Zou jij het ook zien?

Zie jij ook wat ik zag?

Zie jij ook wat ik zag?

Als je naar de ingang van de winkel kijkt.. Zie je dan iets wat anders is dan normaal? Je ziet winkelend publiek, rechts naast de ingang zie je een beveiliger of een agent staan. Aan de andere kant staat ook een beveiliger en een agent.. Achter het winkelend publiek…die zie je op foto 2 beter staan.

For the English version : Do you think you’ld see what I saw?

Zie jij ook wat ik zag?

Als je dan op foto 1 voor de uitgang kijkt zie je een man met een lange baard staan. Deze man viel mij als eerste op. Ik liep tussen het publiek en deze man stond voor de roltrap, hij stond stil en niet te wachten om de trap te gebruiken. Nee hij keek naar wat er allemaal naar boven kwam. Ondertussen sprak hij. Niet op een manier zoals ik heel veel mensen hier zie doen. Twee oortjes in en het microfoontje wat aan de witte draden zit voor de mond houden.


Nee dat deed deze man met de lange baard niet!

Hij sprak wel maar stond stil en keek serieus en nauwlettend naar de mensen die de roltrap gebruikten.

Zou jij dit ook gezien hebben?

Zie jij ook wat ik zag?

Ik ben aan de overzijde gaan staan om het geheel eens te bestuderen toen ik ook nog eens die agent zag staan. Ik werd nieuwsgierig naar wat hier gaande was. Toen zag ik ook nog aan de andere kant een beveiliger en twee agenten staan. Dit kon niet missen…ze hadden iemand op de korrel. Iemand die ze zochten… Of iemand die ze moesten beveiligen..dat was ook nog een mogelijkheid. Ze stonden ook nog eens dicht bij een ingang van het grote winkelcentrum waar ik mij in bevond op dat moment.

Wat was hier gaande??

Het duurde niet lang of ik zag de man met de lange baard in beweging komen. Hij liep vlot en heel doelgericht naar voren. Ik zag dat er een getinte jongeman naar boven kwam met de roltrap. Ik zag dat hij een volle tas bij zich droeg. De jongeman zag er gestresst uit en keek naarstig om zich heen. Voor hij het zelf in de gaten had, had de man met de lange baard een arm voor zijn bovenlichaam en drukte hem zo achterwaarts schuin naar links… Recht in de armen van de agenten die aan de linkerzijkant van de winkel stonden. Zij namen hem over en brachten hem een stukje weg van de ingang. Toen ik weer naar de man met de baard keek zag ik dat hij alweer voor de roltrap stond. Ze verwachten dus nog een handlanger van deze persoon. Zou er een winkel beneden zitten? Hadden ze wat op camera’s gezien en wisten ze dat hij en een tweede persoon wat gestolen of misschien wel iemand gerold of beroofd hebben? Het duurde de man met de baard kennelijk te lang want ik zag dat hij sprak met de agent aan de rechterkant en daarna verdween hij de roltrap af naar beneden.

Zo’n gehaast loopje wat ik gelijk herken als het gedrag van een drugs gebruiker…

Ondertussen kwam er een getinte man aan lopen vanaf de uitgang van het winkelcentrum. Zo’n gehaast loopje wat ik ken van gebruikers die nodig weer iets moeten gebruiken. Op zoek..in tijdnood.. Bijna zich ziek gaan voelen van te weinig drugs in het lichaam.. Hij had een baggy broek aan die bijna van zijn heupen afgleed en droeg daarboven een oud trainingsjack. Hij liep gehaast, hij zocht iemand. Hij keek om zich heen toen hij bij de roltrappen was, ik zag dat hij in zichzelf aan het praten was. Hij zwaaide met zijn armen en keek alle kanten op. Hij was iemand kwijt? Hij liep een stukje verder maar bedacht zich blijkbaar want hij keerde zich om en liep recht op de agent af. Hij vroeg de agent wat..aan de houding van de agent zag ik dat hij geen informatie gaf en / of zich van de domme hield. De gehaaste jongeman zei nog iets en liep verder.

Ik was erg nieuwsgierig naar wat er beneden was en net toen ik naar de roltrap liep zag ik de gehaaste man met baggy broek ook met de roltrap naar beneden gaan. Beneden bleek er een sportkleding winkel te zijn. Ik zag gelijk nog een brede jongeman staan met kort geschoren blond haar en witte oortjes in zijn oren. Ik zag dat hij met zijn ogen heel gericht een bepaalde hoek van de winkel inkeek. Dit was nog een agent in burger. De man met de lange baard stond een paar meter verderop dezelfde hoek in te kijken. Samen hadden ze zo zicht op alles wat er zich afspeelde in die hoek van de winkel. Toen ik keek naar waar zij naar keken zag ik een tweetal personen met een grote tas staan bij de kledingrekken.

In de winkel beneden bleek nog een politieagent in burger te staan

De jongeman met baggy broek leek in paniek te raken. Hij schreeuwde iets wat ik niet kon verstaan. Niemand leek op hem te reageren. Hij sprak een winkelbediende aan, hij kreeg een antwoord en hij ging de winkel verder in. Ik zag dat hij de hoek inliep welke in de gaten werd gehouden door de twee agenten in burger. Ik zag dat hij recht op de personen afliep die door de agenten in de gaten werden gehouden. Hij had kort contact met hen en liep weer weg. De agenten bleven staan en ik zag ze kort oogcontact met elkaar hebben. Ze bleven de twee personen met de grote tas in de gaten houden. De drukke jongeman met de baggy broek verliet de winkel weer en de rust keerde terug.

Ik heb de winkel ook verlaten…


Dit werk heb ik vorig jaar een half jaar gedaan, in burger de straat op en boeven op heterdaad aanhouden. Dat doen waarvoor je bij de politie bent gegaan zeg maar 🙂

Het is een kwestie van geduld hebben en natuurlijk je zo normaal mogelijk gedragen, gedrag vertonen als burger en niet als agent. Mij viel het gelijk op….ik denk dat de meeste mensen de aanhouding midden tussen het publiek niet eens gezien hebben. De jongeman liep rustig mee en werd in een haak ( zie uitleg onder ) aan beide armen rustig meegevoerd tussen de agenten.

  • De haak is een methode om een boef makkelijk onder controle mee te voeren. Deze wordt dan aan beide zijden vastgepakt aan zijn armen en deze worden met een overstrekking aangepakt zodat de boef niet de kans krijgt om uit de greep te komen.

Waarschijnlijk stelen deze jongens hier elke dag, is het een groep die opereert in het centrum van Goteborg. De agenten kennen hun pappenheimers. Houden ze in de gaten en halen ze binnen als het kan.

Ik vond het leuk om dit te zien in Zweden!!

Overal werkt zoiets eigenlijk hetzelfde 🙂

Zou het jou zijn opgevallen? Zie jij wel eens zoiets? In Nederland of in het buitenland?

Ik hoor graag wat jou opviel en een ander helemaal niet zag…

Welke ‘undercover’ politie actie zag jij wel en een ander niet  🙂

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *