De Grootste Bloem ter Wereld: De Rafflesia – Indonesië / Maleisië

Toen ik in Maleisie was, op het eiland Tioman, bezocht ik ook de Rafflesia in de jungle, de grootste bloem ter wereld! Ik was eigenlijk te laat en dus was ik erg blij toen ik later op diezelfde reis in Indonesie weer de kans kreeg om de Rafflesia wederom te aanschouwen!! Deze keer had ik wel het geluk dat de bloem net die dag geopend was.

De Rafflesia is de grootste bloem ter wereld! Deze bloem heeft geen bladeren, geen stam of wortels. Ze vertelden me dat het een parasiet is en leeft op de lianen in de jungle. De diameter van deze bloem kan zelfs tot 100 cm reiken en dan kan het gewicht gewoon 10 kg worden! Zelfs de kleinste soort heeft een diameter van 12 cm.

Rafflesia - Grootste Bloem ter Wereld - Indonesie / Maleisie

Rafflesia – Grootste Bloem ter Wereld

De eerste keer dat ik deze grootste bloem ter wereld zag, in Maleisië, was die al 10 dagen oud en zwart aan het kleuren. Ik was erg blij dat ik hem nog kon zien. Alsnog was ik zeer onder de indruk van de grootte. De bloem zat op een liaan en ongeveer 2 meter hoog. Het was echt een apart gezicht. Ik zag ook andere knoppen op de liaan zitten wat nieuwe bloemknoppen zijn, ze leken haast 1 te zijn met de liaan. De gids liet het me dan ook zien, anders had ik het echt nooit gezien.

Natuurlijk nam ik wel een foto van mij en de afstervende Rafflesia 🙂

Rafflesia - Grootste Bloem ter Wereld - Indonesie / Maleisie

Dus toen ik in Indonesië was en mijn gids An van Minang Tour vertelde me dat er ’s nachts net een Rafflesiabloem was geopend was ik natuurlijk gelijk enthousiast om hem te gaan bekijken. We besloten om onze dag beginnen met een bezoek aan deze grootste bloem ter wereld! We gingen naar de jungle en ik begon te lopen met een lokale gids. Ik vond de omgeving erg mooi!

De grootste bloem ter wereld

We liepen eerst door de rijstvelden. Toen gingen we echt de jungle in en begonnen we te lopen over een klein pad langs een berg. Het was nog vroeg en ik hoorde een aap roepen in de hoge boomtoppen. De gids vertelde me dat het de zwarte Gibbon was. Ze klonken echt dicht bij elkaar op een gegeven moment, maar ik heb er nooit een gezien.

Ik maakte er wel een kort filmpje van, hoor jij ze ook schreeuwen?

http://instagram.com/p/mCtMlmKt09/

http://instagram.com/p/mCtMlmKt09/
Ik heb die toen gedeeld op mijn persoonlijke Instagram.

Toen we in het dichte jungle kwamen, begon mijn gids geluiden te maken. Op een gegeven moment hoorde ik iemand hetzelfde soort geluiden maken. Na een minuut zag ik dat er ook een paar boswachters stonden te wachten om mee te gaan naar de grootste bloem ter wereld. We begonnen verder de jungle in te lopen. Het was een echte klim naar boven. Op een gegeven moment stond er een lokale gids, een oudere man, om ons het laatste stuk te begeleiden. Het was allemaal erg geheimzinnig en ook erg officieel.

Ze vertelden me dat de bloem een monument was en dus met respect behandeld wordt.
Het is een beschermde bloem.

Rafflesia - Grootste Bloem ter Wereld - Indonesie / Maleisie

Rafflesia - Grootste Bloem ter Wereld - Indonesie / Maleisie

—    Rafflesia    —

Rafflesia - Grootste Bloem ter Wereld - Indonesie / Maleisie

En daar was het, de grootste bloem ter wereld: De Rafflesia! Ineens stond ik voor die grote bloem die op de grond lag. Het staat hoog en had een grote opening. Het heeft een volle rode kleur met witte, soort van stippen. De bloem had een grote opening en daarbinnen zie ik grote stampers uitsteken. Ze waren in een soort van dezelfde kleur. Ik begin natuurlijk foto’s te maken en toen ik opkeek zag ik dat ik niet de enige was. De rangers waren ook foto’s aan het maken. We poseerden allemaal voor een foto met de grootste bloem ter wereld: De Rafflesia.

Wat een aparte maar geweldig mooi bloem!!

Rafflesia - Grootste Bloem ter Wereld - Indonesie / Maleisie

Nee…ik raakte hem niet aan …haha!

Rafflesia - Grootste Bloem ter Wereld - Indonesie / Maleisie

De grootste bloem ter wereld: De Rafflesia

Wil je meer weten over mijn reizen in Indonesië of Maleisië?

Op bezoek bij de Sjamaan – Mentawai Eilanden – Indonesië

2 Weken op Rondreis op Sumatra – Indonesië 

Kuala Lumpur Bezienswaardigheden – Maleisië

Borneo Tips voor je Backpack Reis

Als je deze blog deelt maak je mij blij 🙂

Of wat denk je van een avontuurlijke nacht in een grot doorbrengen?

https://safeandhealthytravel.com/avontuurlijk-reizen-slapen-in-een-grot-harau-vallei-sumatra/

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan ik!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *