Lopen op Brandende Gronden, Solfatara – Italië

Panorama foto van de Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië Panorama foto genomen vanaf Belvedere Superiore: Brandende Gronden

Als je in Napels bent moet je natuurlijk de Vesuvius en Pompeii bezoeken. Ik wilde dat natuurlijk ook en aangezien ik was al eens bij Pompeii was geweest richtte ik mijn pijlen op de Vesuvius. Toen ik naar het station van Agnano liep bleek dat er een staking was. Ik zag de Italianen weer van het station weg gaan en besloot zelf ook dat dit dus geen optie meer was en ging terug naar het hotel voor een alternatief plan. Zij vertelden mij over de brandende gronden…mijn interesse was gelijk aangewakkerd 🙂

Lopen in Pozzuoli - Napels, Italië Straat in de buurt van Agnano Station en mijn hotel

Campi Flegrei

Bij het hotel bleek dat zij wel wisten dat er een staking was, dat gebeurde best vaak namelijk. Maar ze hadden een andere optie voor mij als ik niet met een taxi helemaal daarnaar toe wilde. In de omgeving waren de brandende gronden en ik kon daar veel makkelijker naar toe. Ik had er nog nooit van gehoord maar ik laat me graag verrassen. Toen ik het op internet opzocht zag ik dat het een vulkanisch gebied was ten westen van Napels. Ze konden een taxi voor me regelen die mij naar Pozzuoli, Solfatara bracht en dan kon ik van af daar het terrein oplopen en op de brandende gronden lopen…

Ontdek Napels, Italië

Ik las online dat het een gebied was wat 4000 jaar geleden ontstaan was en dat de laatste uitbarsting in 11998 was geweest. Dat was een uitbarsting geweest die ze een freatische explosie noemen. Die ontstaan als grondwater in aanraking komt met lava.

Ik vond het een goed idee en het hotel regelde een familielid om mij te brengen, een gratis taxi ook nog eens!! Het duurde ongeveer een half uurtje om er te komen en ik werd afgezet precies voor de ingang van de Brandende Gronden. Hoe fijn is dat!

Lopen op de Brandende Gronden – Solfatara

Pozzuoli - Napels, Italië Map / Brochure Brandende Gronden

Brandende Gronden

Ik ging naar binnen en kocht een ticket. Er stond een klein kantoortje en het zag er weinig professioneel uit. De entree was 7 euro toen ik er in 2013 was. Ik hoorde later dat het van een familie is en dat zij het in privé bezit hebben. Er zijn dus weinig regels en officiële aangelegenheden terwijl het wel in 2003 is het wel een officieel nationaal park geworden.

Lopen op de Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië Op weg naar het uitzichtpunt Belvedere’s

Eerst leidt dit pad je naar een punt van waar je de gronden goed kan bekijken en natuurlijk een paar mooie overzichtsfoto’s kan maken. Op de map die je meekrijgt zijn deze punten genoemd: Belvedere superiore en Belvedere inferiore.

Lopen op de Brandende Gronden

Lopen op de Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië Mooi overzicht met op de achtergrond het dorp zichtbaar

Lopen op de Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië

Het was een erg mooie dag zoals je ziet, een paar wolken aan een stralend blauwe lucht!

De Caldera (stoomketel)

Hierna ging ik lopend naar beneden en ging over het veld lopen, langs het water. Dit veld wordt de Caldera genoemd, vertaald naar de stoomketel. De kom vorm is gevormd door het instorten van het land door een vulkanische uitbarsting. Deze hele omgeving bestaat uit zo’n 24 kraters en vulkanen.  In de nacht ervoor had het geregend dus het meer in het midden was groot. In het meer zag ik ook bubbels…deels kookte het water dus!! Het werd me ook best heet onder de voeten om het zo maar te zeggen 🙂 Als je daar loopt en het is windstil is het best warm!

Ik was er ook rond 11.30 uur en dus ook bijna het warmste punt van de dag.

Solfatara – Napels, Italië

Lopen op de Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië

Ik zag een paar attributen staan waarvan ik  niet helemaal kan nagaan wat het was. Ik las dat het gebied ten alle tijden geobserveerd word. Voor het geval er toch weer activiteit ontstaat en er actie ondernomen moet worden voor de omgeving en de buurtbewoners.

Lopen op de Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië

Lopen op de Brandende Gronden, Solfatara

Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië

Lopen op de Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië Het lijken wel molenstenen 🙂

Achtergrond

Die molenstenen die je ziet werden vroeger gebruikt om witte stof te malen, Bianchetto. Dit was tenminste de verklaring die ik vond op een plaquette die erbij stond. Ik zag ook nog een waterbron, deze werd Posso dell’Acqya Minerale genoemd. In de middeleeuwen was deze bekend door de bron aan mineralen die in het water zat. Deze zou een goede werking tegen maagzweren en tegen onvruchtbaarheid goed zijn.

Brandende gronden – Pozzuoli

Posso dell'Acqya Minerale - Pozzuoli - Napels, Italië Pozzo Del’Acqua Minerale

Lopen op de Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië Temperaturen tot wel 150 celcius of 302 Fahrenheit
dus brandende gronden is hier wel toepasselijk

De Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië

Als je al deze rook ziet kun je wel nagaan dat het hier ook best stinkt. Je kent het wel … die bekende rotte eieren geur!!

De Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië

Lopen op de Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië

Brandende gronden, Privé Bezit

Nadat ik dicht bij de grote stoomketel liep, de Bocca Grande, zag ik een oven. Althans daar leek het op. En toen ik dichterbij kwam en het informatiebord las zag ik dat het dat ook een soort van was, Stufe Antiche. Ook wel The Other Hell genoemd 🙂 Het werd vroeger ook voor sauna doeleinden gebruikt. Ook voor medische doeleinden toen ze dachten dat sulfur nog goed was de luchtwegen.

Lopen op de Flegreische gronden.. Pozzuoli - Napels, Italië The Stufe Antiche

Genieten van het uitzicht, Pozzuoli, Napoli - ItalyHeerlijk zitten op een bankje en genieten van het vreemde landschap

Veiligheid

Er waren eigenlijk geen maatregelen genomen om de veiligheid in acht te nemen. Niet voor ons…maar ook niet voor het behoud van deze speciale plek. Dat is op zich wel een beetje jammer natuurlijk. Je moet er toch ook niet aan denken dat een kind te dicht bij zo’n hete bron komt.. Het meertje wat er was is ook niet echt afgebakend, er stond wel een hek…maar dat was niet echt voldoende.

Brandende gronden

Het is in privé bezit en de landelijke veiligheidsregels zullen hier nog binnen moeten druppelen denk ik. Je moet dus extra goed oppassen kom je hier met je kleine kinderen. Er was bij de ingang een kleine camping en dus zullen er veel bezoekers zijn die hier 1 a 2 dagen zullen blijven.

Toen ik wegging hoorde ik een stel met elkaar praten, in het Nederlands. Handig want dan kon ik gelijk even aan hen vragen hoe ik weer terug kwam bij de metro. Zij moesten ook die kant op en dat konden we mooi even samen doen. In de winter leefden ze in Italië en in de zomer kwamen ze naar Nederland, wat een geweldige manier om van het leven en het betere weer te genieten!

Wil je meer lezen over Italië?

Fietsen buiten Rome – Bracciano en Martignano meer ontdekken

Vulkaan Vesuvius Beklimmen

Napels reisgids

Pizza eten op straat – Napels

Of lees hoe jij je gedachten positief kan gebruiken!

Gebruik de Kracht van Positief Denken in Jouw Voordeel!

Ik hoop dat jij ook volop geniet van deze mooie wereld!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *