Stadstoer Yangon door student Be Aye – Myanmar

In 2014 begon ik mijn 3 maanden reis in Azië door naar Myanmar te gaan. In de voormalige hoofdstad Yangon (Rangoon) starte ik met een leuke stadstoer Yangon gedaan door student Be Aye die mij de dag ervoor aansprak. Die eerste dag was ik gaan lopen met de map van de stad die ik kreeg bij mijn guesthouse (Agga Guesthouse) en vond al snel de Sule Pagode.

Yangon (Rangoon) is de grootste stad van Myanmar en tot 2005 ook tevens de hoofdstad. Sindsdien is dat jaar Naypyidaw de hoofdstad en heeft de breedste weg (20 rijbanen) van het land welke een aantal keren in het nieuws is geweest. De weg wordt namelijk haast niet gebruikt…

In 2013 werd het aantal inwoners geschat om ruim 5 miljoen. Je kunt je voorstellen da het dus een grote stad is waar je je wel een aantal dagen kan.

Mijn eerste kennismaking met dit land deed me denken aan India. Meer dan de andere landen in Azie die ik tot toen had beozcht. De huizen, de structuur van de straten en de bouw van alles maar ook de mensen eigenlijk. Ik liep zo’n 45 minuten en zag aan het einde van de weg de pagode aan de horizon verschijnen. Ik liep langs de vele food tentjes en al het andere wat zoal op straat verkocht, alles dus 🙂

Stadstoer Yangon door student Be Aye

Overal maakten ze eten en alles zag er zo smaakvol uit. Ik durfde het op deze eerste dag nog niet aan om het te proeven… Het ziet er dan toch minder hygiënisch uit dan dat het is waarschijnlijk. Later in mijn reis werd ik daar wel weer makkelijker in zoals het in elke reis weer werkt voor mij.

Straatbeeld in Yangon Myanmar

Straatbeeld in Yangon Myanmar

En toen kwam ik bij de Sule Pagode uit, ik liep naar binnen. De vrouw bij de ingang wees me een doek aan, ik moest een Longyi aan doen als ik naar binnen wilde. Ze hielp me uiteraard met het omwikkelen van de doek. In het midden van een plein staat een grote pagode van goud met allemaal offerplekken eromheen. Bij elke plek stond 1 of meerdere Boedhabeelden. Ik begon te lopen en wilde een rondje eromheen maken alleen liep ik tegen het verkeer in… Je moet altijd met de klok mee werd me verteld door een jongeman.

De jongeman vroeg me waar ik vandaan kwam en begon me daarna de historie van deze pagode te vertellen.

Bij elke offerplek vertelde hij me wat de achtergrond van desbetreffende Boeddha beelden was en waarvoor de mensen baden als zij hun offerande hier offerden. Zo leerde ik dat als je op zaterdag bent geboren je bij desbetreffende offerplek moest zijn. Ik zag mensen bloemen offeren, gebeden mompelen en gelijktijdig water over het beeld stromen. Overal zag ik ook kleine kopjes om het water in te doen zodat je het over de Boedha kan schenken. Een maner van respect tonen voor de Boedha begreep ik.

Stadstoer Yangon door student Be Aye - Myanmar

Woensdag middag Buddha
(Shwedagon Pagoda)

Sule Pagode Yangon Myanmar

  • Sule Pagoda

De jongeman die mij de uitleg stelde zich voor als Be Aye. Hij vertelde dat hij een student was, hij studeerde historie en dus kon hij me veel vertellen. Hij kwam uit een klein stadje in de Shan Staat. In de weekenden verdiende hij een zakcentje bij door studenten rond te leiden. Een studiefinanciering kennen ze uiteraard hier niet. Hij wilde wel graag de volgende dag een stadstoer Yangon leiden en gaf me aan waar we dan naartoe zouden gaan: Shwedagon Pagode en de grootste liggende Boedha ter wereld!

Ik vond dat uiteraard een geweldig idee! Een stadstoer Yangon door student Be Aye. Ik had nog geen plannen en Be Aye leek me een aardige jongen!

Eerst hielp hij me een winkeltje vinden waar ik de Lonely Planet kon kopen. Ik had die nog niet want uiteraard zijn ze hier goedkoper. Ik kocht er 1 voor 5 euro en uiteraard was het een gekopieerde maar dat vond ik niet erg!

Stadstoer Yangon door student Be Aye - Myanmar

En toen was het wel tijd geworden om een hapje te eten. Uiteraard wist Be Aye wel een goed plekje waar het eten goed was en ook veel toeristen kwamen eten. We gingen samen eten, ik bestelde rijst met groente en meerval. Bij dit gerecht kreeg ik ook wat soep en en wat andere sausjes en kruiden. Het was een heerlijke combinatie van smaken!!

Later tijdens mijn reis zou ik begrijpen dat deze manier van eten de manier in heel Myanmar is. En dan bedoel ik rijst, groentes, vlees in verschillende bakjes en dan alles combineren. Je krijgt altijd wat soep maar ook wat kruiden, sausjes, gezuurde ui/augurk etc, noten en een bakje gedroogde visjes. Je kunt dit dan mixen op je bord met de rest van het eten. Zo heerlijk veelzijdig altijd!!

Ik genoot van mijn eerste diner in Myanmar!!

Mijn Gids Be Aye in Yangon

Mijn gids, Be Aye

We spraken voor de volgende dag af dat ik naar zijn huis zou komen om hem op te halen. Hij woonde in een klooster en gaf me het adres in het Engels en Myanmar zodat de taxi chauffeur het zou begrijpen.

De volgende dag boekte ik via het hotel de taxi naar het klooster waar Be Aye woont. Het was een soort woongemeenschap waar veel monniken woonden en waar ook andere huizen stonden. Toen de chauffeur duidelijk had waar ik moest zijn mocht ik meelopen maar eerst moest ik mijn schoenen uitdoen. We liepen naar een huis en er werd wat naar binnen geroepen en ik zag een jonge monnik naar beneden komen. Hij verwachtte me al en nam me mee naar binnen. Be Aye was nog even bezig met zich klaar maken voor de dag.

En daar zat ik, in een klooster. Ik zag een vrouw met een kind zitten. Ik zat gewoon in hun huis. Een trap leidde naar een bovenverdieping en de jonge monnik die ik net daarvoor daar zag verdwijnen kwam terug en vroeg me mee te komen naar boven.

Daar zag ik Be Aye staan. Hij zwaaide naar me dat ik verder kon komen. De ruimte boven was een grote ruimte met een aantal kamers aan de zijkanten. De kamer waar ik door Be Aye in uitgenodigd werd was van de jonge monnik en Be Aye. Ik zag grote posters aan de muur van westerse mannen die aan bodybuilding deden.In de grote ruimte had ik halters gezien, gemaakt van een stok met daaraan gewichten geknoopt…

Ook zag ik vele boeken op een aantal planken aan de muur. Er werd op de grond geslapen op een dunne matras. Hij had deze opgerold en tegen de muur gezet zodat er genoeg ruimte was zodat we op de grond konden zitten.

Ik sprak even met de jonge monnik en na een paar minuten kwam Be Aye terug. Hij had nu een Longyi aan en een nette blouse er over heen. Hij was klaar en we gingen de stad in!

Ik nam helaas geen foto’s van deze plek….

Yangon gezien door de ogen van student Be Aye

  • Circular Train Yangon

Ik had gelezen dat je zeker de Circular Train moest nemen om de stad te zien. Dat was ons eerste doel tijdens de stadstoer Yangon. We liepen naar het station om op de trein te stappen. De trein gaat de hele stad door en maakt zo een rondje door de meeste wijken. Het was zondag en dus niet druk in de trein, jammer omdat ik de drukte wel had willen zien… Maar fijn omdat we gewoon lekker de plek hadden om te zitten en rond te lopen.

Circular Train Yangon Myanmar
We zagen de verschillende buurten voorbij komen aan ons raam. Van mooie huizen en buurten naar enorm arme buurten. Je kunt het je soms niet voorstellen dat er iemand woont in een hut / tent die je ziet staan. In deze stad is wel elke centimeter grond gebruikt, overal staat wat of woont iemand.  De trein pakt ook nog een klein stukje buiten de stad mee en dus krijg je een mooi beeld van de stad en wat het platteland.

Circular Train Yangon Myanmar

Markten nabij Circular Train Yangon Myanmar

Zicht vanuit Circular Train Yangon Myanmar

De verschillende markten die we onderweg zagen.

Zicht vanuit Circular Train Yangon Myanmar

Toen we rond waren was het al 12 uur en was het tijd om wat te gaan ete. Be Aye nam me mee naar een restaurant wat er netjes en schoon uit zag. Ik bestelde een Shan Noodlesoup en genoot volop van de volle smaak.

Toen ik hierna naar het toilet moest bleken ze die niet te hebben maar ze wezen naar buiten. Er was een openbaar toilet in de omgeving welke ik kon gebruiken. Het was het hurktoilet waar ik in die periode nog niet zo aan gewend was .. Maar dat ging ik wel doen want ik moest toch echt wel nodig. Gelukkig was hij wel netjes en schoon!

Stadstoer Yangon met gids Be Aye - Myanmar

De Shan Noodlesoup

Meerdere Pagodes  bezoeken

  • Chauk Htat Gyi Pagoda / Botataung Pagoda / Shwedagon Pagoda / Nga Htat Gyi Pagoda

Na de lunch begonnen we aan onze Pagode toer. In een van deze pagodes (Shwedagon) zijn 8 haren van Boedha en dus zeer heilig! En we gingen naar de 65 meter lange liggende Boedha.

Stadstoer Yangon met gids Be Aye - Myanmar

Al het fruit wat geofferd werd in Botataung Pagoda.
Het fruit wordt na de zegening weer opgehaald zodat het gegeten kan worden.

Ook in deze pagode ligt een haar van Boeddha. Uiteraard is de pagode om die reden belangrijk. Toen ik er was werd de pagode gerestaureerd en dus kon ik geen mooie foto van de pagode zelf nemen. Heerlijk om zo rond te lopen en de lokale mensen te zien bidden en offers zien brengen. En stukje uit het dagelijkse leven van de boeddhistische Birmees.

Stadstoer Yangon met gids Be Aye - Myanmar

Klein meisje wat de bel mag luiden en mama maakt trots een foto

Stadstoer Yangon brengt je langs vele Pagodes

Stadstoer Yangon - Liggende Boedha

De grootste liggende Boedha ter wereld (Chauk Htat Gyi Pagoda)

Stadstoer Yangon met gids Be Aye - Myanmar

De 14 meter hoge Boeddha bij Nga Htat Gyi Pagoda

  • Swhedagon Pagoda

Om bij de Swhedagon Pagode te komen namen we een stukje de lokale bus. Het laatste stuk liepen we de berg op en kwamen ondertussen nog weer langs een andere pagode waar ze vele mensen aan het bidden waren. We konden hier niet heel veel tijd voor nemen want we wilden toch wel bij de Swhedagon Pagode zijn voor de zonsondergang.

De entreekaartjes kochten we en gingen snel naar binnen nadat ik een longyi aan had getrokken. We liepen rond de enorme gouden pagode en Be Aye vertelde me wederom over de vele Boedhas en hu betekenis.

Hij vertelde me dat elke pagode op dezelfde manier was opgebouwd. Ze zijn namelijk in 3 lagen gebouwd. Be Aye vertelde me dat hij zoveel wist over het geloof omdat hij een jaar een monnik was geweest. Je kunt een jaar monnik zijn, je hoofd kaal scheren en wonen in een klooster. Sommigen blijven langer maar je mag gaan wanneer je dat wil.

Je mag dus een week, maand of een jaar monnik zijn. Zo leren over het geloof en de leefwijze ervaren. Als je dan aangeeft uiteindelijk dat je wel je leven wil leiden in een klooster dan moet je je familie opgeven, geen vrouw nemen en je leven wijden aan het Boedisme. Maar vertelde Be Aye de meesten doen het voor een periode in hun leven en gaan dan weer.

We kwamen bij de Swhedagon Pagode voor de reflectie van de zon op de gouden pagode. Op het moment dat we er even liepen begon de lucht mooi te kleuren en zag ik de pagode oplichten.

Ik heb mijn best gedaan om wat mooie foto’s te nemen!!

Swhedagon Pagode - Yangon Myanmar

Zonsondergang Swhedagon Pagode

Hoogtepunt tijdens de stadstoer Yangon

Swhedagon Pagode - Yangon Myanmar

Be Aye vertelde me dat er in de top van deze pagode een diamant zat verwerkt.

Op het juiste moment, als de zon boven in de top van de pagode schijnt dan licht hij op en zou je de diamant moeten kunnen zien schitteren. Hij deed echt zijn best zodat ik het zou zien. Inzoomen met de camera en de juiste invalshoek vinden ten opzichte van de zon. En ja!! Ik zag een glittering in de top van de Shwedagon Pagode zitten!

Swhedagon Pagode - Yangon Myanmar

Mediteren onder de grote bel 🙂

Na dit bezoek namen we een taxi terug de stad in. We namen afscheid op de grote weg waar ik de dag ervoor liep en wat dicht bij mijn hotel was. Ik bedankte hem hartelijk voor de stadstoer Yangon en was super blij met deze eerste kennismaking met Yangon maar meer nog met de hartelijkheid van de mensen van Myanmar!

De beste manier om een bezoek aan een land te beginnen!!

Wil je meer lezen over mijn reis in Myanmar?

Berg Popa beklimmen – Bagan

De bekende U Bein brug bezoeken – Amapura

Bekende Beenroeiers van Inle Lake

Mijn eerste Zonsopgang in Magisch Bagan

2 dgn & 1 nacht Trekking nabij Hsipaw

Of wat dacht je van India? Ga naar Sikkim en ontdek de stad Namchi!

https://safeandhealthytravel.com/reisgids-namchi-sikkim-india/

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan ik!

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *