedoeïenenkamp in de Wadi Rum?

Ik ben nu een aantal keren in de Wadi Rum geweest. Desert Magic Camp & Resort is een mooie mix van luxe maar ook nog wel echt een bedoeïenenkamp. Je ziet ook veel domes waar je in kan verblijven, geen traditionele tenten meer dus. Ik vind juist het traditionele aspect aan de woestijn zo fijn en leuk.

In het kamp van Desert Magic Camp heb je verschillende ruimtes waar je kan zitten, gewoon op stoelen wat wij kennen maar ook liggen in een traditionele tent of in de oude lobby op lange banken langs de kant. De tent waarin je verblijft heeft alle luxe zoals een echt bed en eigen badkamer. Bij voldoende gasten zullen ze in de avond een avondmaaltijd bereiden in de Zarb, een ondergrondse barbecue waarin vlees, aardappel en groenten worden bereid.

Desert Magic Camp - Wadi Rum Jordanie - zinvol wandelen op de Jordan Trail

Alle tenten hebben natuurlijk een groot raam en terras zodat je van de woestijn kan genieten.
Boek je overnachting ook bij Desert Magic Camp

Zinvol Wandelen in de Wadi Rum woestijn
Sectie 802 – Jabal Kharazah naar Al-Shakriya

Nieuwsgierig geworden naar de Mindfulness reis van Zinvol Reizen?
Volgend jaar zijn er weer twee data gepland, lees er alles over en meld je aan!

Zoek je meer wandel inspiratie?

In 2019 liep ik in Nepal de Poon Hill Trek in 8 dagen

Zoek je het avontuur in Canyoning? Ga naar de Snake Canyon in Oman

Avontuurlijk wandelen op de Sierre Tramuntana op Mallorca

Wandelen door de theeplantages van Cameron Highlands in Maleisie

Zoek je de uitdagingen van een wadi op in Jordanië of Oman? Lees dan de volgende blog eens

Wandelen in een Wadi – Oman en Jordanië – Avontuurlijk wandelen in het Midden-Oosten

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik doe

Voeg een reactie toe

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *