Opgelicht in de Souks van Marrakesh – Marokko

Een citytrip naar Marrakesh, Marokko!! Ik ging er naartoe met mijn broer en eerlijk is eerlijk, beiden niet super veel ervaring met reizen in Afrika en op de bonnefooi. Voor ons was het de eerste keer in Marokko en dus wisten we niet echt wat we moesten verwachten. Ik had wel veel verhalen gehoord en gelezen over het geweldige Marrakesh dus de verwachtingen lagen hoog!

We hadden een leuk hotel redelijk in de buurt van de Souks en dus de oude binnenstad van Marrakesh. Die eerste dag liepen we natuurlijk gelijk de lange weg die ons recht de souks inbracht af. Door de poort van de oude muur en over het plein Jemaa El Fna de indrukwekkende souks in!

Opgelicht in de Souks van Marrakesh

Opgelicht in de Souks van Marrakesh - Marokko

Toen we daar liepen bedachten we ons ook gelijk dat we de volgende dag een fiets wilden huren en rondom de stad wilden fietsen. Fietsen in de stad Marrakesh kan ik je ook zeker aanbevelen, wij vonden het echt super! Je komt dan natuurlijk net iets verder en ziet dus wat meer van de omgeving.

Koutoubia in Marrakesh - Marokko

Wij liepen die eerste dag dus langs de Koutoubia Moskee de stad in. De Koutoubia is 77 meter hoog en valt dus wel op als je vanaf die kant de Souks nadert.

We namen wat leuke kliekjes en liepen verder het plein Jemaa El Fnaa over. Ik had gelezen dat dit het grootste plein van Noord Afrika is. En als je daar zo aan het begin van dat plein staat dan kun je je daar wel iets bij voorstellen. Zo overdag is het er rustig maar als je ind e avond terug komt is het een drukte van jewelste. Mijn broer had al wel zin in een verse jus d’orange en dus kochten we een heerlijk fris, net geperste glas vol sinaasappelsap!

Jemaa El Fna Plein - Marrakesh

Jemaa El Fna Square

Hoe het allemaal begon…

We liepen gezellig de souks in en keken onze ogen uit. Het was echt geweldig om te zien hoe in al die oude straatjes als die winkeltjes hun plek hadden veroverd. De kleuren waren super en de geuren zijn overweldigend. Het is net alsof je een wereld in stapt van 100 jaar geleden. Er lijkt weinig verandert sinds die tijd! 

Opgelicht in de Souks

Na een uur rondlopen en uiteindelijk de Ben Youssef Moskee bezocht te hebben werden we aangesproken door een man. Hij wilde ons de weg wel wijzen naar de Tannerie. Ik had dat op internet gezien en dat was zeker 1 van die punten die op mijn lijstje van te bezoeken plekken stond. Dus ja…breng er ons maar naar toe. Hij gaf aan dat hij daar wel iemand kende die ons daar rond kon leiden als we dat wilden. Hij begon ons allerlei wetenswaardigheden te vertellen over de stad en over de ververij.

Toen we na een aantal straatjes door te zijn gelopen bij de tannerie uitkwamen was de man er ook om ons rond te leiden. Hij begon ons van alles te vertellen over de oorsprong van de tanneries en het werkproces. We liepen tussen de bassins door en hielden onze neuzen dicht… Zo lekker als het net in de Souks rook zo erg stinkt het hier!!

Opgelicht in de Souks van Marrakesh - Marokko

De mannen waren hard aan het werk in de tannerie en het nieuwe leer hing er te drogen over de rand van de basins. Omdat het laatste vlees eraf gehaald wordt en de leren gewassen worden daar kun je je misshcien wel voorstellen dat het er enorm stinkt. We gingen een gebouw in naast de basins en zagen dat hier ook geverfd leer hing te drogen. er stond een machine bij aar het leer doorheen gehaald werd om het laatste sap / vocht eruit te persen.

Opgelicht in de Souks van Marrakesh

Na deze tour tussen de stinkende basins nam de man ons mee naar een mooi uitzichtpunt. We zouden er een mooi zicht over de tannerie krijgen met natuurlijk op de achtergrond de oude stad Marrakesh. Daar liepen we een gebouw in en stonden op een gegeven moment bij iemand in huis leek het. Daar konden we geweldig over de tannerie kijken. Net als ik had gezien op youtube en tijdens mijn voorbereiding voor deze trip!

Opgelicht in de Souks van Marrakesh - Marokko

En dus hadden we dat geweldige uitzicht, maakten wat foto’s en gingen weer naar beneden

Toen we naar beneden gingen moesten natuurlijk even mee naar een winkel. Die was in hetzelfde gebouw en ze verkochten er kleden, nieuwe maar ook hele oude. Ze boden ons wat heerlijke marokkaanse muntthee aan. We sloegen het af omdat we eigenlijk ook niets wilden kopen op onze eerste dag in Marrakesh.

De man reageerde gelijk geirriteerd, hij was beledigd en begon gelijk naar te reageren in onze richting. We moesten zijn winkel uit.

Opgelicht in de souks

De man die ons als eerste aangesproken had gaf aan dat we het ons niet aan moesten trekken, uiteraard had hij ook liever dat we wat hadden gekocht maar hij zou ons weer meenemen naar het beginpunt. Toen we terugliepen gaf ik aan dat we hem maar 5 of 10 euro moesten geven ofzo omdat we toch wel een leuke rondleiding hadden gehad. We dachten dat dit wel een leuk gebaar zou zijn.

Eerst liepen we terug naar het begin van de tannerie waar we de eerste gids weer was. Hij begon gelijk over geld te praten.

Hij wilde 200 Dirham. Dat zou dan zo rond de 17 a 18 euro zijn. Ik gaf aan dat we hem dan 5 euro gaven en dat we vooraf niets hadden afgesproken. We hadden eigenlijk nog niet eens geld gewisseld en meer had ik zo ook niet op zak.

Toen begon de man toch wel echt kwaad en geïrriteerd te reageren. Hij had ons zoveel laten zien en dat was echt uniek voor toeristen en daar moesten we hem toch echt wel voor betalen. Hij had ook een familie te onderhouden en dus moesten we hem genoeg betalen.

Na een tijdje, toen hij de 5 euro niet wilde accepteren, legde ik het gewoon voor hem neer en ben ik weg gelopen. Mijn broer was er nog niet klaar mee en probeerde het netjes op te lossen. Hij wilde hem nog wel iets meer geven maar alles wat er geboden was bleek te weinig en een belediging in zijn richting.

De bekende oplichting in de Souks van Marrakesh

Toen liep ik weg en zei tegen mijn broer dat hij mee moest lopen. De man leek eerst nog een stukje mee te lopen maar zei niet veel meer. Hij zou ons terugbrengen naar het beginpunt zodat we weer wisten waar we waren.

Toen we bijna terugwaren draaide hij zich ineens om en keek ons aan. Dit was in een smal straatje en er was verder niemand te zien. Alleen een man verderop die in zijn eigen deuropening zat.

Toen begon de man echt te schreeuwen. Hij wilde meer geld. Hij had ons een hele tour gegeven en hij moest zijn geld verdienen. We moesten hem de 200 dirhams geven. Mijn broer had nog kleingeld in zijn hand en dat briefje van 5 euro weer. Hij gaf het allemaal aan de man.

Maar nog steeds was hij niet klaar en wilde hij meer. Ik was echt zoo kwaad aan het worden. Betalen wilde ik al helemaal niet meer … Mijn broer begon rode vlekken in zijn nek te krijgen …hij voelde zich net als mij totaal niet op zijn gemak. Hij probeerde nog te vertellen dat hij ook kinderen had en wel snapte dat hij geld moest verdienen en dus wilde hij dat geld nog geven. De man luisterde niet en probeerde zoveel mogelijk geld uit ons te persen.

En toen was het klaar!! #opgelicht

Op een gegeven moment zei ik dat we weg gingen en dat hij geen geld meer kreeg. Ik zei tegen mijn broer dat hij mee moest komen en dat we gewoon weg zouden lopen. Mijn broer liep met me mee en we liepen van de man weg. Toen we omkeken na een tijdje zagen we dat de man niet meer mee liep maar verdwenen was.

Ik denk dat we toch uiteindelijk nog zo’n  12 a 15 euro hebben betaald. Veel te veel als je het mij vraagt, vooral om zijn manier van doen.
Maar we hebben wel een hele goede les geleerd die eerste dag in de souks van Marrakesh!!

Opgelicht in de Souks van Marrakesh - Marokko

Toen ik later de foto’s terug keek zag ik gewoon dat de man die ons de rondleiding verzorgde in de tannerie al veel eerder met ons mee liep. Dit was dus niet een man die daar werkte maar een man die al in de omgeving was terwijl de man met de rode jas ons mee nam. De man met de witte tekst op de rug was namelijk de medewerker van de tannerie!!

Opgelicht in de Souks van Marrakesh - Marokko

Toen ik na deze trip weer thuis was zag ik een aflevering over oplichterspraktijken in Marrakesh. Exact deze manier van werken zoals wij dat hadden ervaren werd hier getoond….

Opgelicht in de souks van Marrakesh

Tip:

Het beste kun je een trip boeken via je hotel of bij een bureau’tje natuurlijk. Maar gewoon rondlopen en op onderzoek uitgaan is ook een heel goed alternatief. Er zijn genoeg manieren om bij die tannerie te komen. Later zag ik wel de bordjes die de toerist ook de weg wijzen.

Opgelicht in de Souks van Marrakesh - Marokko

De mooie kleurrijke Souks van Marrakesh

Souks van Marrakesh

De lampen van Marokko
Al die geweldige lampen van de Marokko, LOVE THEM!

Ik zou zo weer terug gaan hoor!! Om weer de souks in te gaan en meer te zien. Maar ik ben nu wel gewaarschuwd en weet hoe ze te werk gaan in de souks van Marrakesh!

Deel jij deze Opgelicht in de Souks van Marrakesh om een ander te waarschuwen?

Wil je meer lezen over Veilig Reizen?

Bijna de dupe van een wisseltruc in India

Veilig Reizen met je Dagtas

Veiligheidsinstructie Vliegtuig – Let jij nog op?

Apps voor op Reis – Veilig & Handig

Maar ga ook op reis in Marokko!

https://safeandhealthytravel.com/ontdek-veelzijdig-marokko-4-dgn-3-nachten/

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *