Tiny House – Wederom sneuvelen er projecten met de kernwaarden Duurzaam Leven? Waarom?

En weer stond er vorige week een artikel in de krant over de Tiny House en dat er weer een project niet door ging of geen nieuwe plek mag krijgen. Projecten met de kernwaarden Duurzaam Leven lijken zo mooi, klinken zo goed maar komen er maar weinig door. Wanneer lukt het wel? Als er veel geld aan verdient kan worden, zo lijkt het.

Waarom sneuvelen er zoveel projecten met de kernwaarden Duurzaam Leven?

Tiny House Big Problems

Met abonnement is het stuk hier te lezen. Lees ook Tiny House Twente, Not in my Backyard

En dan met name de projecten op het gebied van Tiny House en Klein Leven. Er zijn een aantal projecten te vinden in mijn omgeving. Degene die nu in de krant stond was het project in Hengelo. Een project voor 10 jaar. De omwonenden vonden het een rommeltje kennelijk. Er werd na zoveel jaar een nieuw stuk land aangewezen en wat nu? De nieuwe omwonenden tekenen bezwaar aan. Ze willen die rommel niet bij hun in de buurt.

Ook werd het project in Hellendoorn aangehaald (gaat kennelijk niet door – bezwaar omgeving weegt zwaarder?) en die in Almelo (wat een tijdelijk project lijkt te worden)

Toch lijkt de Olstergaard in Olst een succes te zijn. Hier leeft Marjolein, van Marjolein in het Klein, en ook Ingrid heeft er haar Tiny House. Of het project in Deventer in de wijk Tuinen van Zandweerd waar ook een stuk van een nieuw te bouwen wijk wel voor tiny houses werd gereserveerd. Lees daar over op Op je Stek. Ook komen er telkens nieuwe initiatieven, kijk eens op de insta van klein huis Wierden

Maar de meeste Tiny House projecten (Duurzaam en Klein Wonen) sneuvelen. Ook het project in de gemeente Hellendoorn is niet eens van de grond gekomen. Mede omdat de initiatiefneemster na zoveel jaren uiteraard een woning elders heeft en haar nood er niet meer is. Het project was er bijna maar de gemeente Hellendoorn koos naar mijn mening 2 niet passende stukken land binnen bestaande wijken. Daarmee haalden ze speelruimte / leefruimte weg bij de bewoners van die wijk. Er is helaas geen noemenswaardig bericht meer geweest van de afloop maar in dit eerder genoemde bericht wordt benoemd dat ook daar het initiatief gesneuveld is door bezwaar van omwonenden.

Ik vraag me dan het volgende af…

Zou dit bezwaar ook zo goed gewerkt hebben als het een project van de woningstichting zou zijn geweest? Een paar duplex woningen voor de huursector? Of 2 grotere koopwoningen? Dit brengt iets meer geld in het laatje en het zou mij niet verbazen als het bezwaar dan toch minder zwaar gewogen had.

Een veelgehoord bezwaar is dat het een rommeltje is rondom de kleine huisjes. Het ziet er niet netjes uit, het lijkt te alternatief, waar bij veel mensen een bijsmaak aan zit. Misschien dat het niet schoon, niet rustig, niet zo sociaal genoeg is.

  • Maar vraag jij je ook niet af waarom het zo’n rommeltje lijkt bij die projecten?

Een Tiny House en dus Duurzaam Leven, Klein Leven brengen juist met zich mee dat je meer met de natuur leeft. En dus dat je juist minder spullen hebt en meer hergebruikt.

  • Waarom is het dan zo’n rommeltje volgens omwonenden?

Zou dat gevoel minder aanwezig zijn geweest als ze wel een klein schuurtje hadden mogen bouwen? Of als er een gemeenschappelijk gebouw had gestaan waar ze allemaal gebruik van konden maken? Waar je spullen kan opslaan die je maar soms gebruikt en dan dus samen beheert. Niet allemaal een grasmaaier, nee samen één. Niet iedereen een eigen washok maar samen een groter washok. Het speelgoed van de kinderen buiten? Nee die kunnen dan in die ruimte beter plek krijgen.

Tubantia

Foto credits Tubantia

Zou het met wat kleine schuurtjes of een gemeenschappelijke ruimte ook als een rommeltje hebben aangevoeld voor de omwonenden?

  • Hoe zou jij het aanpakken als je ergens voor een bepaalde periode (zeg hooguit 10 jaar) mag wonen?

Ja je mag er je huisje neerzetten en die moet natuurlijk wel verplaatsbaar zijn want ja, je moet weer weg over een paar jaar. Ook mag / kan je niets vast bouwen want ja, vergunningen etc. Je mag er maar tijdelijk zitten dus je doet het met de middelen die je hebt.

Dus zoveel mogelijk van wat je wil met zo weinig mogelijk geld en middelen.

Je realiseert zoveel mogelijk van wat je daadwerkelijk belangrijk vindt binnen de beperkingen die er zijn. Na 10 jaar moet je alles oppakken en weer wegwezen. Hoe zouden mensen dat doen die niet klein willen wonen?

Welke Kernwaarden van Duurzaam Leven komen dan tot uiting?

Veelal zijn de kernwaarden die tot uiting komen in een duurzame leefgemeenschap minder zichtbaar voor de buurt, voor de omgeving. Is hier wel onderzoek naar gedaan? Wat is het tevredenheidsgevoel van de mensen die in een tijdelijk project leefden maar wel naar hun eigen kernwaarden konden leven?

Veelal is dit een gezonde, veerkrachtige en inclusieve leefomgeving. Daar waar mensen grotendeels met elkaar in harmonie leven maar ook in harmonie met de natuur om hun heen. Het op deze manier met elkaar samen leven bevordert een holistische benadering van duurzaamheid en stimuleert samenwerking en solidariteit tussen bewoners.

Kun je dan een hele manier van leven afwijzen op de uiterlijke kenmerken die je ziet .. in tijdelijke projecten?

De meeste mensen volgen het nieuws beter en meer dan ik dat doe dus jullie weten ook dat het juist de toekomst is dat we anders gaan leven. Anders met de wereld om moeten gaan. Is het dan niet juist de toekomst dat we allemaal gaan minderen? Kleiner gaan en meer aan de natuur gaan overdragen?

De insectenwereld staat op instorten. Ze zijn op een laagste punt nu… Waar zijn de bloemen in de natuur? En die bloemen, die gaan waarschijnlijk dit jaar niet voldoende bestuift worden…want ja? Waar zijn de insecten? De natuur? De natuur staat op instorten en wij vechten er tegen als of ons leven er van af hangt.. Oh ja dat doet het ook natuurlijk..

Mijn kleine huisje, alles wat ik nodig ben
De delen die verlicht zijn is mijn leefruimte. De daken eromheen horen er niet bij. Meer ben ik al ruim 2 jaar niet nodig…

Lees hoe mijn zoektocht naar een tiny house ooit begon.

Daarnaast is de laatste jaren de woningnood hoog. Voor vele jonge mensen staat het leven stil. Zij wonen noodgedwongen nog bij hun ouders, samenwonen zit er niet in. Ze moeten allerlei toekomst plannen uitstellen.. Lees dit stuk eens over een uitgesteld leven uit 2019… Hier is nog niets veranderd.

De vraag naar een Tiny House en het Duurzaam Leven is enorm en de wereld lijkt er helemaal klaar voor te zijn en toch sneuvelt er weer een project Tiny House, Klein Leven… Duurzaam Leven.

De wereld minder belasten…
We willen wel…maar stiekem ook niet….

 

Wat zijn kernwaarden van Duurzaam Leven?

Als ik het internet zoek kom ik de volgende waarden tegen die genoemd worden bij Duurzaam Leven. Welke één op één passen op het Tiny House leven. Kernwaarden die ik ook erg herken en zelf ook belangrijk vind.

De volgende kernwaarden vormen een basis voor een duurzame leefstijl. Deze kernwaarden duurzaam leven kunnen worden toegepast op verschillende aspecten van het dagelijks leven. Denk hierbij ook aan wat je eet, hoeveel energie verbruik je, welke modus van transport gebruik je, waar koop jij je kleding? etc

  • Sociale rechtvaardigheid

Duurzaam leven houdt ook in dat je rekening houdt met sociale aspecten zoals gelijkheid, rechtvaardigheid en respect voor mensenrechten. Het bevorderen van eerlijke handel, het ondersteunen van ethische werkomstandigheden, het vermijden van uitbuiting en het bijdragen aan het welzijn van lokale gemeenschappen.

  • Economische Duurzaamheid

Dit betekent dat je economische beslissingen neemt met aandacht voor de lange termijn gevolgen en het vermogen om te voorzien in de behoeften van de huidige generatie zonder de toekomstige generaties in gevaar te brengen. Bijv het bevorderen van een circulaire economie, het ondersteunen van duurzame bedrijfsmodellen en het verminderen van verspilling.

  • Milieubewustzijn

Je bewust zijn van de impact van je acties op het milieu en het streven naar het verminderen van negatieve effecten.Het beschermen van ecosystemen, verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Behoud van natuurlijke hulpbronnen.

  • Persoonlijke verantwoordelijkheid

Duurzaam leven impliceert ook het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen acties en keuzes. Dit betekent bewuste consumptie, het verminderen van afval, het kiezen voor duurzame producten en diensten en het aanmoedigen van anderen om ook duurzaam te leven.

  • Educatie en bewustwording

Een belangrijk aspect van duurzaam leven is het vergroten van kennis en bewustzijn over milieukwesties en duurzame praktijken. Dit omvat het leren over duurzame alternatieven, het delen van informatie en het inspireren van anderen om positieve veranderen teweeg te brengen.

 

En ik weet zeker dat we allemaal binnen onze beperkingen van onze levens, werk en hobby’s daar rekening mee proberen te houden. De één gaat daar makkelijk wat verder in mee dan de ander en dat is prima.

En ja, ik weet het, ik vlieg nog steeds… Daarnaast doe ik hopelijk ook een heel aantal dingen wel goed. Ik ben ook mens..

Voor nu lijkt het haast dat er bijna unaniem NEE gezegd wordt op dit nieuwe mooie en duurzame initiatief. En zonder eigenlijk te weten waar nee tegen gezegd wordt. En ja, alles wat onbekend is, is een beetje eng… Onbekend maakt onbemind..

Maar kom op zeg, we zien toch ook dat het niet goed gaat zoals we nu met de wereld om gaan?

Mijn oproep gaat dus in eerste instanties naar de overheid: Regering, Provincies, Gemeentes, instanties?

Jullie zijn echt aan zet om de verandering door te zetten, door te laten gaan, vorm te laten krijgen en een goede naam te laten krijgen. Niet door tijdelijke projecten maar door mooie initiatieven van mensen die graag iets op willen bouwen voor de lange termijn met volle aandacht voor een duurzaam leven.

Jullie hebben de touwtjes te strak in handen en laten geld nog te veel en te vaak te zwaar meewegen…

Wees juist die positieve schakel in het veranderen van de wereld

Zorg dat het zwaarste blok aan ons been eens mee beweegt in de juiste richting

Deel aub deze post voor iedereen, voor een groter bereik en tip mensen die ook graag klein willen leven, duurzaam willen leven. Ken jij ook goede initiatieven op dit gebied, stuur mij een link dan plaats ik die erbij.

Lees ook eens over de meerwaarde van een Voedselbos.
En lees eens hoe je zou kunnen leven in een Woonbos

Kijk je eens in op de website van Tiny House Nederland.

Ken je de website Tiny Findy al? Een soort Funda, alleen dan voor kleine huisjes en kavels.

Er zijn vele websites die al wel kleine huisjes verkopen. Kijk eens naar Tiny House Store, Tiny House, Dutch Tiny House en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Daar ligt het dus echt niet aan. Het zijn de gemeentes, provincies en de overheid die een opening moeten creëren in de wetgeving..

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *