15 tips voor jouw Stedentrip Trondheim / Bezienswaardigheden Trondheim – Noorwegen
|Even er tussenuit? Boek een retourtje Trondheim – Noorwegen en bedenk je wat je gaat doen tijdens je stedentrip Trondheim. De stad Trondheim in de regio Trondelag heeft veel bezienswaardigheden en je kunt je er een aantal dagen prima vermaken! Wist jij dat je dagelijks meerdere malen naar Trondheim kan vliegen vanaf Amsterdam? De tijden zijn super en ik vloog namelijk om 14.30 uur wat wil zeggen dat ik mijn diner al op een terrasje van Trondheim kon doen! Het is namelijk maar 2 uur vliegen.
Ik deed het toch iets anders want ik ging eerst een aantal dagen wandelen. Ik wandelde een stukje van de bekende pelgrimsroute St. Olavroute die vanuit Selanger – Zweden eindigt na 580 km in Trondheim bij de bekende Nidaros Kathedraal. Deze zal dus ook zeker op je lijstje van Bezienswaardigheden in Trondheim staan!
Wist jij dat de stad met 193.000 inwoners de twee na grootste stad van Noorwegen is? Dit heeft deels te maken met de 30.000 studenten die er wonen! De stad is al eeuwen in gebruik wat blijkt uit het feit dat Harald I Haarfaagre bij de monding van de Nidelva tot koning werd uitgeroepen. De rivier Nidelva loopt door de stad en brengt je bij het tweede hoogtepunt van deze stad: Gamle Bybro.
15 tips voor jouw Stedentrip Trondheim – Noorwegen
Op uitnodiging van de regio Trondelag, waarin Trondheim (Noorwegen) ligt, mocht ik deze citytrip maken. Hoe leuk is dat! Dit maakt dan al het harde werken dubbel en dwars waard!
-
Stadstour Trondheim
De oude binnenstad is echt geweldig om door heen te slenteren. Ik kan je ook aanbevelen om een stadstoer te doen om zo iets meer van de oude stad te weten te komen. De oude binnenstad was vroeger helemaal van hout gebouwd zoals alle huizen in die tijd. Totdat de grote brand een heel deel van de oude binnenstad verwoeste. Deze brand wordt de Hornemann brand genoemd. Het is nooit officieel vastgesteld maar deze familie wordt er wel voor verantwoordelijk gehouden dat de brand die in 1681 door de stad woedde bij hen in het bedrijf begon.
Na deze brand werden houten huizen verboden. Door dit verbod zie je een verscheidenheid aan hout en steen door elkaar gebouwd. Het Hornemann bedrijf zit aan het centrale plein, Trondheim Torg (Torvet).
De stadstoer door het centrum van Trondheim die ik deed eindigde in het mooie Bakklandet.
Wist je dat je kunt zien welke straten het oudst zijn? Als de straat een Vei of Veita is dan is het een oude straat. Na de grote Hornemann brand zijn de straten breder gemaakt en vanaf toen werden de straten Gata genoemd. Ik denk dat je de meeste straten zo wel herkend door hun ondergrond, mooie uitgesleten stenen en rijsporen!
-
Oudste straat van Trondheim
Jorgensveita
Deze ligt gelijk naast het oude weduwehuis van Angel, deze zie je links in de foto. Thomas Angel is een rijke weldoener van de stad. Er is veel naar hem benoemd en veel ook aan hem te danken want hij liet zijn vermogen na aan de stad. Hij liet daarbij wel een lijst achter waarin beschreven staat waar hij het geld voor bedoelde. Tegenover het weduwehuis staat een groot beeld van de weldoener Thomas Angel.
Navigeer zelf naar de St Jorgensveita – GPS
-
Bakklandet
Dit is wel echt de top bezienswaardigheid van Trondheim! Hier moet je echt doorheen lopen en de straatjes erom heen even mee pakken. Ik heb er ook nog even een lekkere cappuccino genomen en was er op de 3 dagen dat ik in Trondheim was toch elke keer weer te vinden.
Wat een fotogeniek stukje stad zeg!
In de straatjes hebben alle huizen super kleuren die het geheel echt af maken. Ze zijn echt stuk voor stuk nog perfect onderhouden en lijken allemaal uit dezelfde oude vervlogen tijd te stammen. Dit plekje samen met de Gamle Bybro was wel echt mijn favoriete plekje.
Tip: Kun je het niet zo gauw vinden zoek dan in Google Maps de straten Nedre Bakklandet of Nygata op!
Ga je ook wandelen in Bakklandet? – GPS
-
Gamle Bybro – Oude Brug
Toen ik de laatste meters van mijn pelgrimstocht liep kwam ik ook over deze brug de stad binnen. Je raakt eigenlijk gelijk betoverd door de mooie gietijzeren boog en als je daar even stil staat valt je oog al snel op het volgende hoogtepunt in dit lijstje van 15 tips voor jouw stedentrip Trondheim.
Eeuwenoude Historie in Trondheim
Navigeer zelf naar deze mooie historische brug en geniet van het kleurrijke uitzicht op de historische werf Gamle Bybro – GPS
-
Historische werf
Aan beide zijden van de Nidelva rivier zijn de oude gebouwen nog in redelijk goede staat te bezichtigen. Deze hangen boven de rivier deels en staan op eeuwenoude heipalen. Vanaf de brug natuurlijk suepr goed te bewonderen.
Tip: Als je de historische werf wil zien vanuit een frontaanzicht dan kan dat ook. Overal zijn bankjes geplaatst langs de rivier zodat je even kan zitten met dat geweldige zicht op die huizen.
Het mooie is ook dat ze allemaal nog in gebruik zijn. Door de stadstour weet ik dat je aan de stadskant niet mag wonen.. Dit komt door de brand waar ik het eerder over had en ze waren bang dat er brand kwam als er ook geslapen zou worden. Bedrijven mogen er zitten en die zitten er dus ook volop.
Aan de andere zijde, vroeger de arme zijde, vonden ze het minder erg als er brand kwam. Daar verloren ze meer….met de armen zijn ze minder voorzichtig werd er gezegd.. En dus mag daar wel geslapen en dus gewoond worden. Die regels gelden nog steeds vandaag. Dat wil dus wel zeggen dat dit een super duur stukje Trondheim is geworden omdat het natuurlijk een uniek stukje is om te wonen. Dit is de straat Bakklandet!
Wist jij dat de politieagenten in Noorwegen, net als Engeland, Ierland en Australie niet bewapend zijn? Er zijn wel wapens maar die liggen in een veilig depot en kunnen als het nodig is gedragen worden.
15 tips voor jouw stedentrip Trondheim
-
Sykkelheisen trampe
Wist je dat fietsen erg gestimuleerd wordt in de stad? Omdat de stad toch deels op een heuvel ligt is er een heuse fietslift gemaakt. Ik vond het echt super om te zien maar zag ook dat veel mensen het trucje niet gelijk onder de knie kreeg.
De kunst is dat je goed met je lichaamsgewicht voorover hangt en je met een voet je laat voortduwen. Het zal best zwaar zijn maar het scheelt je een flinke heuvel op fietsen!
Wel leuk om te weten dat het de enige fietslift ter wereld is!
Ga ook even kijken bij deze sykkelheisen trampe – GPS
-
Kristiansen Fort
Als je deze heuvel bij de Sykkelheisen trampe op loopt kom je bij een park uit waar je het pad moet volgen naar boven en dan kom je uit bij Kristiansen Fort.
Ik was hier vroeg in de ochtend al en had een geweldig uitzicht over de stad. Nadat ik er even zat werd het iets drukker en ging het fort open. Je hebt er vrij toegang om in het oude huis even een kijkje te nemen. Er is een voorstelling over de achtergrond van de stad en de verdediging ervan. Ik vond het super om hier een uurtje in totaal rond te wandelen en even te zitten op de bankjes en te genieten van het uitzicht en de rust.
Als je via de andere kant terug loopt naar het centrum van de stad Trondheim kom je langs de universiteit. Deze wordt in de volksmond ook wel Hogwarts genoemd. Dit is natuurlijk de school van Harry Porter en ja…je ziet zeker wel enige gelijkenis…
Wandel ook naar het Kristiansen Fort en krijg het mooie uitzicht over de stad. GPS – Kristiansen Fort
- Norwegian University of Science and Technology
Als je de weg naar beneden volgt kom je weer bij de Nidelva rivier uit en als je daar de brug oversteekt en rechts aanhoudt kom je bij de volgende bezienswaardigheid uit van Trondheim. Even om je een beeld te geven van hoe ver we dan weg zijn geweest: dit is hooguit een kwartier wandelen. Heel ver is het dus niet uit het centrum maar wel even door een lokaal stukje Trondheim, net buiten het toeristische gedeelte.
Wil jij ook even een blik werpen op deze universiteit? GPS University of Science
Bezienswaardigheden Trondheim – Noorwegen
-
Cathedral Nidaros
De kathedraal is een van de meest historische plekjes van de stad. Hier ligt natuurlijk Sint Olav begraven nadat hij heilig verklaard was toen bleek dat hij nog fris en fruitig erbij lag nadat hij al een jaar begraven was in Stiklestad.
Lees hier meer over die achtergrond.
Ik heb in de kathedraal zelf uiteraard even gekeken, dit is niet meer gratis maar vond ik wel even de moeite waard. Er is een heel mooi lichtinval in de kathedraal door de glas in lood ramen. Ook zijn er verschillende tentoonstellingen die je kan bekijken. De kerk die er links aan de zijkant staat is de kerk waar ik de pelgrimsdienst heb meegemaakt. Als je als pelgrim de stad Trondheim binnen komt lopen moet je dat ook zeker even doen!
Midden in het centrum vind je de Nidaros Domkerk – GPS
-
St olavskilden ( St. Olavsbron)
Als je een aantal dagen of weken pelgrim bent geweest en aan komt op het eindpunt moet je natuurlijk ook even langs de bron van waaruit Heilig water stroomt. Deze is begonnen bij het graf van St. Olav in de kathedraal en ze hebben het water nu herleidt naar dit punt. Er is een mooi plekje gemaakt zodat je even kan zitten en het waterpunt is zo gemaakt dat je er makkelijk even wat van kan drinken.
Navigeer naar de St. Olavsbron – GPS
-
Munkholmen Fort
Een middag de zee op is natuurlijk nooit verkeerd! Ga dus tijdens je stedentrip Trondheim ook even de stad uit. Het Munkholmen Fort wat je voor de kust ziet liggen biedt je natuurlijk de perfecte kans om even het 360 graden panorama zicht van de zee op te zoeken.
In het Munkholmen fort heb ik ook een rondleiding genomen. Als je die niet boekt dan kom je het fort niet in en dan mis je toch wel de essentie van dit eiland. Heb je daar geen zin in dan kun je altijd lekker zonnen en badderen. Vele Noren komen hier alleen voor dat en ik kan het me goed voorstellen. Het eiland is in privé bezit en heeft dus nog niet echt het karakter van een monument.. op het fort na wat dus niet meer vrij toegankelijk is.
Voor de kust van Trondheim vind je dit Munkholmen Fort – GPS
-
Sverreborg museum
Zie hoe de Noren, eh.. de Vikingen vroeger leefden! Er zijn een heel aantal oude kerken, huizen en andere gebouwen overgehaald en weer opgebouwd zoals zij in originele staat waren. Dit geeft je een mooi beeld van hoe het er in de verschillende delen van Noorwegen vroeger geleefd werd. Echt wel de moeite waard om hier even naartoe te gaan en rond te lopen.
Het museum ligt op een berg en geeft je als je helemaal naar boven loopt nog even mooi uitzicht over de omgeving vanaf een voormalig fort waar alleen nog wat dikke oude muren van over zijn gebleven.
Dit museum kun je goed combineren met de volgende wandeltocht!
Actief tijdens je stedentrip Trondheim
-
Lian – Trondheim: St Olavsleden
Even een dagje de natuur in is altijd een goed idee! Wat dacht je van de laatste etappe van de st olavsleden. Deze dag liep ik samen met Mattias van de overkoepelende organisatie van de St. Olavsleden. Hij nam mij mee op de laatste etappe van de Olavsleden die vanuit Olso loopt. Er zijn verschillende Olavsleden en deze kwam dus vanuit een andere zijde Trondheim binnen lopen.
We gingen met de tram GråkallBanen naar het eindpunt Lian om vanuit daar te gaan hiken. De trail is goed te doen in een middag. Het was zo’n 8 km langzaam afdalen naar de kust.
-
Lade Trail
Deze Lade Trail is 14 km langs de kust met geweldige uitzichten over de fjorden en langs heerlijke strandjes om te relaxen. Hij loopt een heel stuk met de laatste etappe van de st olavsleden die ik liep.
Tip: Als je een strandje ziet wat fijn lijkt en waar je kan liggen en heerlijk kan relaxen doe dat dan. er zijn vele stukken langs de kust waar dit niet kan. Voor je het weet ben je ook weer in de stad en heb je je kansen gehad 🙂
-
Shoppen in Trondheim
Wil je shoppen tijdens je stedentrip Trondheim? Ga dan naar de volgende straten: Olav Tryggvasonsgate en Sondre Gate.
Dit zijn lange en brede straten waar de grote ketens allemaal vertegenwoordigd zijn. Je kunt er (merk)kleding, outdoor artikelen en al je souvenirs scoren!
-
Hell Station
Het ligt iets uit de stad Trondheim maar geeft je wel een goede reden om eens te kijken. Het bordje van dit station is wereld beroemd door zijn tekst!
Zoals ik al eerder zei is een dagje uit de stad tijdens je stedentrip Trondheim helemaal niet verkeerd. Ga lekker met de trein en laat je langs de vele fjorden gaan en geniet van heerlijke uitzichten. Je kunt altijd even uitstappen bij een andere stop om nog een stuk langs de kust te lopen, bijvoorbeeld vanaf Vikhammer. Vanaf daar loopt namelijk de laatste etappe die ik liep van de st olavsleden.
Uit eten en hapjes tijdens je stedentrip Trondheim
-
Uit eten in Trondheim
Tijdens je stedentrip moet je ook op zoek gaan naar lekker eten natuurlijk. Jij gaat toch niet elke avond bij hetzelfde restaurantje naar binnen? Nou dat doe ik ook niet!
Ik had geluk want ik was er tijdens het Sint Olavsfeest. Dat wil zeggen dat er in de hele binnenstad tentjes waren die lokaal eten uit de hele regio Trondelag aanboden.
- Trondersk Food Festival – Trondheim
Elk jaar weer aan het eind van juli wordt de stad omgetoverd tot een groot Food Festival. Je kunt er de heerlijkste gerechten krijgen en ik heb er een aantal fijne proeverijen gedaan 🙂
- Bula Bistro – Prinsens Gate 32
Ik heb op uitnodiging gegeten bij Bula Bistro en dat was zeker de meest geweldige ervaring die je kan hebben in een restaurant in Trondheim!
De chefkok is Reneé Fagerhøi en zij heeft het programma Norway’s Top Chef gewonnen! Ik snap helemaal waarom. Het eten is geweldig en ze heeft een super persoonlijkheid! Na het programma heeft ze haar eigen restaurant geopend. Het is een super leuke, positieve meid die geweldig eten voor je klaar maakt met haar team van jonge enthousiastelingen.
Ze houdt van authentiek en goed, lokaal eten met een twist, heerlijk!!
Ze heeft een uniek concept. Je kunt er kiezen uit 5 gangen of meer maar niet uit welke gerechten. Dat wat ze heeft aan producten bereid ze en dat doet ze op een hele eigentijdse manier met het behoud van al het goeds uit het verleden. Je zal zeker niet teleurgesteld zijn. Het enige wat je dus aan kan geven is wat je liever niet eet en daar zal ze rekening mee houden.
Ik hou niet van wijn en dus hadden ze voor mij de meest lekkere sapjes. Bij elk gerecht kreeg ik bijna een ander smaakje wat goed paste bij het gerecht. De wijnen werden dus ook bijna elk gerecht aangepast en goed uitgelegd qua smaak en achtergrond.
- Cowsea – Ferjemannsveien 12
Mooi restaurant met een geweldig plekje aan het water. Dit restaurant zit naast de brug Bakke Bru. Dat is de brug die je ziet vanaf de oude brug (Gamle Bybro) als je naar de zee kijkt. Je kunt hier heerlijk hangen op het terras en lounchen in hun banken. Ik heb hier in de middag heerlijk gezeten en een cappuccino gehad. De sfeer vond ik heerlijk zo aan het water.
Tip: Als je ergens gaat eten is het normaal dat je zelf naar binnen gaat om je bestelling te doen. Je betaald dan ook gelijk en geeft je tafelnummer op. Het eten en drinken wat je besteld hebt wordt dan vanzelf bij je gebracht!
- San Sebastian – Kongens Gate 16
Dit restaurant heeft meerdere vestigingen in de stad zitten. Tapas kun je mij altijd blij mee maken en dus ben ik hier een avondje geweest. Ik zat heerlijk op het terras op een schapenvacht en heb er heerlijk een aantal gerechtjes proeven.
- Dognvill – Munkegata 26
Dichtbij het plein Torg vind je dit restaurant. Je kunt er heerlijke hamburgers kopen als ik iedereen moet geloven. Dit restaurant staat er namelijk bekend om. Toen ik er een aantal avonden langs liep zat het telkens bomvol.
Een veel geziene betaalwijze in Noorwegen is VIPPS. Op deze manier kun je veilig via een app betalen bij de meeste winkels en restaurants. Besta handig dat je zelfs je pinpas niet meer bij je hoeft te hebben. Het is een app en is vergelijkbaar met het tikkie wat wij kennen alleen ben je elkaars mobiele nummer zelfs niet nodig, je voert een code in die je krijg en geeft akkoord in de app.
- Egon – Kongens Gate / Prinsens Gate
Verschillende restaurants over de hele stad. Hier ook heerlijk gegeten en gezeten op een schapenvelletje op het terras en gewoon genoten van het langslopende publiek en een relaxte avond.
En waar ga jij slapen tijdens je stedentrip Trondheim
-
Accommodatie Trondheim
Als pelgrim slaap je natuurlijk hier. Ik heb mijn nachten dus ook hier doorgebracht. Heel prima hotel, ik had een eigen kamer maar je kan uiteraard ook op een slaapzaal terecht zoals te doen gebruikelijk is tijdens een pelgrimstocht.
Het ontbijt is uitgebreid genoeg dat er voor een ieder wat is. In de aankomsthal mag je ten alle tijde een kopje koffie of thee maken.
De plek is ook strategisch heel handig om de stad te verkennen. Je zit net achter de kathedraal, aan de Nidelva rivier. Als je naar buiten loopt en het water over kijkt dan zie je de oude Gamle Bybro al waar je aan de andere kant het geweldige Bakklandet in loopt.
- Air B & B Bakklandet
Een Air B&B is voor mij bijna nooit een goede optie. De enige keer dat ik in een Air B&B zat was ik met een collega en haar gezin in KL. Als je alleen bent en alsnog voor de gehele locatie moet betalen is het niet praktisch maar ga je met twee of meer op reis dan kan ik je deze plek wel echt aanbevelen. Collega Marjon zat met haar man Piet gewoon midden in geweldige Bakklandet met uitzicht op de Fietslift.
Hoe mooi is dit!!
Een stedentrip Trondheim
Ook in de winter natuurlijk echt een aanbeveling waard!
- Scandic Hotels
Ben je meer van de grote hotels, alles geregeld en lekker anoniem? Pak dan een van de grotere ketens. Ik zag rondom het station een heel aantal grote hotels staan. Het keten Scandic zag ik op meerdere plekken en had leuke locaties. Ik zag er een bij de andere brug Bakke Bru over de Nidelva, dichtbij Cowsea. Als je een stukje verder loopt en naar de overkant van de Nidelva gaat zat er ook een.
Dit is het uitzicht wat je ziet vanaf de eetzaal en verschillende kamers van Scandic Bakklandet.
-
Extra tip voor je stedentrip Trondheim.
Elektrische steps
Dit jaar voor het eerst waren er heel veel elektrische stepjes in de stad. Het is een nieuw fenomeen en er is nog geen regelgeving voor. Of ze er op deze manier nog zijn volgend jaar is natuurlijk de vraag maar nu kwam ik ze overal tegen. Lokale burgers maakten er super veel gebruik van. De stad is een fietsvriendelijke stad en dus ook met de stepjes kun je goed door het verkeer navigeren. Ik heb ze zelf niet geprobeerd maar ik begreep dat je met een app makkelijk gebruik kan maken van dit vervoersmiddel. Overal zie je langs de weg staan 🙂
De gewone fiets
De gewone fiets is natuurlijk altijd een goede optie tijdens je stedentrip Trondheim. Zoals ik al een aantal keer eerder aanhaalde, je kunt super goed navigeren door de stad per fiets. Er staan ook genoeg fietsen voor je klaar en ze zijn makkelijk in gebruik. Misschien kun jij wel de fietslift uitproberen en mij vertellen of jou het lukte!!
-
Veilig Reizen in Noorwegen?
In principe heb ik het haast het gevoel dat ik hier niet op in hoef te gaan. Volgens mij is het een van de veiligste landen ter wereld en hoef je, op de standaard dingen na, nergens rekening mee te houden. Gewoon lekker geniet van de stad tijdens je stedentrip Trondheim en van de historie die het met zich mee brengt!
Ik zal toch hier later in een andere blog wat uitgebreider op in gaan.
Vond je deze stedentrip Trondheim interessant en vind je de tips leuk?
Deel hem dan met anderen!!
Ga ook naar buurland Zweden om de Kattegattleden te fietsen!
Ontdek Goteborg met de GO-card
Wellness: Sauna boven Zee, Bastad – Zweden
Actief: Hiken op de Rheinsteig – Duitsland
Veilig Wandelen in de Natuur, Insectenbeten
Of wees eens toerist in eigen land!
Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!
Onbekende plek, maar blijkbaar een hemelse plek
Ja heerlijke stad voor een paar dagen als eindbestemming van je pelgrimstocht 🙂