De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg – Maastricht

De Grot Zonneberg bestond ooit uit meer dan 20.000 gangen. Dat is haast niet voor te stellen. Daar moet je dus echt een keer een kijkje nemen!!

Als je een rondleiding boekt, neemt een professionele gids je mee ondergronds waar in de gangen namen en tekeningen opduiken van mensen die hier enkele honderden jaren geleden dag in dag uit werkten. Zowel de ‘blokbrekers’ als kunstenaars hebben er hun sporen achtergelaten met interessante, soms zeer oude opschriften op de wanden.

De gids zorgt ervoor dat je niet verdwaalt in dit labyrint. Dit labyrint bestond ooit uit zo’n 230 gangen, dat is toch ongelooflijk!! Nu zijn er nog een goede 80 kilometer aan, door de mens uitgegraven, onderaardse gangen. Eeuwenlang hebben de Maastrichtenaren en hun waardevolle bezittingen in tijden van oorlog een veilig heenkomen weten te vinden in de onderaardse krochten van hun ‘berg’.

Wat een historie zo in een grot weggestopt!

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

De Grot ZonnebergIngang van de grot Zonneberg

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

Bij de ingang kregen een aantal van ons een lamp

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

Ik vond het een hele aparte ervaring, rond te lopen in het gangenstelsel waar zoveel jaren geleden de mensen hard werkten. Waar mensen schuilden in de oorlog. Maar ook waar vele ontmoetingen plaatsvonden, dit is ook te zien aan de opschriften op de wand. Dit zijn soms regelrechte reclames voor bedrijven en eetgelegenheden.


De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

We kregen uitgebreid uitleg over de muurschilderijen van de gids

De Grot Zonneberg, Sint PietersbergWat een kunstwerken hè?

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

Kunst in de grot Zonneberg

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

Omdat hier een constante temperatuur heerst kwam men in de zomer hier om af te koelen. Ook werden er dan kerkdiensten en bijeenkomsten gehouden. De gids vertelde zelfs dat de jongeren van weleer hier kwamen om elkaar te ontmoeten, romantische ontmoetingen 🙂

Als je dan zo rondloopt in de vele gangen heb je zeker wat te kijken.

De Grot Zonneberg, Sint PietersbergEn er is zelfs kunst in kleur

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

De Grot Zonneberg, Sint PietersbergDe Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

Weer en wind hebben hier geen invloed op de kleuren

Omdat er geen zon schijnt blijven de kleuren zo mooi als ze weren op de eerste dag dat ze geschilderd waren.

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

De temperatuur in de grotten is 9 à 10 graden Celsius dus neem een vest, trui of jas mee. Het kan er best fris zijn ook al is het dus zomer buiten. Twee van de vele gangenstelsels in de St. Pietersberg zijn voor het publiek geopend.

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

Op het plafond zie je allemaal zwarte brandplekken. Die zijn ontstaan toen de blokbrekers aan het werk waren en dicht onder het plafond stukken weghaalden. Elke keer als zij hun lamp verzetten was er weer een zwarte plek ontstaan. Deze is tot op de dag van vandaag te zien.

De Grot Zonneberg, Sint PietersbergJa, ook ik droeg een lamp mee

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

De Sint Pietersberg is sinds 1974 een beschermd natuurgebied en is in totaal 133 ha groot. Natuurmonumenten beheert de grotten van de Sint Pietersberg sinds 1995 en het erop gelegen fort Sint Pieter sinds 2009. Dit bijzondere landschap bij de stad Maastricht is grotendeels aangewezen als beschermd natuurmonument.

De Grot Zonneberg, Sint Pietersberg

Sint Pietersberg, Maastricht

Informatie:

Vanuit het centrum van Maastricht ben ik op de fiets naar de berg gefietst. Dit was een erg leuke tocht en zo zag ik nog best veel van de omgeving en kwam ik ook uit bij de berg met het Fort Sint Pieter. Daar heb ik uiteraard even een korte wandeling gemaakt. Er is een mooi natuurgebied/park achter wat erg mooie uitzichten geeft over het landschap rondom Maastricht. Het Fort Sint Pieter werd gerestaureerd toen ik daar was.

Ook kun je met een boot vanuit het centrum van Maastricht naar de Zonneberg Grot, deze gaat een aantal keren per dag. De tocht met rondleiding in de grot duurt in totaal 3 uur. Je komt met de boot ook langs een aantal mooie historische punten zoals de St. Servaasbrug.

Tip: Carolien van Dream The World heeft een heel aantal leuke tips om actieve tripjes in de omgeving te ondernemen. Lees haar blog Actief in de Maasvallei eens voor inspiratie!

Sint Pietersberg, Maastricht

Fort Sint PieterSint Pietersberg, Maastricht

Sint PietersbergUitzicht op Maastricht vanaf Fort Sint Pieter

Bekijk ook mijn andere blog over Maastricht:

De Kazematten en Stadsmuur van Maastricht

Of bekijk andere reisinspiratie!

Avontuurlijk overnachten op Forteiland Pampus

Bezoek de Hanzestad Kampen

Op zoek naar de Hunebedden in Drenthe

Of ga wadlopen!!

Wadlopen van Holwerd naar Ameland, Nederland

Ik hoop dat jij net zo geniet van dan ik van deze mooie wereld!

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *