Bezoek het betoverende Tawang, een verborgen juweel in het westen van Arunachal Pradesh, dat als een schilderachtig hoogland tussen China en Bhutan ligt. Dit gebied, genesteld in het majestueuze Himalayagebergte, biedt een schat aan natuurlijke wonderen. Van diepe valleien tot glinsterende rivieren en indrukwekkende watervallen, het landschap verandert met elke bocht.
En als kers op de taart schitteren de met sneeuw bedekte bergtoppen als wachters over deze ongerepte natuur. Bereid je voor om verrast te worden door de ongerepte schoonheid en de rijke cultuur van Tawang, waar avontuur en sereniteit hand in hand gaan.

In het onherbergzame Himalaya gebied kom je nog stille gehuchten en slaperige dorpen tegen. En natuurlijk eeuwenoude gompa’s met de meest mooie valleien en imposante uitzichten.
Mijn reis door de Tawang regio werd verzorgd door Sange van The Holiday Scout. Sange komt uit Arunachal Pradesh en vertelt vol passie over de regio en zijn missie is om iedereen een unieke en lokale ervaring te laten beleven. Dat is 100% gelukt!
Waar ligt Tawang?
Tawang is een district in de staat Arunachal Pradesh. De gelijknamige stad Tawang ligt op een hoogte van rond de 2500 tot over de 3000 meter hoogte in het Himalaya gebergte. Als je de kaart van Arunachal Pradesh bekijkt dan ligt Tawang bijna tegen de grens van Bhutan, helemaal links gelegen in de staat.
Om Tawang te bezoeken rij je door de indrukwekkende Sela Pass op een hoogte van ruim 4100 meter.
Waar komt de naam Tawang vandaan?
De stad Tawang is ontstaan doordat er een groot boeddhistisch klooster werd gebouwd. Hier vindt de naam Tawang zijn oorsprong. Een Tibetaanse monnik genaamd Merag Lama Lodre Gyatso was op zoek naar een plek om een klooster te bouwen. Toen hij ten einde raad was omdat hij geen geschikte plek kon vinden stapte hij van zijn paard af en ging mediteren.
Toen hij zijn ogen weer opende na de meditatie was zijn paard verdwenen. Na een zoektocht vond hij zijn paard op de plek waar ooit het paleis van Kala Wangpo stond. Merag Lama vond dat dit een goed voorteken was en besloot dat het klooster op die plek gebouwd moest worden.
Ta betekend Paard en Wang betekend gekozen / uitverkorene.
Hoogteziekte en Tawang
Ga jij Tawang bezoeken? Hou er dan rekening mee dat je in de omgeving van Tawang snel hoogtemeters maakt. Zoals eerder genoemd ligt de regio Tawang tussen de 1000 en de 6800 meter hoogte. Neem voldoende water mee en neem de tijd als je gaat wandelen of activiteiten gaat ondernemen.
Lees ook deze tips over hoogteziekte
Hoe lang verblijven in Tawang?
Ga jij de regio Tawang bezoeken? Dan is Tawang stad een perfecte uitvalsbasis. De stad zelf maar het district Tawang heeft enorm veel te bieden. Plan tijdens je rondreis dus 3 a 4 dagen in om hier alles te bezoeken. Als je een beetje van slow travel houdt kun jij je hier wel een week vermaken en je nog geen seconde vervelen.
Ga jij Tawang bezoeken? Lees verder voor alle hoogtepunten voor Tawang
Sela Pass
Als je de regio Tawang gaat bezoeken ga je door de Sela Pass. Om daar te komen rijd je door een indrukwekkende tunnel. Deze tunnel is ’s werelds langste tunnel met tweebaansweg en heeft maar liefst een lengte van zo’n 10 kilometer op een hoogte van 3.000 meter.
Toen ik daar was in de winter kwamen we na de tunnel ineens in een winterwonderland uit. Na de tunnel stijg je nog een aantal honderden meters om uit te komen bij Sela Lake en de poort bij Sela Top. Op die hoogte waaide het erg wat het erg koud maakte.
In de omgeving van deze plek, net iets minder op de vlakte, zijn we de natuur ingelopen om prachtige foto’s te maken en te genieten van de zon in een betoverend winters landschap. De wind was gaan liggen en we konden in alle rust echt genieten van de plek, de hoogte en de imposante uitzichten.
De naam Sela is een ode aan een van de dochters die op de volgende plek een heroïsche rol speelde.
Jaswant Garh War Memorial
Onderweg vanaf Sela Pass naar Tawang komen we langs de Jaswant Garh War Memorial van de oorlog in 1962 met China. China heeft toen een deel van Arunachal Pradesh bezet. Op deze plek heeft Jaswant Singh Rawat, die op het moment van de invasie alleen was, 72 uur lang het Chinese leger weten tegen te houden. Dit deed Jaswant Singh door op strategische plekken wapens te plaatsen waardoor het Chinese leger dacht dat er een groot leger aanwezig was. Tragisch is dat hij uiteindelijk vermoord werd doordat hij verraden werd door een Indiase man.
Waarom werd Jaswant Singh verraden?
Het verhaal gaat dat dit de vader was van 2 dochters genaamd Sela en Nura. Deze dochters hielpen Jaswant waar ze konden tijdens dit heftige gevecht. Vader kwam hier achter en wilde niet dat zijn dochters een man hielpen en heeft Jaswant verraden zodat dit stopte. Ook de vader van de dochters werd vermoord want: een verrader is niet te vertrouwen.
Jaswant werd door de chinezen gedood en opgehangen aan een boom. Een stuk van deze boom is nog altijd te bezichtigen in het kleine museum bij deze herdenkingsplek.
De markten van Tawang
Ben je een fan van shoppen? Ook dan is Tawang de perfecte bestemming voor jou! Ontdek de levendige Old Market en Nehru Market en de moderne New Market, waar je niet alleen de mooiste souvenirs kunt verzamelen, maar ook een unieke blik kunt werpen op de lokale cultuur.
Laat je onderdompelen in het dagelijkse leven van deze fascinerende stad en geniet van de kleurrijke sfeer, de vriendelijke kraampjes en de heerlijke lokale lekkernijen.
Nuranang Falls / Jang Falls
Aan het eind van de middag is het heerlijk tot rust te komen op deze prachtige plek. Op de achtergrond hoor je het constante ritmische geluid van de Nuranang waterval die met een hoogte van 100 meter het water naar beneden laat denderen. Het water komt vanaf de Sela Pass en heeft dus al van flinke tocht afgelegd. Als je dan voor je kijkt heb je het zicht over de Tawang rivier die rustig tussen de hoge bergen door stroomt.
De naam Nuranang heeft haar herkomst in Nura / Noora. En ook dit is, net als Sela Pass en Sela Lake, een ode aan een van de vrouwen die de held Jaswant Singh Rawat in 1962 heeft geholpen. Sela en Nura komen hier symbolisch weer samen…
De waterval is bekend geworden door de films Koyla (1997) en Hiya Diya Niya (2000). In Bollywood films zit veel muziek en dans en een van de songs uit deze films werd hier opgenomen waardoor de waterval natuurlijk aan populariteit groeide.
Tawang monastery
Hier had ik wel meer dan een halve dag kunnen rondlopen dus plan je bezoek ruim in. Als je binnenkomt lopen is het gelijk een prachtige plek met de witte huizen, gebedswielen en monniken die er lopen. Het ligt iets tegen de berg aan dus dat geeft een prachtig beeld.
Overal voelden we ons erg welkom waardoor we ook onze tijd namen. We zagen bijvoorbeeld de monniken aan het werk om beeldjes van wax te maken voor een festival wat een aantal weken later gepland stond. Ook staken we een kaarsje aan in de ruimte boven de keuken en bibliotheek van Tawang klooster.
Ook het museum wat zich helemaal achterop het terrein bevindt is echt een must visit. Veel oude foto’s en voorwerpen die je een goed beeld geven van de achtergrond van de Tibetaanse cultuur en deze plek.
Bezoek het dorp Mukto
Een van de hoogtepunten van deze rondreis door Arunachal Pradesh waren voor mij deze twee ontmoetingen in het dorp Mukto. We werden meegenomen naar een werkplaats net buiten het dorp Mukto waar papier (monsook) gemaakt werd.
We kregen een uitleg en mochten daarna ook zelf aan de slag. Het papier wat we gemaakt hadden moest natuurlijk drogen maar we konden er wel een vel of een aantal vellen kopen ter herinnering.
Daarna gingen we het dorp in en kwamen we bij Mindu Wangmu in huis. Ze zat heerlijk op een overdekt terras in het zonnetje te werken.
Mindu liet ons zien hoe ze al jarenlang de yak hoeden maakt.
Het is een uitstervende traditie, de jonge mensen trekken naar de stad en onderhouden deze manier van hoeden maken niet. Overal nemen de moderne werkwijzen dit soort werk uit handen van de echte vakmensen. Los van het feit dat deze yak hoeden alleen nog door de oudere mensen gedragen worden.
Er zijn veel verschillende soorten hoeden, elke tribe heeft zijn eigen model. Sommigen van die hoeden zijn best indrukwekkend hé? Ik hou ervan!
Chaksam Brigde – Mukto
De 14e eeuws oude ijzeren hangbrug Chaksam is ook echt indrukwekkend. Het is de oudste ijzeren hangbrug in Arunachal Pradesh! Zo maar langs een weg, bij een paar huizen stopten we. Sange ging ergens naar binnen om de sleutel te halen. Sleutel? Ja, de brug is afgesloten en de nieuwe brug ernaast is open. Er is in de afgelopen jaren ijzer gestolen… en dus werd het noodzaak om de eeuwenoude brug te beveiligen.
Het verhaal rondom deze brug is dat hij gemaakt is door de monnik Tangton Gyalpo. In de 14e eeuw was dit stuk grond natuurlijk nog Zuid-Tibet en was Tangton Gyalpo op weg om het woord van de Dalai Lama te verspreiden. Tangton moest hier de rivier oversteken en het verhaal gaat dat hij in een leren boot mee kon naar de overkant maar uiteindelijk niet kon betalen. Hij werd overboord gegooid maar verdronk niet, ondanks dat hij niet kon zwemmen.
Hij nam zich voor om bruggen te gaan bouwen zodat mensen van de ene kant naar de andere kant konden gaan zonder problemen. Tangton Gyalpo heeft meerdere hangbruggen gebouwd en daar zijn er nog 3 van te bewonderen. Je vindt er een in Tibet, een in Bhutan en dus deze Chaksam Brigde nabij Mukto in Arunachal Pradesh.
Let ook op de toegangspoort als je aan komt lopen of deze prachtige plek weer verlaat. Zo’n toegangspoort wordt een Kakalin genoemd en is vaak prachtig beschilderd. Vergeet dus niet omhoog te kijken.
Bezoek Bekhar – 6th Dalai Lama Mothers House
Bezoek het huis waar de moeder van de 6e Dalai Lama ( geb. 1683) woonde. Het is op het eerste zicht gewoon een oud huis, midden tussen de rijstvelden, op het platteland van Arunachal Pradesh.
Net als alle andere bestemmingen die ik hier benoem is het alleen al de moeite waard om er naartoe te rijden. De uitzichten die je krijgt en de korte inkijkjes in het lokale leven van de mensen die hier zo afgelegen leven. Het is echt een belevenis.
De 6e Dalai Lama zou zijn geboren in dit huis of heeft hier tenminste gewoond. Er wordt nog over getwist waar de geboorte van de 6e Dalai Lama heeft plaatsgevonden en dus wordt het huis nu het huis van de moeder van de 6e Dalai Lama genoemd.
In dit huis hebben we geluncht en kregen we de tijd voor een meditatie. Over die ervaring kun je hier meer lezen.
Naast het huis staat ook een mooi klooster waar 108 boeken ( Kangyur – Tibetaans boeddhistische canon ) liggen opgeslagen die aan de moeder zijn geschonken door 7e Dalai Lama.
Het Bergdorp Thingbu bezoeken
Wederom is alleen de weg naar dit bergdorp al de moeite waard om bergdorp Thingbu te aan bezoeken. Nadat we Murga Brigde gepasseerd waren kwamen we door een kloof te rijden. Deze slingerende weg langs hoge rotswanden is echt het vermelden waard. Hier kijk je je ogen uit. In de kloof bulderde nog een rivier om het plaatje helemaal compleet te maken. De zon scheen heerlijk en een aantal stops onderweg moet je zeker inlassen.
Na een tijdje begin je de klim omhoog met haarspeld bocht na haarspeldbocht. Je uitzicht wordt breder en steeds verder. Ik hing tijdens deze tocht lekker met mijn hoofd uit het raam en klikte foto’s en maakte filmpjes. Wat was het gaaf!
In Thingbu werden hartelijk ontvangen door Sonam Jangmu. In het houten huis van Sonam aten we lunch en zij liet ons het dorp verkennen. Daar waar nodig gaf ze ons uitleg. De inwoners van Thingbu maken deel uit van de Monpa tribe maar van oudsher zijn ze Tibetaans. Ze spreken dan ook nog Tibetaans.
Hier zag ik ook de Dzo, een mix tussen de yak en de koe, ik had er nog niet eerder van gehoord. Deze combinatie heeft het beste uit beiden, de fysieke capaciteiten van de yak en hebben de melkproductie van een koe. Erg interessant voor plekken op hoogte dus.
Hotsprings Thingbu
Op de terugweg naar Tawang kun je nog even stoppen bij de hotsprings. Hier was nu weinig gelegenheid om te baden maar dat zal in de toekomst verbeterd worden. Er is nu 1 bad waar je in kan, genieten van het warme water. Een stukje verderop, stroomopwaarts, kwam het hete water zo de koude rivier instromen. Unieke plekjes zijn dit altijd.
Om er te komen liepen we een stukje langs de rivier en omhoog de bergen in. Even uit de auto en in de natuur, heerlijk!
Bezoek het White Tara Statue
De dag dat mijn medereizigers naar Bumla Pass gaan vertrek ik voor een tocht naar Zemithang. Onderweg komen we langs dit witte Tara beeld. Een indrukwekkend groot en kleurrijk beeld van een vrouwelijke Godin. Als ik daar ben kan ik Bhutan zien liggen als de wolken even een beetje ruimte maken.
Als we verder rijden komen we langs de Nyamjang Tsu rivier in de Pangchen Valley en stoppen we even bij de BTK waterval langs de weg. De Himalaya blijft een indrukwekkend gebied om door heen te rijden. Elke keer krijg je weer zulke mooie uitzichten en plekjes dat ik eigenlijk wel na elke bocht even stil wilde staan.
De symboliek van de Godin Tara beelden vind ik erg mooi. Je vindt Tara beelden in allerlei kleuren en poses en als Tara wit is bidden Tibetanen tot Tara voor gezondheid, heling en een lang leven. Dus het hele van wonden voor beide: lichaam en geest.
De Witte Tara heeft 7 ogen en deze 5 extra ogen kun je vinden op handen, voeten, voorhoofd. Deze ogen symboliseren mededogende waakzaamheid. Tara ziet al het lijden van / in de wereld.
Gorsam Chorten Buddhist Stupa – Zemithang

Toen de Dalai Lama in 1959 uit Tibet vluchtte was Zemithang waar hij India binnenkwam. Deze stupa heeft veel gelijkenis met de stupa in Kathmandu en de lama die deze heeft gebouwd heeft zijn inspiratie ook daar gekregen.
De stupa is 28 meter hoog en je mag op de verschillende plateau’s lopen. Vooral als je wat hoger op de stupa komt krijg je natuurlijk prachtige uitzichten over de omgeving. Je loopt in de Himalaya en dus heb je bergen rondom jou!
- Bumla Pass bezoeken
Heb jij wel de Indiase nationaliteit? Dan kun jij de Bumla Pass bezoeken. Op deze hoogte vind je meerdere meren en natuurlijk de meest prachtige uitzichten over de omgeving. Je komt er dichtbij de Chinese grens en daar is een monument voor gemaakt zodat je een foto kan maken ter herinnering.
Dag tot dag – Tawang bezoeken
Je kunt uiteraard minder dagen besteden rondom Tawang. Ik was 4 nachten en 5 dagen in de regio Tawang. Bekijk mijn programma om jou bezoek aan Tawang te plannen.
Slow Travel, zinvolle ontmoetingen en diepgaande gesprekken kosten tijd maar brengen je meer.
- Dag 1 Bomdila naar Tawang
Op de reis naar Tawang ga je door Sela Tunnel en geniet je van de uitzichten bij Sela Pass. Hierna maak je een stop bij Jaswant Garh Memorial, en als je naar Bomdila rijdt maak je een stop bij de indrukwekkende Nuranang Falls.
- Dag 2 Rondom Tawang
Vanuit Tawang rij je de bergen in naar Mukto village, hierna ga je naar Chakzam Bridge en kun je het Huis van de 6e Dalai Lama’s moeder bezoeken. Als je dan weer terug naar Tawang gaat kun je Buddha Park in Tawang bezoeken en nog even shoppen in Tawang.
- Dag 3 Rondom Tawang
Westerse toeristen mogen niet naar Bumla Pass. Daar is namelijk een ILP voor nodig en wij krijgen alleen de PAP. (Lees meer over de ILP/PAP)
Als westerse toerist mogen we wel naar het prachtige witte Tara beeld nabij Lumla en naar het Zemithang. In Zemithang komen bijna geen westerse toeristen. Alleen al de tocht er naartoe is geweldig, je komt langs de BTK waterval. En uiteindelijk krijg je de indrukwekkende Gorsam Chorten Stupa in Zemithang te zien.
- Dag 4 Rondom Tawang
Wij vertrokken voor het ontbijt al om naar naar Thingbu te rijden. Wij hadden ons ontbijt in Jang en daarna reden we de indrukwekkend mooie tocht door naar Thingbu. Na een lunch en rondleiding in het dorp zakten we weer af en bezocht de hotsprings bij Thingbu. Aan het eind van de dag hadden we nog kort de tijd om even te shoppen in Tawang
- Dag 5 Tawang Bezoeken
Als je Tawang bezoekt mag je het Tawang klooster natuurlijk niet missen. Daarna rij je via de Sela Tunnel terug richting Bomdila of door naar Dirang.
Ik ondernam deze reis met Sange van The Holiday Scout en dat heeft mijn reis echt tot een succes gemaakt. Overal juist ruim de tijd gekregen om er echt te zijn, om een plek echt te ervaren en voelen. Dank je wel Sange!
Sla dit bericht op voor je reis!
Wil je meer lezen over mijn bezoek aan Arunachal Pradesh?
Alles wat je moet weten voor je Arunachal Pradesh bezoek
Authentiek Bomdila ontdekken met deze insider tips
Of bezoek je liever naar zonnig Goa?
Bezoek Jaipur – De roze stad van Rajasthan
Verken in Delhi met Rickshaw de wijk Chandni Chowk
Nog geen reacties