Bezoek de Kazematten en Stadsmuur van Maastricht, Limburg – Nederland
|Maastricht is een cultureel rijke stad in het zuiden van Nederland. Maastricht heeft een geweldige binnenstad die omringd is met een prachtige oude stadsmuur. Geweldige stad om eens te bezoeken als je van de Bourgondische cultuur houdt die in dit stukje van Nederland overduidelijk aanwezig is.
Kazematten – Stadsmuur en Linieu van Du Moulin – Maastricht
Je kunt je tijdens een citytrip in Maastricht echt even in het buitenland wanen.. Het mooie golvende landschap van Limburg is haast on-Nederlands.
Waar ligt Maastricht?
De stad Maastricht ligt in het zuiden van ons land in de provincie Limburg. Maastricht is de tweede cultuurstad van Nederland. Maastricht heeft een rijke geschiedenis en heeft een prachtig straatbeeld verkregen. De architectuur heeft haar best gedaan en dat is nog goed zichtbaar.
Lopend over de Sint Servaasbrug om de stad Maastricht in te gaan.
Wandelen in Maastricht?
De beste manier om een stad te verkennen is, als je het mij vraagt, wandelen. Maak kilometers en verken de stad te voet. Je krijgt zo het beste beeld van Maastricht en proeft op deze manier echt de unieke bourgondische sfeer die de stad doordrenkt. Wil jij graag een route wandelen? Bekijk deze stadswandeling eens.
De oude stadsmuur van Maastricht
Maastricht heeft een stuk van de oude stadsmuur gerestaureerd maar ook een deel van de verdedigingslinie die om de stad ligt. Tussen 1575 en 1825 is dit gebouwd en werd deze manier gebruikt. Je kwam via Maastricht Nederland in en dus was dit een strategisch belangrijke stad in de verdedigingslijn. Om de beveiliging hiervan goed te houden financierden vele provincies de bouwwerken.
Mooie poorten in de oude stadsmuur van Maastricht
De oude stadsmuur van Maastricht is super om op te wandelen.
Op sommige plekken hebben ze een muurtuin gemaakt. Je kan er even rusten en van de schitterende uitzichten over het park en het water genieten. Aan de buitenzijde is een mooi park gemaakt waarin vijvers zijn gemaakt die aan de stadsmuur grenzen met mooie fonteinen. Het is heerlijk om even uit de drukte van de stad te zijn en daar te lopen.
De muurtuin boven op de oude Stadsmuur van Maastricht
Fontein in het park achter de Stadsmuur van Maastricht
Helspoort van Maastricht
De bekende Helspoort in de stadsmuur van Maastricht
Deze is gebouwd rond 1230
Wist jij dat dit is de oudste stadspoort van Nederland was?
Maastricht had een uniek methode om de stad te verdedigen.
Dit werd voor zover ik weet nergens anders toegepast. Daardoor is de stad voor een lange tijd onverslaanbaar geweest. De stadsmuur van Maastricht bevindt zich op een aantal plekken boven zeepeil en dat is de reden dat de gracht erom heen niet gevuld met water. Om de stad te verdedigen hebben ze toen een tweede muur gebouwd die naar de eerste muur kijkt. In die muur zitten allemaal ondergrondse tunnels. Die tunnels zijn voor militaire doeleinden gebruikt.
Het is een lang netwerk van tunnels aan de westelijke kant van Maastricht. De andere kant van de stad ligt lager (Maas rivier) en ligt in veel periodes van het jaar wel onder water. Ik ben de Kazematten in gegaan om te zien hoe het daar uitzag.
De unieke methode om de stad te verdedigen door middel van Kazematten moet je ook zeker tijdens je bezoek aan Maastricht bezoeken!
Ik ben bij het Waldeck geweest.
Het omliggende park heet dan ook waldeckpark
Bezoek Bastion Waldeck – Kazemat van Maastricht
Je kunt hier goed de schietgaten in de muur zien
tegenover de oorspronkelijke stadsmuur van Maastricht
In de vroegere tijd was het algemeen bekend dat je als je veilig wil zijn bij een stadsmuur je onder de muur moet gaan staan. De wapens die zij toen hadden konden niet neerwaarts schieten maar alleen vooruit of omhoog. De kogels zouden er dan simpelweg uitgevallen zijn. Dus de vijand rende over een stuk vlak land om zodoende in de gracht te springen voor de stadsmuur van Maastricht.
Daar zouden ze hergroeperen en de aanval opnieuw inzetten maar op dat moment werden ze aangevallen vanuit de muur tegenover ze. In de muur tegenover ze zaten gaten, gaten om doorheen te schieten. De muur is in een soort stervorm gebouwd en zodoende kunnen ze vanuit de tegenoverliggende muur langs beide hoeken schieten en stond je dus nergens veilig in de droge gracht.
Het is een heel goede verdedigingstechniek en deze heeft lang stand gehouden maar op een gegeven moment is ook Maastricht veroverd.
De tunnels van Waldeck niet zo heel erg hoog 🙂
Ze hebben wel mooie lampen om mee te nemen.
Het is natuurlijk erg donker in de kazematten van Maastricht
We krijgen uitgebreid uitleg over de tunnels van onze gids.
- Informatie over de tour met gids door de Kazematten van Maastricht
Entree voor volwassen is €11,75 euro, voor kinderen tot 12 jaar €9,25 (update 2025)
Er worden activiteiten en tours Nederlands en Engels gegeven voor groepen. Omdat er verschillende trappen in de tunnels zitten is het niet mogelijk om met een rolstoel deel te nemen aan de toer in de kazematten.
De Kazematten, stadsmuur & Linieu van De Moulin – Maastricht
Hoge Fronten – Linieu van Du Moulin – Maastricht
Maar ken je ook de Hoge Fronten?
Linieu van Du Moulin
Naast de Kazematten kun je ook de Hoge Fronten gaan bezoeken. Hier mag je gewoon vrij rondlopen en kun je ook de linie goed bekijken!
In de omgeving van de Kazematten heb je ook het gebied Hoge Fronten liggen. Ze noemen dit ook wel Linie van Du Moulin. Ik ben daar ook geweest en dit is een uniek gebied net buiten het centrum van Maastricht. Het laat nog erg veel zien van hoe de stad werd beveilig en hoe de linie was opgebouwd. Het is geen museum maar een soort park en dus is het vrij toegankelijk voor een ieder. Ik vond het echt de moeite waard om daar even rond te lopen.
Je kunt hier weer goed de schietgaten in de muur zien zitten
Op de achtergrond zie je hier de St. Lambertus kerk
Gelderland 1773
Zoals ik eerder al benoemde betaalden vele provincies mee aan deze belangrijke verdedigingslinie van Nederland. Deze is dan kennelijk betaald door Gelderland. Zo kwam ik meerdere provincienamen tegen.
Ik vond het hier heerlijk rond lopen. Ik kwam verschillende mensen tegen die aan het joggen waren, de hond uitlieten of gewoon een ommetje maken. Het was dus niet zozeer een toeristische trekpleister maar meer een plek waar de bewoners van Maastricht rondliepen.
Benieuwd of dat nu nog zo is!
Ik ben nog lang niet uitgekeken in deze interessante stad en moet er gewoon nog een keer naartoe om meer te ontdekken.
Verblijven in Maastricht?
wil je een paar nachten in deze prachtige stad verblijven? Kijk eens naar dit mooie hotel Les Charmes in het oude stadscentrum van Maastricht?
Of bekijk dit hotel Sint Jacob. Een goed betaalbaar hotel in het centrum van Maastricht.
Meer lezen?
Ga wandelen op de Sallandse Zandloper
Ontdek Vesting Muiden: Kasteel Muiderslot & Forteiland Pampus
Ga een weekend Zeilen in Friesland
Of ga heerlijk een lang weekend wandelen in Duitsland!