5 tips – Herken een zakkenroller

Iedereen kent de verhalen, mensen die op vakantie zijn beroofd zijn. Alles kwijtgeraakt; je paspoort, je geld, je kleding en sieraden misschien. Je moet er toch niet aan denken. Dus goed voorbereid op reis gaan is een must. Weten wat de risico’s zijn en waar je rekening mee zou moeten en kunnen houden is het minste wat je kan doen. Deze 5 tips helpen je om de zakkenroller te herkennen in het straatbeeld en in contact met mensen.


Aan reizen wil je geen nare herinneringen over houden. Dit soort ervaringen wil je natuurlijk nooit of je nu op reis bent of gewoon thuis. Wat kun je doen om dit soort gebeurtenissen te voorkomen? Waar kun je op letten om niet op de verkeerde plek op het verkeerde moment te zijn? Ik deel daarom graag een aantal veiligheidstips met jullie op deze site.

In deze blog wil ik tips om een zakkenroller te herkennen met jullie delen. Of tenminste een situatie te herkennen waarin jij risico loopt om slachtoffer te worden van een zakkenroller.

Iedereen kent de bekende straat de Ramblas in Barcelona. Er is bekend dat daar vele zakkenrollers actief zijn. Weet dus dat als je daar gaat rondwandelen dat je alert moet zijn op je omgeving. En dat jij je tas net iets beter in de gaten houdt. Want ja, de Ramblas is zeker een plek die je moet bezoeken.

In de steden moet je beter opletten - zakkenroller

Het gedrag van mensen

Een zakkenroller gedraagt zich anders dan de doorsnee mens of toerist. Stel je staat naar een mooie show te kijken op straat. Iedereen die daar staat kijkt en geniet daarvan. Een zakkenroller kijkt niet naar de show maar heeft zijn/haar aandacht bij de mensen die daar staan. Jij bent afgeleid en de zakkenroller kijkt waar jij je spullen hebt weggestopt. Dit zijn momenten waar een zakkenroller op wacht.

Zakkenrollers zullen ook niet zoals gewone mensen elkaar in het gezicht aankijken. Zij zullen andere mensen bekijken op kleding, waar hebben ze een tas en hoe zitten de jaszakken. Op die manier schatten de zakkenroller zijn kans in. Dit is ook iets waar jij op kan letten in een menigte.

Drukke straten van Oud Delhi - tips om een zakkenroller te herkennen

Iemand die te dicht bij je loopt.. Geef die persoon aandacht, kijk hem / haar aan en laat weten dat je alert bent.

Mensen die te dicht bij je lopen en je dan ook nog eens per ongeluk aanraken. De zakkenroller doet dit uiteraard om ruimte en tijd te creëren om in je zakken te voelen of in je tas te graaien. Vaak voel je wel dat iemand dicht bij je komt. Maak even oogcontact, voel even wat de bedoeling is van zo’n persoon. Als het oprecht is kijkt diegene je waarschijnlijk aan en zal het daarna niet weer gebeuren.

Zakkenrollers willen niet graag gezien worden. De kans op herkenning is dan groter en die willen ze natuurlijk voorkomen. Een zakkenroller zal je niet aan willen kijken of als dat wel gebeurt is de kans groot dat hij zich terug trekt. Maak hier gewoon tactisch gebruik van. Je kunt wat zeggen of vragen maar blijf ondertussen alert.

5 Tips om Zakkenrollers te Herkennen

Truc met geld wisselen

Als er op straat aan je gevraagd wordt om geld te wisselen zou ik dat nooit doen. Verwijs ze naar een winkel. Misschien staan ze je op te wachten bij een geldwisselkantoor en hebben ze een betere koers? Dan wissel ik wel op een iets lagere koers, ik weet dan tenminste dat ik alles nog kan wisselen. Zakkenrollers zijn vliegensvlug met hun vingers en voor je het weet ben je een aantal briefjes van je zuurverdiende geld kwijt. Ze hebben hier jaren lang op geoefend. Jij gaat het niet zien en dat niet winnen. Waarschijnlijk heb je het ook pas door op het moment dat je weer geld wil wisselen of het wil uitgeven.

Meerdere personen die je bezighouden

Er beginnen meerdere mensen met je te praten, ze bieden je allerlei moois aan en hebben de beste aanbiedingen.

Het kan gevaarlijk zijn als 1 persoon uit een groep met je praat en je aandacht echt bij zich houdt. De kans dat een andere uit die groep (de zakkenroller) vrij spel heeft op zo’n moment is groot. Jij bent afgeleid, vaak zijn wij beleefd en blijven wij dus de persoon die tegen ons spreekt aankijken. Een zakkenroller weet dit en maakt juist gebruik van deze momenten. Als mijn gevoel zegt dat het niet pluis is breek ik zo’n gesprek af.

Tips om een zakkenroller te herkennen

Geweldige aanbiedingen

Het is altijd goed om alert te zijn als mensen je allerlei goederen/diensten bieden zonder dat zij daar iets voor terug willen. Maar ik heb ook meerdere reizen gemaakt en weet dus ook dat er veel mensen zijn die oprecht belangstelling hebben.

Als je mee gaat met zo iemand zorg dan dat al je voelsprieten en je gutfeeling zeggen dat het goed is. Al is er maar 1 twijfel of 1 raar puntje zal ik er voor kiezen om het niet te doen of onder andere omstandigheden. Ik neem geen risico’s op dit gebied.

Vertrouw op je gevoel!

Het beste wat je kan doen is dus vertrouwen op je gevoel. Die liegt nooit. We zijn niet altijd meer gewend om te luisteren naar ons gevoel. Velen hebben dat zelfs een beetje uitgeschakeld omdat het niet altijd klopt en je soms ook wel een beetje bang gemaakt wordt.

Dat klopt tot in zoverre.. Om hierop in te gaan ben ik een hele blog over ons brein en psyche verder 🙂

Waar het op neer komt is het volgende: Als ik op reis ben wil ik geen nare momenten mee maken en heb ik liever een ervaring minder dan 1 teveel. Veel slachtoffer heb ik horen zeggen: Ik wist toen eigenlijk al dat het niet goed zat. Luister daar dus naar!

Heb jij ook nog tips die ik zou moeten aanvullen?
Ik hoor ze graag!

Wil je meer tips over veilig reizen?

Nachtelijke avonturen – Waarom je als het donker is niet meer op straat moet zijn

Tips voor Vrouwen – Veilig Reizen in India

Veilig Contact met de Lokale Bevolking

Veilig Reizen met je Dagtas

Trekkingstokken – Veiligheid en een Totall Workout

En wat denk je van een veilige fiets vakantie in Zweden?

Deel dit bericht:

34695 tips – Herken een zakkenrollerhttps://zinvolreizen.nl/tips-om-een-zakkenroller-te-herkennen/

Reageer op dit bericht

Je email adres wordt niet gepubliceerd of gedeeld. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Reacties (6)